close search results icon

Πανεπιστήμια: Ομηρεία τέλος, εξεταστική με ψηφιακά μέσα

Πανεπιστήμια: Ομηρεία τέλος, εξεταστική με ψηφιακά μέσα

Υστερα από τρεις εβδομάδες παράλυσης των πανεπιστημίων λόγω των καταλήψεων, με ανακούφιση η ακαδημαϊκή κοινότητα -μεταξύ αυτών και οι φοιτητές που κινδύνευαν να χάσουν την εξεταστική τους- είδαν ότι η Σύνοδος Πρυτάνεων συμφώνησε ομόφωνα να γίνει η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου με ψηφιακά μέσα.

«Χαίρομαι που οι πρυτάνεις αποδέχθηκαν το αυτονόητο, το χρωστάμε σε κάθε φοιτητή», σχολίασε ο υπουργός Παιδείας, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, για την έκβαση της συζήτησής του με τους πρυτάνεις σε δηλώσεις του (ΑΝΤ1).

Προηγήθηκαν καταγγελίες για «στημένες» συνελεύσεις, διαμαρτυρίες φοιτητών αλλά και πανεπιστημιακών για τα λουκέτα στις σχολές, εισαγγελική παρέμβαση αλλά και αστυνομικές επεμβάσεις, όπως στην περίπτωση του ΕΜΠ. Μέχρι στιγμής περίπου 160 τμήματα σε σύνολο 430 τελούν υπό κατάληψη, ενώ μέσα στην εβδομάδα οι φοιτητές θα επιστρέψουν στις συνελεύσεις για να αποφασίσουν αν θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις τους.

Ο υπουργός Παιδείας παρενέβη στην έκτακτη σύνοδο που διενεργήθηκε μετά από δικό του αίτημα χθες το μεσημέρι, προτάσσοντας τη λύση για τις ψηφιακές εξετάσεις ως την επικρατέστερη για να μπει ένα τέλος στην ομηρεία των φοιτητών που δεν μπορούν να συμμετέχουν στην εξεταστική του εξαμήνου.

Ο κ. Πιερρακάκης σε δηλώσεις του (ΑΝΤ1) αναφέρθηκε και στο κύμα των καταλήψεων, στέλνοντας ένα αυστηρό μήνυμα. «Τα ψηφιακά μέσα έχουν αποδειχθεί ως ένα μέτρο που καθιστά ανενεργές τις καταλήψεις. Ομως δεν σταματάμε εκεί. Εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, ας τις αναλάβουν και τα πανεπιστήμια. Εμείς στηρίζουμε τους πρυτάνεις και τα πανεπιστήμια. Θα στηρίξουμε το αυτοδιοίκητο, όμως αυτό έχει και συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ρίξουμε νερό στο μύλο της προβοκάτσιας», ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, από την πολιτική ηγεσία δόθηκαν οδηγίες στα πανεπιστήμια, τα οποία βέβαια έχουν ήδη την εμπειρία της συγκεκριμένης πρακτικής από την περίοδο της πανδημίας. Το επόμενο βήμα για τα Ιδρύματα είναι να συνέλθουν οι Σύγκλητοι και να αποφασίσουν για τα χρονοδιαγράμματα τόσο για την εξεταστική όσο και για τη διενέργεια μαθημάτων εφόσον συνεχιστούν οι καταλήψεις.

«Προτεραιότητα για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών με την αξιοποίηση και των εξ αποστάσεως μεθόδων, εφόσον αυτές απαιτηθούν. Για το σκοπό αυτό τα ΑΕΙ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι πρυτάνεις.

Ο προεδρεύων της Συνόδου, κ. Φώτης Μάρης, πρύτανης του ΔΠΘ, σε δηλώσεις του (ΕΡΤ), έκανε λόγο για μια ομόφωνη απόφαση, ενώ σημείωσε ότι οποιαδήποτε ακαδημαϊκά ή τεχνικά ζητήματα θα λυθούν ξεχωριστά ανά Ιδρυμα. «Η υποδομή για τις ψηφιακές εξετάσεις είναι διαθέσιμη, είναι μία από τις κατακτήσεις που είχαμε την περίοδο της πανδημίας. Θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία αυτή και θα εφαρμόσουμε τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα».

Το ΕΜΠ, στο οποίο οι καταληψίες είχαν βάλει λουκέτο τις προηγούμενες εβδομάδες, είχε αποφασίσει πριν τη Σύνοδο Πρυτάνεων την οργάνωση των ψηφιακών εξετάσεων σε όσες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους διδάσκοντες, διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας, ενώ διαδικτυακά θα διενεργηθούν και τα μαθήματα που υπολείπονται για να ολοκληρωθούν οι 13 εβδομάδες διδασκαλίας για το χειμερινό εξάμηνο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, είπε ότι πρόκειται για μια «ιστορική μεταρρύθμιση για τα πανεπιστήμια», ενώ για τις καταλήψεις σχολίασε ότι το νομοσχέδιο «εγείρει αντιδράσεις από θλιβερές μειοψηφίες που θέλουν να εναντιωθούν εκπροσωπώντας πολιτικούς χώρους που οι ίδιοι ή τα παιδιά τους έχουν πάει στο εξωτερικό, αλλά δεν θέλουν να το κάνουν άλλα Ελληνόπουλα».

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Νόμος του κράτους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου

Στην παρέμβασή του προς τους πρυτάνεις, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, έκανε ειδική αναφορά στο επίμαχο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται σύντομα η κατάθεσή του, καθώς το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, όπως έχει αναφέρει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είναι να αποτελεί νόμο του κράτους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Αυτό που υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας προς τους πρυτάνεις είναι το γεγονός ότι σε ένα νομοσχέδιο-μαμούθ, 200 άρθρων, τα 170 θα αφορούν τα δημόσια πανεπιστήμια, με στόχο την απελευθέρωσή τους από το σφιχτό κλοιό της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου.

Βέβαια, το κοινωνικό αλλά και το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον εστιάζει στο «μικρότερο» κομμάτι του νομοσχεδίου, σε μία «ιστορική» όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταρρύθμιση, αυτή της λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα.

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας είναι να καταστήσει την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ παράλληλα θα ανακόψει τη φυγή Ελλήνων φοιτητών προς το εξωτερικό, οι οποίοι αδυνατούν μέχρι σήμερα να σπουδάσουν αυτό που θέλουν στη χώρα τους.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει, σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής, αυστηρές προδιαγραφές όπως η διπλή πιστοποίηση (από τη χώρα προέλευσης του πανεπιστημίου αλλά και από την Ελλάδα), ακαδημαϊκά κριτήρια, κριτήρια υποδομών αλλά και εκθέσεις βιωσιμότητας, καθώς και παράβολα για τη χορήγηση άδειας που αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ. Τα ιδρύματα θα πρέπει να λάβουν το πράσινο φως από την ανεξάρτητη αρχή της ΕΘΑΑΕ, ενώ θα βρίσκονται υπό έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

Δυσαρέσκεια πρυτάνεων για «στοχοποίησή» τους

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσαν οι συνεχιζόμενες καταλήψεις (και) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στο μικροσκόπιο των Αρχών θα βρεθούν τόσο οι καταλήψεις όσο και σειρά αδικημάτων που διώκονται αυτεπαγγέλτως.

Συγκεκριμένα, υπό το φως καταγγελιών φοιτητών για ξυλοδαρμούς και εκφοβισμούς, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής, έδωσε εντολή να διεξαχθεί επείγουσα προκαταρκτική έρευνα, με διπλή στόχευση: αφενός κατά όσων συμμετέχουν στις καταλήψεις και αφετέρου κατά των πρυτανικών αρχών και των αρμόδιων οργάνων σε ό,τι αφορά τις ενέργειές τους για την αποτροπή των καταλήψεων στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε εντολή για εισαγγελική έρευνα προς πάσα κατεύθυνση για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια.

Με πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι πρώτοι πρυτάνεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν ήδη κληθεί από τις αρμόδιες αρχές, η Σύνοδος στην ανακοίνωσή της έκανε λόγο για στοχοποίηση των πρυτανικών αρχών και συζήτησε το θέμα και ενώπιον του υπουργού κ. Κυριάκου Πιερρακάκη. «Η Σύνοδος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στοχοποίηση των πρυτανικών αρχών, με αποκορύφωση την εισαγγελική παρέμβαση», σημείωσε, με τον προεδρεύοντα της Συνόδου κ. Θωμά Μάρη να σημειώνει σε δηλώσεις του (ΕΡΤ): «Είναι ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες των πρυτανικών αρχών όπως και των άλλων αρχών. Εκεί ακριβώς έγινε η στοχοποίηση συναδέλφων για καταλήψεις, οι οποίες είναι ήδη γνωστές σε όλους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ