close search results icon

Παλαίφυτο-Καρυώτισσα-Γαλατάδες: Παραδόθηκε ο Βιολογικός που θα οδηγήσει 5.450 κατοίκους σε άλλη εποχή

Ένα μέρος ενός έργου 20ετίας για τα αστικά λύματα που συνεχίζεται. 

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου η παράδοση-παραλαβή του Βιολογικού Καθαρισμού (Κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων δημοτικής ενότητας Μεγ. Αλέξανδρου) με δικαιούχο τον Δήμο Πέλλας και υπεύθυνη πράξης έργου τη ΔΕΥΑ Δήμου Πέλλας. Το έργο κόστισε 1.700.000 ευρώ, ενώ το σύνολο του έργου (μαζί με τα 4 ακόμη υποέργα στα οποία υπάρχει ολοκλήρωση, συνέχεια εργασιών αλλά και συνέχεια διαδικασιών) αγγίζει τα 12.000.000 ευρώ. Διευθύνουσα υπηρεσία είναι η Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Πέλλας, φορέας διαχείρισης η ΕΥΔΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και φορέας χρηματοδότης το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με χρηματοδότηση το ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόκειται για ένα έργο, που, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, οι φάσεις του ολοκληρώνονται και οι εργασίες των επομένων ξεκίνησαν και συνεχίζονται κανονικά.

01-SwPHZ.jpg


Το συγκεκριμένο έργο αφορά την Κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων δημοτικής ενότητας Μεγ. Αλέξανδρου και περιλαμβάνει:

~ Την οριστική Μελέτη και την Μελέτη εφαρμογής της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων δυναμικότητας 5.450 κατ, για την εξυπηρέτηση και των οικισμών Γαλατάδων και Καρυώτισσας, με πρόβλεψη επέκτασης για τον οικισμό Παλαιφύτου.

~ Την κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων δυναμικότητας 5.450 κατ, για την εξυπηρέτηση και των οικισμών Γαλατάδων και Καρυώτισσας, με πρόβλεψη επέκτασης για τον οικισμό Παλαιφύτου.

~ Και τέλος, την δοκιμαστική λειτουργία, η οποία είναι απόλυτα επιτυχής. 

Τονίζεται ότι έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται και η διαδικασία σύνδεσης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων της περιοχής.Ο Δήμαρχος Δήμου Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος βρέθηκε στον χώρο, με τον υπεύθυνο του έργου να περιγράφει αναλυτικά τη λειτουργία του, ενώ έγινε και ξενάγηση στους χώρους του κτηρίου και των εγκαταστάσεων, αμφότερα τα οποία εμπεριέχουν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Κατόπιν, προχώρησαν οι υπογραφές παράδοσης-παραλαβής από τον υπεύθυνο του έργου, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ Γιώργο Τόσιο καθώς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Πέλλας (Τεχνική Υπηρεσία) και της ΔΕΥΑΠ (Βιολογικός Καθαρισμός Γιαννιτσών/Χημείο).

02-nwqjA.jpg
03-AbXTv.jpg


Ο Δήμαρχος Δήμου Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος βρέθηκε στον χώρο, με τον υπεύθυνο του έργου να περιγράφει αναλυτικά τη λειτουργία του, ενώ έγινε και ξενάγηση στους χώρους του κτηρίου και των εγκαταστάσεων, αμφότερα τα οποία εμπεριέχουν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Κατόπιν, προχώρησαν οι υπογραφές παράδοσης-παραλαβής από τον υπεύθυνο του έργου, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ Γιώργο Τόσιο καθώς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Πέλλας (Τεχνική Υπηρεσία) και της ΔΕΥΑΠ (Βιολογικός Καθαρισμός Γιαννιτσών/Χημείο). 

Να σημειωθεί ότι το έργο χρηματοδοτείται μέσω του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης 2014-2020 και συγκεκριμένα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ). Η χρηματοδότηση από το ταμείο συνοχής διοχετεύεται και διαχειρίζεται μέσω της ΕΥΔ/ΕΠ «Υποδομές Μεταφορών, ΠερΙβάλλον καΙ ΑεΙφόρος Ανάπτυξη» (Ε.Υ.Δ./Ε.Π.- Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.).Το πρόγραμμα είναι εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων των βασικών υποδομών των μεταφορών και του περιβάλλοντος. 

Οι στόχοι συνίστανται στην προστασία και αξιοποίηση του περιβάλλοντος, ως μέσου για την υποστήριξη της μετάβασης της Χώρας σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον.

04-2G4xS.jpg
05-KgzFz.jpg
08-GzcMC.jpg
1-AiJDh.jpg


Στόχοι του Έργου.Επισημαίνεται πως το έργο αποτελεί αναγκαία υποδομή περιβαλλοντικής προστασίας η οποία θα επιτευχθεί με την ολοκλήρωση του εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου και της κατασκευής εγκαταστάσεων επεξεργασίας αστικών λυμάτων (βιολογικού) στους οικισμούς Γαλατάδων-Καρυώτισσας με βάση τις κατευθύνσεις της Οδηγίας για την επεξεργασία αστικών λυμάτων (91/271/ΕΟΚ). Ο συνολικός στόχος εξυπηρετούμενου πληθυσμού είναι 5.450 κάτοικοι.Μετά το πέρας του συν έργου τα δίκτυα αποχέτευσης των δύο οικισμών θα είναι πλήρως λειτουργικά και θα εξυπηρετούν το σύνολο πληθυσμού εκάστου οικισμού με πρόβλεψη εξυπηρέτησης βάθους 20ετίας.

(Γραφείο Τύπου ΔΕΥΑ Δήμου Πέλλας)

*Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το έργο. 





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ