close search results icon

Παίρνει πίσω το νόμο για τα fake news

Μας πήγε στην 108η θέση, τελευταίους στην Ευρώπη στην Ελευθερία του Τύπου.

Θυμάστε εκείνη τη θολή και σκοτεινή τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβρη για τα fake news; Τη τροπολογία για την οποία πολλοί αντέδρασαν; Ε, τώρα την παίρνει πίσω. Θα κάνει διάφορες τροποποιήσεις, λέει.

Προφανώς το ξύλο που έφαγε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στις Βρυξέλλες από την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα, έπαιξε μεγάλο ρόλο. Υπενθυμίζω ένα μικρό απόσπασμα από την ανακοίνωση της Επιτρόπου μετά τη συνάντηση: «Η αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στις ανησυχίες που εκφράστηκαν σε αρκετές πρόσφατες εκθέσεις οργανώσεων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών εξελίξεων που σχετίζονται με την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης».

Η κυβέρνηση αναγκάζεται να υποχωρήσει. Το καθεστώς ζορίζεται. Μας πήγε στην 108η θέση, τελευταίους στην Ευρώπη στην Ελευθερία του Τύπου, αλλά πάντα υπάρχει παρακάτω.

Ιδού και η τροπολογία που έφερε τότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη:

«Όποιος δημόσια ή μέσω του Διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του Τύπου ή μέσω Διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων».

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ