close search results icon

Παράνομο το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για μεταφορά προσφύγων στη Ρουάντα

Παράνομο το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για μεταφορά προσφύγων στη Ρουάντα

Παράνομο έκρινε το Εφετείο του Λονδίνου το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για μεταφορά στη Ρουάντα των αιτούντων άσυλο προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται παρανόμως στο βρετανικό έδαφος.

Το Εφετείο, ανατρέποντας προηγούμενη δικαστική απόφαση, έκρινε πως η Ρουάντα δεν μπορεί να θεωρηθεί «ασφαλής χώρα» για την υποδοχή αυτών των ανθρώπων.

Το σχέδιο είχε καταρτιστεί επί πρωθυπουργίας Μπόρις Τζόνσον και έκτοτε έχει προωθηθεί από τους διαδόχους του Λιζ Τρας και Ρίσι Σούνακ. Προβλέπει την άμεση μεταφορά στη Ρουάντα όσων παράτυπων προσφύγων ή μεταναστών θέλουν να αιτηθούν άσυλο, ώστε η αίτηση να υποβάλλεται και να εξετάζεται εκεί. Η βρετανική κυβέρνηση θα χρηματοδοτεί την κυβέρνηση του Κιγκάλι για τη διαμονή των ανθρώπων αυτών στη χώρα.

Ωστόσο, παρά τη συμφωνία αρχικού ύψους 120 εκ. λιρών με την κυβέρνηση της ανατολικοαφρικανικής χώρας, ούτε μία πτήση απομάκρυνσης αιτούντων άσυλο δεν έχει πραγματοποιηθεί προς το Κιγκάλι λόγω συνεχών νομικών προσφυγών από τους εμπλεκόμενους και από οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το σχέδιο έχει επικριθεί από τη βρετανική αντιπολίτευση, από διεθνείς οργανώσεις και από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Η βρετανική κυβέρνηση όμως το έχει καταστήσει κεντρική πολιτική ως αποτρεπτικό μέτρο στο πλαίσιο της δέσμευσης του Πρωθυπουργού Σούνακ για τερματισμό των παράνομων ταξιδιών προσφύγων και μεταναστών μέσω της Μάγχης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει παραδεχθεί πάντως πως η μεταφορά στη Ρουάντα κάθε αιτούντος άσυλο θα κοστίζει 169.000 λίρες, δηλαδή 63.000 λίρες περισσότερες από το κόστος στέγασης ενός αιτητή ασύλου επί βρετανικού εδάφους.

Δύο στους τρεις δικαστές έκριναν πως το μεταναστευτικό σύστημα της Ρουάντα είναι «ελαττωματικό», με αποτέλεσμα να υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» επαναπροώθησης των προσφύγων στις πατρίδες τους, όπου θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με διώξεις και απάνθρωπη μεταχείριση.

Πιστεύεται πως η αρμόδια Υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν θα ασκήσει εκ νέου έφεση, φέρνοντας την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Πηγή: skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ