close search results icon

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία για τα Ελευθερία των Γιαννιτσών

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία για τα Ελευθερία των Γιαννιτσών

Την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2025, ημέρα μνήμης του αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου και του οσίου Γερασίμου του εν Κεφαλληνία αλλά και εορτασμού της 113ης επετείου της απελευθερώσεως της πόλεως των Γιαννιτσών από τον Οθωμανικό ζυγό, στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών τελέσθηκε πανηγυρικό συλλείτουργο και στην συνέχεια η καθιερωμένη Δοξολογία για τα ελευθέρια της πόλεως προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Μετείχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αλμωπίας κ. Στέφανος. Επίσης μετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Μάξιμος Χατζής, ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως Κηφισίας Αρχιμ. Πορφύριος Φραγκάκος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών Πρωτοπρ. Ιωάννης Σπυρίδης καθώς και κληρικοί της περιοχής και οι εφημέριοι του ναού.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός κ. Ανθή Γκανάτσιου, επισημαίνοντας πως «η ιστορική αυτή ημέρα δεν αποτελεί σταθμό μόνο για την τοπική μας κοινωνία. Είναι ημέρα-σύμβολο για όλον τον Ελληνισμό. Είναι ημέρα μνήμης, ημέρα ευγνωμοσύνης, ημέρα πνευματικής ανατάσεως. Μια μέρα που σήμανε το τέλος πέντε αιώνων σκλαβιάς και την αρχής μιας νέας εποχής για την Μακεδονία μας και την Ελλάδα ολόκληρη». Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στον αγώνα για την ελευθερία που προηγήθηκε, ιδιαίτερα στον Μακεδονικό Αγώνα, όπως και στα πρόσωπα των ηρώων πολεμιστών, διδασκάλων αλλά και κληρικών που πρωταγωνίστησαν σε αυτόν.
Μετά την Δοξολογία ο Επίσκοπος Αλμωπίας μετέβη στο Ηρώο της Μάχης των Γιαννιτσών (Μαύρο Άγαλμα), όπου επιτέλεσε την Επιμνημόσυνη Δέηση, και παρέστη στην καθιερωμένη Παρέλαση στο κέντρο της πόλεως.
Στην Δοξολογία παρέστησαν εκπρόσωποι της Βουλής, της Ελληνικής Κυβερνήσεως, των τοπικών αρχών, του Ελληνικού Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, της Εκπαίδευσης, των τοπικών φορέων και μαθητές των σχολείων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ >>> https://photos.app.goo.gl/3VkH6AUXmMRTRVFV9

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ