close search results icon

Παραμένουν στη φυλακή ο Παντσέρι και ο σύντροφος της Καϊλή

Εάν ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης αυτής εντός 24 ωρών, θα εμφανιστούν ενώπιον του τμήματος κατηγορίας του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών.

Το δικαστικό συμβούλιο του Βελγίου που ασχολείται με την υπόθεση διαφθοράς Ευρωπαίων αξιωματούχων υπέρ του Κατάρ, αποφάσισε τη συνέχιση της προφυλάκισης για τον σύντροφο της Εύας Καϊλή Φραντσέσκο Τζόρζι και τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι. Ο τρίτος κατηγορούμενος, Ιταλός υπήκοος και επικεφαλής της ΜΚΟ Νικολό Φιγκά Ταλαμάγνκα αποφυλακίζεται αλλά με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Η κατηγορούμενη Ευα Καϊλή δεν ήταν παρούσα στην ακροαματική διαδικασία, αφού ζήτησε αναβολή- θα εμφανιστεί ενώπιον της έδρας στις 22 Δεκεμβρίου.

Εάν ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης αυτής εντός 24 ωρών, θα εμφανιστούν ενώπιον του τμήματος κατηγορίας του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών.

Οι αρχές αποφάσισαν να μη δοθούν προς το παρόν περαιτέρω πληροφορίες, προς το συμφέρον της έρευνας. Όπως έγινε γνωστό, ο Τύπος θα ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων τύπου.

Μια έρευνα που ξεκίνησε το 2021

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον βελγικό Τύπο, οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας του Βελγίου ξεκίνησαν από τις αρχές του 2021 έρευνα σχετικά με την παρέμβαση ξένης δύναμης στη χώρα. Σημειώνονται ότι οι έρευνες των μυστικών υπηρεσιών αφορούν την ασφάλεια της χώρας και οι ειδικές μέθοδοι που χρησιμοποιούν (όπως οι παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών) εγκρίνονται εκ των προτέρων από συμβούλιο δικαστών.

Όλα φέρεται να ξεκίνησαν από μια άλλη ξένη χώρα που «κάρφωσε» το Κατάρ: με τις διαρροές να «δείχνουν» πως αυτό το κράτος είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της εν λόγω απόρρητης έρευνας των μυστικών αρχών του Βελγίου, εντοπίστηκε το ποσό των 700.000 ευρώ στον σπίτι του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι (και από τους φερόμενους ως εμπλεκομένους στην υπόθεση, στον οποίο μάλιστα αποδίδεται και ο τίτλος του «εγκέφαλου» της υπόθεσης διαφθοράς). Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία της έρευνας.

Επίσης, οι κρατικές υπηρεσίες του Βελγίου φέρεται να συνεργάστηκαν με άλλες πέντε μυστικές υπηρεσίες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την υπόθεση αυτή. Ο απόρρητος φάκελος που σχηματίστηκε, παραδόθηκε στις 12 Ιουλίου του 2022, στις βελγικές δικαστικές αρχές, οι οποίες πήραν τη σκυτάλη των ερευνών.

Ιταλικά και βελγικά μέσα αναφέρουν επίσης πως υπάρχει ολόκληρο δίκτυο ευρωβουλευτών που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ στο κάδρο βάζουν και το Ιράν (εκτός από το Κατάρ και το Μαρόκο).

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ