close search results icon

Παρέμβαση αλληλεγγύης στην 26χρονη που απειλήθηκε από τον σύζυγό της

«Ποιος θα με προστατεύσει εμένα τώρα;»

Παρέμβαση αλληλεγγύης στην 26χρονη μητέρα που απειλήθηκε από τον σύζυγό της πραγματοποίησε η φεμινιστική συλλογικότητα, «Μαχητικές και Ελεύθερες Βόλου», το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ καλούν σε νέα συγκέντρωση, στον ίδιο χώρο, στις 26 Σεπτεμβρίου.

Σε ανακοίνωσή της η συλλογικότητα χαρακτηρίζει «εξοργιστική» την απόφαση του δικαστηρίου να αφεθεί ο άντρας ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους μετά από την έφεση που άσκησε και απαιτεί την παραδειγματική τιμωρία του.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Ποιος θα με προστατεύσει εμένα τώρα;»

Καμία άλλη δολοφονημένη!

Λίγες ημέρες έχουν περάσει από τις τρεις απανωτές γυναικοκτονίες στο Ρέθυμνο, τη Ζάκυνθο, το Περιστέρι και μια νέα υπόθεση έμφυλης βίας κάνει το γύρο των ειδήσεων της χώρας. Την Κυριακή 7/8, ένας 36χρονος άντρας στο Βόλο απείλησε να δολοφονήσει την 26χρονη σύντροφό του με ένα κατσαβίδι μπροστά στο 5χρονο παιδί τους λέγοντάς της ότι «θα πάθει ό,τι και οι γυναίκες που βλέπει στην τηλεόραση». Η 26χρονη γυναίκα κατήγγειλε ότι έχει υποστεί βία από τον σύντροφό της και στο παρελθόν και ότι υπάρχει και ιατροδικαστική έκθεση στο Νοσοκομείο του Βόλου.

Ο ίδιος στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι το κατσαβίδι το κρατούσε προκειμένου να κάνει κάποια επισκευή στο σπίτι, ενώ όσον αφορά τα τραύματα που έφερε η 26χρονη κοπέλα οφείλονταν, σύμφωνα με τον ίδιο, σε ένα μπουκάλι πάνω στο οποίο γλίστρησε η σύντροφός του και έπεσε.

Εξοργιστική είναι η απόφαση του δικαστηρίου που τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους και δύο μηνών με αναστολή. Ο άντρας μάλιστα αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους μετά από την έφεση που άσκησε. Οργή, θλίψη και μεγάλη ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις της 26χρονης στην ΕΡΤ, της οποίας το κουράγιο πρέπει να αναγνωριστεί μετά από αυτό που πέρασε και την αδικία που βίωσε από το δικαστήριο και την αστική «δικαιοσύνη»:

«Ποιος θα με προστατεύσει εμένα τώρα που θα έρθει στο σπίτι μου και θα κάνει ξανά φασαρίες ή που μπορεί να με σκοτώσει;»

Μεταξύ άλλων, η γυναίκα δήλωσε ότι την επόμενη φορά οι δημοσιογράφοι θα κάνουν θέμα «την δολοφονία της». Η δήλωση δείχνει το φόβο του θύματος αλλά και το γεγονός ότι η έμφυλη βία, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει σαν φεμινιστικό κίνημα, είναι κλιμακούμενη με τελικό στάδιο την γυναικοκτονία. Ας μην ξεχνάμε ότι η πρόσφατα δολοφονημένη γυναίκα στη Ζάκυνθο είχε προσφύγει στην αστυνομία για να ζητήσει βοήθεια. Η αστυνομία έμεινε για άλλη μια φορά άπραγη και λίγες ώρες αργότερα η γυναίκα δολοφονήθηκε από το σύζυγό της. Κάτι αντίστοιχο έγινε και με την Κωνσταντίνα Τσάπα που δολοφονήθηκε στη Μακρινίτσα από τον πρώην σύζυγό της πριν 1,5 χρόνο. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να δείξουμε για ακόμη μία φορά πόσο σημαντική είναι η θέσπιση του όρου γυναικοκτονία στον ποινικό κώδικα και η αναγνώριση της έμφυλης διάστασής του.

Η 26χρονη γυναίκα δεν είχε δικό της δικηγόρο και δεν προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα, επειδή, όπως είπε, δεν μπορούσε να πληρώσει το κόστος, παρότι δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε δεχθεί βία από τον συγκεκριμένο άντρα. Η γυναίκα δήλωσε πως έχει δεχθεί και οικονομική κακοποίηση από τον δράστη στο παρελθόν. Δηλώσεις σαν αυτές δείχνουν ότι πρόκειται για ένα κομμάτι ενός φαύλου κύκλου βίας και θα έπρεπε κανονικά να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τις αρχές και το δικαστικό σύστημα, ώστε να μην υπάρχει αναστολή της εκτέλεσης της ποινής και να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της καταγγέλλουσας.

Μετά τις δηλώσεις της 26χρονης έγινε παρέμβαση Εισαγγελέα, ώστε να προστατευθεί το θύμα μέχρι ο θύτης να μαζέψει τα πράγματά του από το σπίτι. Παρόλα αυτά δεν έγινε κάποια παρέμβαση όσον αφορά την έκτιση της ποινής και το γεγονός ότι ο δράστης κυκλοφορεί ελεύθερος αλλά και το ότι υπάρχει ιστορικό βίας δύο χρόνων τώρα, ενώ στο παρελθόν είχαν πάρει τηλέφωνο την αστυνομία και οι γείτονες του ζευγαριού. Μετά από επέμβαση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρίας Συρεγγέλα, η γυναίκα και το παιδί της μεταφέρθηκαν σε ασφαλές περιβάλλον, ενώ ο δράστης εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος.

Στις 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί δεύτερη δίκη σε βάρος του 36χρονου μετά από πρώην καταγγελία της 26χρονης ύστερα από ακόμη ένα περιστατικό βίας όπου της έσπασε το δάχτυλο.

Επομένως, σαν Μαχητικές και Ελεύθερες απαιτούμε:

- Την παραδειγματική τιμωρία του δράστη και την έκτιση της ποινής χωρίς αναστολή.

- Την παροχή οικονομικής βοήθειας στο θύμα και δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη από το κράτος. Να της διατεθεί στέγη και εργασία ώστε να μπορεί να ορθοποδήσει η ίδια και το παιδί της.

- Δωρεάν δικαστικές διαδικασίες και νομική υποστήριξη για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας , αλλά και ενημέρωση των γυναικών σχετικά με αυτές τις παροχές.

- Την προστασία των θυμάτων έμφυλης βίας από την πολιτεία και την ενίσχυση των δομών κακοποιημένων γυναικών.

- Την νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία.

- Τη λογοδοσία των αστυνομικών και των δικαστών που ολιγωρούν, δείχνουν αδιαφορία, συγκαλύπτουν ή ρίχνουν στα μαλακά δράστες έμφυλης βίας.

Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης για την 26χρονη στις 26/9 στα δικαστήρια.

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ!»

πηγή: tvxs.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ