close search results icon

Παράδοση της «Φλόγας της Ελπίδας» στη Γερμανία για τους Αγώνες του Βερολίνου

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός χωρίς αποκλεισμούς στον κόσμο.

Παραδόθηκε σήμερα (7/6) στις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις της Γερμανικής Σχολής Αθηνών η «Φλόγα της Ελπίδας», η οποία θα ταξιδέψει αύριο (8/6) στο Βερολίνο για τους "Special Olympics World Games", οι οποίοι θα διεξαχθούν από τις 17-25 Ιουνίου στο Ολυμπιακό Στάδιο της γερμανικής πρωτεύουσας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός χωρίς αποκλεισμούς στον κόσμο και το μεγαλύτερο που διεξήχθη από τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου στη Γερμανία το 1972. Χιλιάδες αθλητές με νοητικές και πολλαπλές αναπηρίες θα αγωνιστούν σε 26 αθλήματα.

Μετά την τελετή αφής, η οποία έγινε προηγουμένως στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ομάδες δρομέων από διάφορα σχολεία της Αθήνας καθώς και ομάδες δρομέων της Γερμανικής Πρεσβείας και της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (ΓΣΑ) συνόδευσαν τους λαμπαδηδρόμους σε μια διαδρομή 12 σταθμών μάσα από την πόλη. Στις αθλητικές εγκαταστάσεις της ΓΣΑ οι αθλήτριες και οι αθλητές που έλαβαν μέρος έγινα δεκτοί με μεγάλο ενθουσιασμό από τις μαθήτριες και από τους μαθητές της Σχολής, όπως επίσης και από το κοινό.

Μετά την τελετή υποδοχής απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα Έρνστ Ράιχελ ο οποίος τόνισε ότι «ειδικά σε αυτούς τους αγώνες υπάρχουν μόνο νικήτριες και νικητές. Οι μεγαλύτεροι νικητές είναι η συμπερίληψη και η κοινωνική συμετοχή!» και η διευθύντρια της ΓΣΑ Ανελόρε Ντίρκερ, η οποία καλωσόρισε την φλόγα της Ελπίδας στην Σχολή την οποία χαρακτήρισε ως τον καλύτερο τόπο για την παράδοσή της, αφού το μότο της είναι «εκπαίδευση για ένα κοινό μέλλον» και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες στους αγώνες.

Στη συνέχεια χαιρέτισε την εκδήλωση ο πρόεδρος των Special Olympics Hellas, πρέσβης Διονύσιος Κοδέλλας ο οποίος τόνισε ότι «η φιλοσοφία αυτών των αγώνων περικλείεται σε μία και μοναδική Λέξη, την συμπερίληψη, η οποία ενέπνευσε τους πρώτους οργανωτές και μας εμπνέει μέχρι σήμερα».

Χαιρετισμό απηύθυνε στη συνέχεια ο Ντέιβιντ Εβαντζελίστα, πρόεδρος των Special Olympics Ευρώπης και Ευρασίας ο οποίος τόνισε την «σημασία των αγώνων μετά την πανδημία και της συμπερίληψης και του οράματος της συμμετοχής όλων χωρίς αποκλεισμούς σε όλον τον κόσμο»

Ο επικεφαλής της γερμανικής αποστολής, υφυπουργός Εσωτερικών Μαχμούτ Έζντεμιρ υπενθύμισε ότι «ζούμε σε ενα κόσμο όπου δεν έχουν όλοι οι νέοι τις ίδιες ευκαιρίες συμμετοχής και είναι ιδιαίτερη χαρά για την Γερμανία να φιλοξενήσει ατυούς τους αγώνες οι οποίοι δίνουν μια ευκαιρία σε όλους να πάρουν μέρος και να είναιόλοι νικητές». Ο Διευθύνων σύμβουλος των Αγώνων «Βερολίνο 2023» Σβεν Άλμπρεχτ ευχαρίστησε την ελληνική επιτροπή, τόνισε επίσης «την σημασία της συμπερίληψης όλων στο αθλητικό αυτό γεγονός» και υπογράμμισε το γεγονός ότι «η παραλαβή της φλόγας γίνεται σε ενα τέτοιο χώρο».

Τέλος, η Δρ Νίκολα Μπέκερ-Τζιανίνι, διευθύνουσα σύμβουλος των Special Olympics Γερμανίας τόνισε την χαρά της που θα συνοδέψει αύριο την φλόγα στο Βερολίνο και εξέφρασε την «πεποίθηση ότι οι αγώνες στο Βερολίνο θα μείνουν αξέχαστοι για την συμβολή τους στην συμπερίληψη, την οποία θέλουμε να ενισχύσουμε στην πόλη μας με 14 προγράμματα τα οποία θα ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες στο θέμα αυτό. Η γερμανική πρωτεύουσα προσμένει με χαρά αυτήν την διεθνή, πολύχρωμη γιορτή του αθλητισμού για μεγαλύτερη αποδοχή και κοινωνική συμμετοχή των ατόμων με νοητική αναπηρίας», κατέληξε.

Στη συνέχεια ο Γερμανός Πρέσβης Ερνστ Ράιχελ παρέλαβε εξ ονόματος της φετινής διοργανώτριας χώρας τη Φλόγα της Ειρήνης από δύο αθλήτριες των Special Olympics, την Ελληνίδα Βάσω Κατσούδη και την Γερμανίδα Νατάσα Βέρμελσκιρχεν.

Οι «Special Olympics World Games», είναι η κορυφαία αθλητική διοργάνωση συμπερίληψης, αποκλειστικά για άτομα με νοητική υστέρηση στον κόσμο. Περιλαμβάνουν τόσο θερινούς, όσο και χειμερινούς αγώνες, οι οποίοι διεξάγονται εναλλάξ κάθε δύο χρόνια, με πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης «Special Olympics» και είναι αναγνωρισμένοι από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), η οποία επιτρέπει τη χρήση της λέξης «Olympics» στον τίτλο της διοργάνωσης. Οι Παγκόσμιοι Ειδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες δεν πρέπει να συγχέονται με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, που διοργανώνονται από τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή σε συνεργασία με τη ΔΟE και αφορούν σε άτομα με κάθε είδους αναπηρία. Στους Παραολυμπιακούς, η συμμετοχή του αθλητή εξαρτάται από το αν θα πιάσει το κατώτατο όριο του αγωνίσματός του, ενώ αντίθετα, στα «Special Olympics» η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

πηγή: sdna.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ