close search results icon

Παγκόσμιο σοκ με την επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι: Παραμένει διασωληνωμένος, κινδυνεύει να χάσει ένα μάτι του

Παγκόσμιο σοκ με την επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι: Παραμένει διασωληνωμένος, κινδυνεύει να χάσει ένα μάτι του

Tην όραση από το ένα του μάτι κινδυνεύει να χάσει ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, που παραμένει διασωληνωμένος κι έχει υποστεί σοβαρή ζημιά στα νεύρα του ενός χεριού και στο ήπαρ μετά την επίθεση που δέχθηκε χθες με μαχαίρι, ανέφερε ο λογοτεχνικός πράκτοράς του, Άντριου Γουάιλι.

«Τα νέα δεν είναι καλά. Ο Σαλμάν μάλλον θα χάσει την όραση στο ένα του μάτι· τα νεύρα στο χέρι του κόπηκαν· και το ήπαρ του τρυπήθηκε από μαχαιριά και έχει υποστεί ζημιά», ανέφερε ο Γουάιλι σε γραπτή ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ταυτοποίησε τον δράστη της επίθεσης στον διάσημο συγγραφέα. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τον 24χρονο Χάντι Ματάρ, κάτοικο Νιου Τζέρσεϊ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, ο δράστης όρμησε στη σκηνή την ώρα που ο Ρούσντι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του Ιδρύματος Τσοτόκουα και μαχαίρωσε στον λαιμό και την κοιλιακή χώρα τον 75χρονο συγγραφέα, ο οποίος σωριάστηκε στο πάτωμα. Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από παρευρισκόμενους, προτού συλληφθεί από αστυνομικούς, διευκρινίστηκε.

Μια παρευρισκόμενη, η Λίντα Έιμπραμς, δήλωσε στους New York Times, ότι ο δράστης προσπαθούσε ακόμη να συνεχίσει την επίθεση, μολονότι τον είχαν καθηλώσει στο έδαφος. «Χρειάστηκε να επέμβουν πέντε άνδρες για να τον απομακρύνουν κι εκείνος συνέχιζε να μαχαιρώνει. Ήταν οργισμένος, πολύ οργισμένος. Πολύ δυνατός και γρήγορος«», είπε.

Μια άλλη παρευρισκόμενη, η Ρίτα Λάντμαν, είπε στην εφημερίδα ότι ο Ρούσντι ήταν ζωντανός μετά την επίθεση. «Ο κόσμος φώναζε: "έχει σφυγμό, έχει σφυγμό"», είπε.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο καταγράφουν τη στιγμή που άνθρωποι τρέχουν στο βήμα να βοηθήσουν τον Ρούσντι, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία μια γιατρός που ήταν στο ακροατήριο του παρείχε τις Πρώτες Βοήθειες.

Το κίνητρο της επίθεσης δεν είναι γνωστό, ενώ η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε πως δεν υπήρχαν ενδείξεις για πιθανές απειλές πριν από τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ο Σαλμάν Ρούσντι διακομίστηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο στο Ίρι της Πενσυλβάνια και υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση.

Το βιβλίο «Σατανικοί Στίχοι» που έγραψε ο Σαλμάν Ρούσντι προκάλεσε αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, αφού θεωρήθηκε ότι είχε «βλάσφημο» περιεχόμενο. Λίγους μήνες αργότερα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του Ρούσντι.

Επί σειρά ετών ο συγγραφέας κρυβόταν, καθώς φοβόταν για τη ζωή του. Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε το 1998 ότι δεν υποστήριζε πλέον το θρησκευτικό διάταγμα («φετφά»), ωστόσο εξτρεμιστικές μουσουλμανικές οργανώσεις προσέφεραν αμοιβή εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον δολοφονούσε τον ινδικής καταγωγής συγγραφέα.

Η επίθεση εναντίον του Σαλμάν Ρούσντι, ήταν «φρικιαστική», τόνισε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν.

«Προσευχόμαστε όλοι για την ταχεία ανάρρωσή του. Και είμαστε ευγνώμονες στους καλούς πολίτες και στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας που του προσέφεραν φροντίδες τόσο άμεσα», σημείωσε ο Σάλιβαν μέσω του Twitter.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την υποστήριξή του στον συγγραφέα, διαβεβαιώνοντας πως «είμαστε σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, στο πλευρό του».

«Εδώ και 33 χρόνια, ο Σαλμάν Ρούσντι ενσαρκώνει την ελευθερία και τον αγώνα εναντίον του σκοταδισμού. Το μίσος και η βαρβαρότητα τον χτύπησαν, άνανδρα», ανέφερε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους μέσω Twitter, συμπληρώνοντας ότι «ο αγώνας του είναι και δικός μας, οικουμενικός».


iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ