close search results icon

«Παράθυρο ευκαιρίας» λέει ο Κυρ. Μητσοτάκης για την επενδυτική βαθμίδα απ' την S&P

Όλα όσα αναφέρει ο Πρωθυπουργός, με το κλίμα να είναι βαρύ ακόμη από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας απ' τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor's και στην πώληση του λιμένα Ηγουμενίτσας στην ιταλική Grimaldi αλλά και στις μέχρι τώρα αποζημιώσεις στη Θεσσαλία εστιάζει ο πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία ανάρτηση που κάνει στα social media για να «διαφημίσει» το κυβερνητικό έργο.

Όπως σχολιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P σε επενδυτική βαθμίδα, το βράδυ της Παρασκευής, «επικύρωσε πως η χώρα μας έχει μπει σε έναν δρόμο δυναμικής ανάπτυξης με προοπτική». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσμα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Η χώρα είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας καθώς συνδυάζονται το σωστό μίγμα οικονομικής πολιτικής με την πολιτική σταθερότητα. Και είναι πατριωτικό μας καθήκον να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος όλων των Ελλήνων, ιδιαίτερα δε των ασθενέστερων».

Όσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «πρόκειται για μια επένδυση με υψηλό αντάλλαγμα για το Δημόσιο, η οποία λειτουργεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας. Και αποτελεί άλμα στην προσπάθεια η Ηγουμενίτσα να γίνει ακόμη περισσότερο ένα λιμάνι διεθνούς εμβέλειας».

«Σίγουρα θα θυμάστε τις αντιδράσεις όταν ξεκινούσε η σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού του Πειραιά πριν από 15 χρόνια. Σήμερα το λιμάνι του Πειραιά είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο στην Ευρώπη και στην 4η θέση πανευρωπαϊκά στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. Θυμάστε αντίστοιχα τις αντιδράσεις για την παραχώρηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, όπου έχει σημειωθεί επίσης σημαντική πρόοδος. Και στις δύο περιπτώσεις οι αντιδράσεις φυσικά ξεχάστηκαν. Και όλοι οι τάχα προοδευτικοί που πολέμησαν αυτές τις σημαντικές πρωτοβουλίες αποδείχθηκε ότι δεν είναι τελικά τόσο προοδευτικοί!», επισήμανε δηκτικά για όσους αντιδρούν.

Και ξεκαθαρίζει: «Η μετάβαση από κάποιους κρατικούς οργανισμούς σε λιμάνια τα οποία λειτουργούν σαν σύγχρονες επιχειρήσεις παράγει οφέλη σε σχέση με αυτά που εισπράττει το κράτος, σε ανάπτυξη, και σε θέσεις εργασίας. Είμαστε αποφασισμένοι λοιπόν να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Μια εβδομάδα μετά το «χαστούκι» στον εκλεκτό του απερχόμενο περιφερερειάρχη Κώστα Αγοραστό, ο πρωθυπουργός κάνει αναφορά στις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί μέχρι τώρα στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

«Αθροιστικά, λοιπόν, μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί 72,6 εκατ. ευρώ προς 17.113 φυσικά πρόσωπα για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών τους, για απλές επισκευαστικές ή/και αντικατάσταση οικοσκευής, ως πρώτη στεγαστική συνδρομή και έναντι επιχορήγησης στις πληγείσες επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και αγρότες. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων να θυμίσω ότι λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Προσπαθούμε να σταθούμε αρωγοί με κάθε τρόπο. Γι' αυτό και μειώνουμε τον ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα από το 24% στο 13%. Δεν ισχυρίζομαι ότι έτσι θα λυθούν όλα τα προβλήματά τους, αλλά είναι μια πρόσθετη ελάφρυνση για τους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής. Ο μειωμένος ΦΠΑ θα ισχύει από την 1η Νοεμβρίου», αναφέρει στην ανάρτησή του.

Κάνει επίσης αναφορά σε 7 εργαλεία για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων, στην κατάργηση από 1/1/2024 της παρακράτησης κατά 30% της σύνταξης όσων συνταξιούχων επιλέγουν να εργαστούν, στο ρεκόρ διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα.

Ακολουθεί αναλυτικά η εβδομαδιαία ανασκόπηση του Κυρ. Μητσοτάκη:


πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ