close search results icon

Παρέμβαση Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταστολή στη Γαλλία

Τις τελευταίες ημέρες, δικηγορικοί σύλλογοι, ενώσεις δικαστών και πολιτικοί της Αριστεράς κατήγγειλαν την αστυνομική βία στις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

Καθώς ξεχειλίζει η οργή στη Γαλλία με εκατομμύρια πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης που προωθεί ο Μακρόν, με επεισόδια σε πολλές πόλεις και αθρόες συλλήψεις διαδηλωτών, ήρθε παρέμβαση από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για την «υπερβάλλουσα χρήση βίας» απέναντι στους διαδηλωτές και κάλεσε τη Γαλλία να σεβαστεί το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν.

«Σημειώθηκαν βίαια επεισόδια, μεταξύ των οποίων και ορισμένα που είχαν ως στόχο τις δυνάμεις της τάξης» ανέφερε η Επίτροπος στην ανακοίνωσή της. «Όμως οι σποραδικές βίαιες ενέργειες ορισμένων διαδηλωτών ή άλλες αξιόμεμπτες πράξεις από άλλα άτομα κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης δεν επιτρέπεται να δικαιολογούν την υπερβολική χρήση βίας από τους κρατικούς παράγοντες. Οι πράξεις αυτές δεν αρκούν επίσης για να στερηθούν οι ειρηνικοί διαδηλωτές το δικαίωμά τους στο συνέρχεσθαι», πρόσθεσε.

«Επαφίεται στις αρχές να επιτρέψουν την αποτελεσματική άσκηση αυτών των ελευθεριών, προστατεύοντας τους ειρηνικούς διαδηλωτές και τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις διαδηλώσεις αυτές από την αστυνομική βία και από τα βίαια πρόσωπα που δρουν εντός ή στο περιθώριο των συγκεντρώσεων», συνέχισε η Μιγιάτοβιτς.

Τις τελευταίες ημέρες, δικηγορικοί σύλλογοι, ενώσεις δικαστών και πολιτικοί της Αριστεράς κατήγγειλαν την αστυνομική βία στις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κάλεσαν σήμερα τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν «να βάλει τέλος στην αστυνομική βία εναντίον των δημοσιογράφων».

Η Μιγιάτοβιτς εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τη σύλληψη και κράτηση ορισμένων διαδηλωτών και ατόμων που βρίσκονταν κοντά στις διαδηλώσεις, αμφισβητώντας «την αναγκαιότητα και την αναλογικότητα των μέτρων». Απαντώντας στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Νταρμανέν, σχολίασε ότι «η παράλειψη ανακοίνωσης μιας διαδήλωσης δεν αρκεί αφ’ εαυτής για να δικαιολογήσει την καταπάτηση του δικαιώματος στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης, ούτε τις ποινικές κυρώσεις που επιβάλλονται στους συμμετέχοντες».

Ο Γάλλος υπουργός είχε δηλώσει την Τρίτη ότι η συμμετοχή σε μια διαδήλωση που δεν έχει αναγγελθεί εκ των προτέρων συνιστά «αδίκημα» για το οποίο οι συμμετέχοντες μπορεί να συλληφθούν.

Ο Νταρμανέν δήλωσε σήμερα ότι ξεκινούν 11 δικαστικές έρευνες για συμβάντα αστυνομικής βίας την τελευταία εβδομάδα, στο πλαίσιο των διαδηλώσεων. Επίσης ανακοίνωσε ότι χθες έγιναν 457 προσαγωγές, ενώ τραυματίσθηκαν 441 αστυνομικοί και χωροφύλακες.

Κάνοντας ειδική αναφορά στα στα black blocks (το πιο συγκρουσιακό κομμάτι των διαδηλωτών), ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε 1.500 στη χθεσινή διαδήλωση στο Παρίσι, ο Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε ότι θα «μπορούσαν να σκοτώσουν» έναν αστυνομικό ή χωροφύλακα και «θα χαίρονταν».

«Δεν θα υποχωρήσουμε στην βία, καταδικάζω την βία με την μεγαλύτερη δριμύτητα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα τα συνδικάτα, τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές συμμετείχαν στις χθεσινές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της 9ης συνεχόμενης γενικής απεργίας. Πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες κατέβηκαν και χθες στους δρόμους του Παρισιού.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ