close search results icon

Πανελλήνιες 2023: Τι αλλάζει από φέτος στα μηχανογραφικά

Πανελλήνιες 2023: Τι αλλάζει από φέτος στα μηχανογραφικά


Με μια αλλαγή θα πραγματοποιηθούν οι Πανελλήνιες εξετάσεις για την περίοδο 2022-2023.

Το υπουργείο Παιδείας με ρυθμίσεις που κατέθεσε στη Βουλή τροποποίησε το πλαίσιο για τα μηχανογραφικά αλλά και για τις προθεσμίες καθορισμού του προγράμματος των Πανελληνίων.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, και σε συνέχεια των σχετικών εξαγγελιών της υπουργού Νίκης Κεραμέως στις αρχές Σεπτεμβρίου 2022, στο εξής τίθεται προθεσμία για την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με την οποία καθορίζεται το πρόγραμμα εξετάσεων της τακτικής εξεταστικής περιόδου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η 15η Σεπτεμβρίου του σχολικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιούνται οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Με άλλη ρύθμιση προωθούνται αλλαγές στο πλαίσιο για τα μηχανογραφικά. Συγκεκριμένα, με τη νέα ρύθμιση του υπ. Παιδείας προβλέπεται ότι οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, μετά από την ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη γνωστοποίηση των βαθμών της τελικής τους επίδοσης στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες, καθώς και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των ικανοτήτων, συμπληρώνουν μηχανογραφικό δελτίο σε μία φάση, δεδομένου ότι, μετά και τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής προκύπτει ότι αυτή έχει οδηγήσει στην εισαγωγή της συντριπτικής πλειονότητας των υποψηφίων (90%) στις πρώτες προτιμήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς, η υποβολή του μηχανογραφικού γινόταν σε δυο φάσης. Στην Α’ φάση οι υποψήφιοι όφειλαν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο τους με περιορισμένο αριθμό επιλογών (το 10% του αριθμού των Τμημάτων του κάθε Επιστημονικού Πεδίου). Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Α’ φάσης, οι μη εισαχθέντες συμμετείχαν στη Β’ φάση, κατά την οποία οι επιλογές τους περιελάμβαναν όσα τμήματα εξακολουθούσαν να έχουν κενές θέσεις από την Α’ φάση, χωρίς περιορισμό αριθμού επιλογών, εφόσον επιτυγχανόταν η καθορισμένη ΕΒΕ κάθε τμήματος.


 iefimerida.gr

Φωτογραφία: INTIME NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ