close search results icon

Παράλληλες συντάξεις: Καθυστερεί η καταβολή των προσαυξήσεων

Το θέμα απασχολεί συνολικά πάνω από 85.000 συνταξιούχους.

Για τον Ιούνιο μεταφέρεται η έναρξη λειτουργίας του λογισμικού που θα αναλάβει να υπολογίσει τις προσαυξήσεις που δικαιούνται δεκάδες χιλιάδες εν ενεργεία συνταξιούχοι, λόγω παράλληλης ασφάλισης. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και την ανάδοχο εταιρεία, το σχετικό λογισμικό δεν αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Μαΐου και έτσι η διαδικασία θα καθυστερήσει άλλον έναν μήνα.

Το θέμα απασχολεί συνολικά πάνω από 85.000 συνταξιούχους, με ορισμένους εξ αυτών να έχουν συνταξιοδοτηθεί εδώ και έξι χρόνια, χωρίς ακόμα να έχουν λάβει την προσαύξηση που δικαιούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο θέμα αναφέρθηκε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι εντός τριμήνου από την έναρξη της διαδικασίας θα καταστεί εφικτό να διεκπεραιωθούν σχεδόν 40.000 τέτοιες υποθέσεις.

Βέβαια, υπάρχει και το σκέλος του κόστους που θα αναγκαστεί ο ΕΦΚΑ να καταβάλει και το οποίο δεν είναι καθόλου αμελητέο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει κάνει το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), εκτιμάται ότι η δαπάνη για να δοθούν οι προσαυξήσεις στους δικαιούχους, μαζί με τα αναδρομικά, προσεγγίζει τα 320 εκατ. ευρώ. Στον ΕΦΚΑ θεωρούν ότι τελικά οι δικαιούχοι των προσαυξήσεων δεν θα υπερβούν τις 55.000. Έτσι ο φορέας περιορίζει τη δαπάνη στα 200 εκατ. ευρώ.

πηγή: από την έντυπη έκδοση της "Ναυτεμπορικής", του Βασίλη Αγγελόπουλου

φώτο: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ