close search results icon

Πάσχα στην Αγιοτόκο Θεσσαλονίκη μία μοναδική εμπειρία ζωής

Η κατανυκτική ατμόσφαιρα στους Βυζαντινούς Ναούς της Πόλης.

Το Πάσχα στην Αγιοτόκο Θεσσαλονίκη αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για όσους επιθυμούν να βιώσουν μια κατανυκτική Μεγάλη Εβδομάδα. Μια εμπειρία μοναδική, μυσταγωγική, με το φως των κεριών, την ευωδία του θυμιάματος, την υμνολογία και τη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια στις ιστορικές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης, να μυούν τους πιστούς στα Θεία Πάθη.

Εκτός από την επίσκεψη στα κυριότερα αξιοθέατα, μουσεία και μνημεία της πόλης, η διαμονή σας στη Θεσσαλονίκη τη Μεγάλη Εβδομάδα, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να γνωρίσετε το Ορθόδοξο Πάσχα σε όλο του το μεγαλείο.

Οπωσδήποτε η επίσκεψη σας στον Βυζαντινό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ορφάνου, ενός από τους πιο πολύτιμους καλά κρυμμένους θησαυρούς της Θεσσαλονίκης, είναι μια αλησμόνητη εμπειρία. Θαυμάστε στην κατανυκτική ατμόσφαιρα και τις υπέροχες τοιχογραφίες μιας ένδοξης εποχής, αλλά μη χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε τον καταπράσινο κήπο, του μοναδικού Ιερού Ναού της Θεσσαλονίκης, που δεν μετατράπηκε σε τζαμί στην περίοδο της τουρκοκρατίας.

screenshot-40.png
screenshot-41.png


Στο σύγχρονο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη γωνία των οδών Ίωνος Δραγούμη και Βασιλέως Ηρακλείου, βρίσκεται η βυζαντινή ιστορική εκκλησία του Αγίου Μηνά. Είναι η Eκκλησία της αγοράς και τιμάται ιδιαίτερα από τους εμπόρους, που έχουν και ως προστάτη της συντεχνίας τους τον Άγιο Μηνά. Η ιστορία της εκκλησίας είναι ταυτισμένη με τον εμπορικό κόσμο καθώς είναι η μόνη ίσως περίπτωση που το ωράριο των θρησκευτικών τελετών της προσαρμόζεται στο ωράριο των καταστημάτων. Έτσι τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Μηνά γίνεται νωρίς το απόγευμα στο εμπορικό κέντρο της πόλης με κατάνυξη και εντυπωσιακή συμμετοχή των πέριξ εμπόρων και Θεσσαλονικέων, σε αντίθεση με τους άλλους ναούς, στους οποίου η ακολουθία του Επιταφίου τελείται το βράδυ. Ο Επιτάφιος βγαίνει με μεγάλη πομπή εκκλησιαστικών και στρατιωτικών τμημάτων, παρουσία των αρχών της πόλης. Στην περιφορά συμμετέχουν εθελοντικά διάφοροι σύλλογοι, σωματεία και φιλαρμονικές.

screenshot-42.png
screenshot-43.png
screenshot-44.png

Η επίσκεψη σας στις Βυζαντινές Εκκλησίες Αγίου Δημητρίου, Αγίας Σοφίας, Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Αγίας Αικατερίνης, Παναγίας Αχειροποιήτου, Αγίου Παντελεήμονος, Παναγίας Χαλκέων, Οσίου Δαυίδ και Αγίων Αποστόλων, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, θα σας δώσουν την ευκαιρία για μια κατανυκτική επιστροφή στις ένδοξες στιγμές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας!

Αν επιθυμείτε να αισθανθείτε τη μοναστηριακή κατάνυξη τις άγιες μέρες του Πάσχα, επιβάλλεται να επισκεφτείτε την Ιερά Μονή Βλατάδων στη γραφική γειτονιά της Άνω Πόλης, η οποία σας προσμένει για να σας χαρίσει τη μεγαλοπρέπεια της, αλλά και μια υπέροχη θέα της Θεσσαλονίκης, του Θερμαϊκού κόλπου, ακόμα και του Ολύμπου, όταν οι καιρικές συνθήκες του επιτρέπουν.

Επίσης στην καρδιά της πόλης, στην οδό Ερμού, αξίζει να επισκεφτείτε το μοναστήρι της Αγίας Θεοδώρας και στο χωριό Βασιλικά, όχι σε μεγάλη απόσταση από την πόλη, στο μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας που χρονολογείται από το 888, ο εορτασμός της Ανάστασης του Χριστού αποτελεί μια αξιομνημόνευτη εμπειρία.

Το Πάσχα στην Αγιοτόκο Θεσσαλονίκης εορτάζεται με αρχαιοπρέπεια, κατάνυξη και λαμπρότητα , την οποία σας προκαλούμε να ανακαλύψετε!

Δημήτριος Γκιουζέλης





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ