close search results icon

Πάρος: H όμορφη τοιχογραφία νοσταλγικής μνήμης για την αγαπημένη Σμύρνη

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Πάρος: H όμορφη τοιχογραφία νοσταλγικής μνήμης για την αγαπημένη Σμύρνη

Μια συγκινητική και άκρως νοσταλγική εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο "Να θυμάσαι, μην ξεχνάς" πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στο ανοιχτό θέατρο του αύλειου χώρου του Γενικού Λυκείου Πάρου.

Την όμορφη εκδήλωση, στην οποία ξετυλίχθηκαν αναμνήσεις από την αλησμόνητη Μικρασία, τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μ. Κωβαίος, ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Φ. Φόρτωμας, ο Έπαρχος Πάρου - Αντιπάρου κ. Κ. Μπιζάς, Αντιδήμαρχοι, η ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Μιμή Ντενίση, η Πρόεδρος του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού κα. Έφη Μαυροπούλου και φυσικά αρκετός κόσμος.

Αρχικά απευθύνθηκαν χαιρετισμοί και στη συνέχεια ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια τοιχογραφίας με θέμα την Μικρασιαστική Καταστροφή, φιλοτεχνημένη σε τοίχο του Λυκείου. Η τοιχογραφία, καρπός δημιουργικής σύλληψης και πρωτότυπης καλλιτεχνικής αποτύπωσης, είναι έργο του νεαρού Ιωάννη Περράκη και απεικονίζει συμβολικά την ομορφιά της αξέχαστης Σμύρνης αλλά και αισιόδοξα μηνύματα για τη συνέχιση της ζωής των Μικρασιατών προσφύγων στην μητέρα πατρίδα.

Μετά τα αποκαλυπτήρια, εκδιπλώθηκε στην εκδήλωση ένα νοσταλγικό πανόραμα από αφηγήσεις και μαρτυρίες προσφύγων, από λογοτεχνικά αναγνώσματα που ζωντάνευαν τη ζωή του Μικρασιατικού Ελληνισμού πριν την Καταστροφή, από χορούς και τραγούδια των αγαπημένων πατρίδων, έλαβαν επίσης χώρα χορωδιακές εκτελέσεις τραγουδιών και αναγνώσεις λογοτεχνικών αποσπασμάτων από μαθητές.

Η όμορφη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προσφορά κερασμάτων στους συμμετέχοντες.

gel-02.jpg
gel-03.jpg



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ