close search results icon

ΠΑΣΟΚ: 'Αστραψε" ο Μάντζος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

Όλα τα θέματα που αναφέρθηκε εισαγωγικά. 

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

*Ο Πρόεδρος επισκέφθηκε το ΕΚΑΒ προκειμένου να επισημάνει τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και μέσων, που οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα.

Η συνειδητή απαξίωση του ΕΣΥ από την Κυβέρνηση της ΝΔ σε αυτές τις καταστάσεις οδηγεί.

Όπως και στις λίστες ντροπής στα χειρουργεία των δημοσίων νοσοκομείων.

Το ΕΚΑΒ είναι υποστελεχωμένο.

Ιδιαίτερα στα νησιά μας η κατάσταση εν μέσω τουριστικής περιόδου γίνεται εξόχως προβληματική.

Σε άλλες περιοχές δεν υπάρχουν ασθενοφόρα και σε άλλες μένουν ακινητοποιημένα.

Τα ίδια ακριβώς τραγικά φαινόμενα συμβαίνουν και στα υποστελεχωμένα κέντρα υγείας στα νησιά μας.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι απαράδεκτο να αναγκάζονται οι πολίτες να πληρώνουν όλο και περισσότερα για την υγεία τους στα ιδιωτικά συμφέροντα και το κράτος να αδιαφορεί.

Είμαστε τρίτοι από την κορυφή στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην ΕΕ. Έχουμε ανεπαρκή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Μισθούς αναξιοπρέπειας στους υγειονομικούς μας. Ελλιπές προσωπικό και πολλές ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες.

Αυτό που για τη ΝΔ είναι πολυτέλεια, για να θυμηθώ δήλωση του πρώην Υπουργού Επικρατείας και εκπροσώπου Τύπου ΝΔ κ. Σκέρτσου, είναι για εμάς κεντρική προτεραιότητα.

Με την διάθεση του 8-10% του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ και των Νοσοκομείων.

Με κέντρα υγείας σε κάθε δήμο και σε κάθε νησί. Με ειδικά οικονομικά και άλλα κίνητρα για να έρθει το κατάλληλο προσωπικό.

*Ο κ. Μητσοτάκης διεκδίκησε χθες το αποκλειστικό προνόμιο της αξιοπιστίας, ισχυριζόμενος ότι το πρόγραμμα της ΝΔ έχει ήδη ενταχθεί στο Μεσοπρόθεσμο και έχει κοστολογηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όμως, ενώ στο εσωτερικό υπόσχεται αυξήσεις μισθών κατά 25% στην τετραετία, στο Μεσοπρόθεσμο η ΝΔ προβλέπει και δεσμεύεται για αυξήσεις στη μέση αμοιβή περίπου 13% την τετραετία.

Άρα, έχει δεσμευτεί έξω για μισές αυξήσεις από ό,τι υπόσχεται στους Έλληνες εργαζόμενους.

Άλλα λέει μέσα, άλλα λέει έξω.

Αυτή είναι η ΝΔ και αυτές είναι οι πρακτικές της.

Αναξιοπιστία και προεκλογική εξαπάτηση.

Καθόλου τυχαία δε η ΝΔ μιλά για αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους στο μισό του πληθωρισμού του 2022, οδηγώντας σε νέα σημαντική απώλεια της αγοραστικής τους δύναμης. Αυτό δείχνει και τις πραγματικές προθέσεις τους.

Αυτό επιβεβαιώνει και τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ ότι οι πραγματικοί μισθοί και η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων στη χώρα μας θα εξακολουθήσουν να μειώνονται και το 2023.

*Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έσπευδε να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ ,τον μεγάλο χορηγό του. Είναι φανερό το πόση νοσταλγία αισθάνεται για τον κ. Τσίπρα. Του λείπουν τα σκιάχτρα και τα φόβητρα.

Η προσπάθειά του, όμως, να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ και να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα εξόφθαλμη και δεν κόβει εισιτήρια.

Δυστυχώς, για τον κ. Μητσοτάκη θα έχει πια δυναμική και αξιόπιστη αντιπολίτευση.

Εμείς ποτέ δεν καταστροφολογούμε. Αλλά λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και με συγκεκριμένα στοιχεία.

Σας λέμε, λοιπόν, ότι το μοντέλο σας των προσωρινών επιδομάτων, της ανάπτυξης του real estate και της ιδιωτικής κατανάλωσης, απέτυχε.

Οι ίδιες οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εαρινή της έκθεση μιλούν για ανάπτυξη 2,4% ΑΕΠ το 2023 και μόνο 1,95% ΑΕΠ το 2024.

Οδηγήσατε σε αύξηση του δημοσίου χρέους κατά 45 δισεκατομμύρια και σε επικίνδυνη έκρηξη του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Σας λέμε ότι οι δεσμεύσεις σας για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια θα οδηγήσουν σε διατήρηση των χαμηλών μισθών, της υπερφορολόγησης των πολιτών με τους έμμεσους φόρους και στη φοροεπιδρομή κατά των ελεύθερων επαγγελματιών.

Με την ευκαιρία, σας ζητούμε για πολλοστή φορά, να δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική έκθεση του ΙΟΒΕ, που παραγγείλατε τον Νοέμβριο 2022.

Για αυτό εμείς προτείνουμε αποτελεσματικά θεσμικά μέτρα για την προστασία των νοικοκυριών και των πολιτών.

Για αυτό προτείνουμε την αλλαγή κατεύθυνσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την στήριξη της εγχώριας παραγωγής και την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη έως τέλος Αυγούστου 2023 να παρουσιάσουν ανανεωμένα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ η προθεσμία για δέσμευση του 30% των επιδοτήσεων είναι το τέλος του 2023.

Αν υπάρχει πρόβλεψη, ορθή τεκμηρίωση και βούληση για διαπραγμάτευση, όλα είναι εφικτά

Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 9 Μαρτίου 2023, αναφερόμενος στις επενδύσεις στον σιδηρόδρομο δήλωνε χαρακτηριστικά: «Θα βρούμε και πρόσθετη χρηματοδότηση κατευθύνοντας και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε αυτή τη δυνατότητα να το κάνουμε!»

Τα λόγια περιττεύουν.

Σε όλη την προηγούμενη προεκλογική περίοδο αναδείχθηκαν οι βαθιές στρατηγικές, προγραμματικές και πολιτικές μας διαφορές με τη ΝΔ. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης καλλιεργεί και πάλι τον φόβο, επενδύει στον φόβο. Εκβιάζει τον ελληνικό λαό. Ότι εάν η ΝΔ δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην επόμενη Βουλή, θα πάει τη χώρα σε τρίτες εκλογές. Μάλιστα όλα αυτά για τρίτες εκλογές τα έλεγαν ευθέως τα στελέχη της ΝΔ πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Θυμίζω δε ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, έχει πει ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και τον Ν. Ανδρουλάκη.

Όμως, με βάση το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, εάν δεν το πετύχει θα είναι μια δική του αποτυχία. Σε κάθε περίπτωση, έχει και άλλες επιλογές: υπάρχουν και τα ομογάλακτα της ΝΔ κόμματα στο υπόγειο της Δεξιάς Πολυκατοικίας.

Τόσα δεξιά κόμματα-δορυφόρους έχει άλλωστε η Νέα Δημοκρατία. Στη βιτρίνα των πρωτοκλασάτων στελεχών έχει ήδη τους κ.κ. Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη, επιστρατεύει επικοινωνιακά τον κ. Καρατζαφέρη και αρέσκεται να ακούει τη δημόσια στήριξη του κ. Φαήλου Κρανιδιώτη.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Μιχάλης Μιχαήλ: Δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, μας είπατε ότι ο κ. Μητσοτάκης εκβιάζει τον λαό με τρίτες εκλογές. Εσείς έχετε δηλώσει ότι και 149 να είναι, δεν πρόκειται να συνεργαστείτε μαζί του. Το ερώτημα είναι, εάν βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση των 149, ισχύει η δική σας θέση, πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ότι για οποιαδήποτε περίπτωση συνεργασίας, δεν θα είναι συνομιλητής σας ο κ. Μητσοτάκης;

Κύριε Μιχαήλ, η απάντηση έχει δοθεί, υπό την έννοια ότι -ιδίως μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου- η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, την οποία η ίδια έχει ταυτίσει με τη σταθερότητα της χώρας, είναι μια επιλογή η οποία θα πρέπει να προέλθει από το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου. Τι θέλω να πω; Με το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία θα είχε αυτοδυναμία. Αν δεν το πετύχει στις 25 Ιουνίου, θα πρέπει αυτό να αντιμετωπιστεί ως δική της αποτυχία, αφενός. Και αφετέρου θα πρέπει να βρει και τους τρόπους και τους συνεταίρους ώστε να πετύχει το αποτέλεσμα που τόσο επίμονα εδώ και τόσους πολλούς μήνες επιδίωξε ως αφήγημα σταθερότητας της χώρας. Σας θυμίζω τα ψευτοδιλήμματα “αυτοδυναμία ή χάος”, τα οποία είχαμε ζήσει πριν την 21η Μαΐου. Το να καλλιεργεί η ΝΔ νέο φόβο, νέα διλήμματα ή να επιχειρεί νέο εκβιασμό στους Έλληνες πολίτες, δεν προσφέρει τίποτα, είναι αντιδημοκρατικό και ίσα -ίσα αφαιρεί από τη δημόσια συζήτηση.

Η Νέα Δημοκρατία έχει πολλές επιλογές, όπως προείπα, στο υπόγειο της δεξιάς πολυκατοικίας. Ανέφερα ήδη ονόματα και χώρους με τους οποίους μπορεί να συνεννοηθεί, κατά τη γνώμη μας. Το διακύβευμα βέβαια είναι η ποιότητα της δημοκρατίας μας. Και οι επόμενες εκλογές θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα πώς θα έχουμε μια ποιοτική δημοκρατία με μια ποιοτική λειτουργία του κοινοβουλευτισμού. Ξέρετε, το Κοινοβούλιο χρειάζεται μια ισχυρή δύναμη εξισορρόπησης, δύναμη ελέγχου, μια ισχυρή και αξιόπιστη δύναμη αντιπολίτευσης. Και αυτό είναι για εμάς το δικό μας διακύβευμα και η δική μας αποστολή την οποία οφείλουμε και θέλουμε να υπηρετήσουμε και στον δρόμο προς τις εκλογές και μετά από αυτές.

Δημήτρης Κουκλουμπέρης: Στην αρχή της εβδομάδας αποδώσατε ένα “νόμπελ κοροïδίας” στη Νέα Δημοκρατία και στον συνεργάτη του πρωθυπουργού, στον κ. Σκέρτσο. Χθες ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε το δικό του νόμπελ στο ΠΑΣΟΚ, στον κ. Ανδρουλάκη, “νόμπελ οικονομικής ασυναρτησίας”. Θέλω να μας πείτε αν αυτή η ανταλλαγή βραβείων θα συνεχιστεί; Και εν πάσει περιπτώσει, για να γίνουμε και λίγο πιο συγκεκριμένοι, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι λέει ότι η ΝΔ έχει ρίξει την οικονομία στα βράχια και την ίδια στιγμή – διαβάζω το απόσπασμα “μας ζητούν να ξοδέψουμε περισσότερα και μας εγκαλούν για τα πλεονάσματα για τα οποία έχουμε δεσμευτεί, τα οποία αποτελούν υποχρέωση της οικονομίας, γιατί πρέπει να κατεβάζουμε το χρέος μας”. Ζητάτε, την ίδια ώρα που κατηγορείτε ότι έχει ρίξει η ΝΔ στα βράχια την οικονομία, να ξοδέψει περισσότερα; Ποια είναι η απάντησή σας;

Είναι εσφαλμένη ανάγνωση του προγράμματός μας όπως και των θέσεων μας και αυτό δεν είναι κάτι που μας ξενίζει. Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία εμφανίζουν μια ανικανότητα να μας διαβάζουν. Όμως κάθε άλλο παρά ανίκανοι είναι. Υπάρχει δόλος και πρόθεση από την πλευρά τους να διαστρεβλώνουν τις θέσεις μας.

Είπα και πριν, κύριε Κουκλουμπέρη, ότι δεν καταστροφολογούμε, ωστόσο δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα και θα μιλούμε τη γλώσσα της αλήθειας, θα είμαστε υποστηρικτές του ορθού λόγου και της αλήθειας όσο επώδυνη κι αν είναι.

Και μιλήσαμε, ναι, για την αύξηση του δημόσιου χρέους, μιλήσαμε για την έκρηξη στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο εξωτερικό μας εμπόριο -εισαγωγές και εξαγωγές για να το πούμε πιο απλά- γιατί αυτά πρέπει οι πολίτες να τα γνωρίζουν στον δρόμο προς την κάλπη. Γιατί δεν συζητήθηκαν στη Βουλή οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης ΝΔ μέσα από το Μεσοπρόθεσμο, ιδίως στο νέο περιβάλλον του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, το οποίο αποτελεί και τη μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη. Είναι κάτι το οποίο δεν συζητήθηκε ούτε στη Βουλή ούτε στο δημόσιο χώρο.

Έρχεται η ώρα, που ενδεχομένως, τα δημοσιονομικά της χώρας, να μην επιτρέπουν τη συνέχιση των πολιτικών των pass και των επιδομάτων. Διότι πολύ απλά οι δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε η προηγούμενη Κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία, είναι τέτοιες, που θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυξίας στα δημόσια οικονομικά. Άρα, εμείς δεν λέμε ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή ante portas η οικονομική καταστροφή, όμως επισημαίνουμε τα οικονομικά δεδομένα.

Και, επίσης, δεν ζητάμε να δώσει κανείς ακόμη περισσότερα. Λέμε να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη και σωστή στόχευση διαχείρισης των οικονομικών μεγεθών -και των δημόσιων οικονομικών και των ευρωπαϊκών πόρων.

Οι άξονες του προγράμματός μας είναι δύο: Φορολογική δικαιοσύνη και ανακατεύθυνση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε να έχουμε επιτυχία σε τρεις πυλώνες της πολιτικής μας. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών προφανώς. Ο δεύτερος αφορά στο κοινωνικό κράτος, ισχυρό και το αποτελεσματικό. Και το τρίτο σχετίζεται με κάτι που δεν αναλύεται στη δημόσια συζήτηση και πρέπει να συζητηθεί τις επόμενες 18 ημέρες: το σχέδιο ανθεκτικής βιώσιμης ελληνικής οικονομικής ανάπτυξης. Το λέω αυτό γιατί και το μοντέλο real estate που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια και οι εξαγορές επιχειρήσεων και όλες οι επιλογές και οι συνταγές της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη, που βασίζεται στη κατανάλωση -ας μη κρυβόμαστε- δεν είναι λύση για το μέλλον.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προείπα, δεν βλέπει με πολύ θετικά σχόλια και θετικές προβλέψεις το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας. Άρα, θέλει καλύτερη, σοφότερη διαχείριση και των δημόσιων οικονομικών και των ευρωπαϊκών πόρων.

Επαναλαμβάνω, δεν καταστροφολογούμε αλλά μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας.

Νότης Ανανιάδης: Είπατε σε μια αποστροφή του λόγου σας εισαγωγικά ότι ο κ. Μητσοτάκης νιώθει νοσταλγία για τον κ. Τσίπρα και την αντιπολίτευσή του και ότι εσείς θα είστε μια ισχυρή αντιπολίτευση. Αυτές τις δυόμισι εβδομάδες, που πέρασαν από τις εκλογές, κυριάρχησαν στη δημόσια συζήτηση τα προγράμματα της φορολόγησης. Γράφτηκε και ειπώθηκε ότι καθώς τα δύο κόμματα που αυτοτοποθετούνται στην κεντροαριστερά – κι έχουν μικρές πλέον ποσοστιαίες διαφορές – το ΠΑΣΟΚ δηλαδή και ΣΥΡΙΖΑ, πάνω -κάτω από την ίδια σκοπιά κάνουν αντιπολίτευση στη ΝΔ. Αλλά λέτε εσείς ότι ‘’θα το πάμε καλύτερα’’. Θα σκεφτόσασταν ένα debate μεταξύ του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Τσίπρα;

Η διακομματική επιτροπή έχει αποφασίσει και αύριο ολοκληρώνεται η προετοιμασία για ένα debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Το debate πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Άλλωστε, το debate, αν θέλετε, του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ενεργό εδώ και πολλά χρόνια -και πολλούς μήνες- και ουσιαστικά αποδεικνύεται και από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Υπάρχει έντονη αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ, έντονη αποδοκιμασία του ύφους και του περιεχομένου, της αντιπολίτευσης που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Είναι οι ανερμάτιστες πολιτικές. Είναι ο θολός στρατηγικός, αν θέλετε, σχεδιασμός. Η πυξίδα τυχοδιωκτισμού που κράτησε στα χέρια του ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Είναι τα πρόσωπα, είναι και το ύφος της αντιπολίτευσης.

Και είναι και κάτι το οποίο δεν πρέπει να μας διαφύγει: Είναι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μεθοδικά και συστηματικά λειτούργησε ως χορηγός της Νέας Δημοκρατίας τα προηγούμενα χρόνια. Θυμίζω, για λόγους ιστορικούς, κάτι που έχουμε πει, δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας. Αυτό που είδαμε στις 21 Μαΐου, το είδαμε και το 2019 στις περιφερειακές εκλογές και στις εθνικές εκλογές. Κοντολογίς, ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να αρθρώσει έναν πειστικό, αξιόπιστο, σύγχρονο αντιπολιτευτικό λόγο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Και το αποτέλεσμα ήρθε ως λογαριασμός για τον ΣΥΡΙΖΑ στις 21 Μαΐου.

Γι’ αυτόν τον λόγο θεωρούμε ότι στις 25 Ιουνίου, επαναλαμβάνω, το διακύβευμα για τη χώρα πια και για τη δημοκρατία μας είναι ο τόπος να αποκτήσει μια ισχυρή αξιόπιστη γνήσια προοδευτική δύναμη, η οποία δεν θα κλείνει τα μάτια ούτε στην ακροδεξιά ψήφο της Χρυσής Αυγής ούτε θα παρέχει στέγαστρο στα «ορφανά» των Ανεξαρτήτων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου ούτε πολλώ δε μάλλον θα παρέχει αμνηστία στις ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή για τη χρεοκοπία της χώρας.

Μαριτίνα Ζαφειριάδου: Πάντως, έχω την εντύπωση ότι, χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας με πολίτες, είπε ότι το κόμμα του δεν είναι φωτοβολίδα και πως -μάλλον προς εσάς κοιτούσα όταν το έλεγε- δεν είναι πολύ εύκολο να γίνετε ΣΥΡΙΖΑ. Μία απάντηση;

Πριν τις 21 Μαΐου το ζήτημα ήταν αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ΠΑΣΟΚ. Δεν θα γίνει τώρα το ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, προφανώς εμείς δεν είμαστε φωτοβολίδα, αλλά φάρος. Είμαστε φάρος ελπίδας, φάρος για τους αγώνες του λαού για συλλογική ευημερία και πρόοδο. Το ΠΑΣΟΚ έτσι γεννήθηκε, έτσι εξελίχθηκε και έτσι μεγαλώνει και ξαναγεννιέται. Ως φάρος ελπίδας, για τους αγώνες και τα όνειρα των πολιτών, του λαού μας και ιδίως της νέας γενιάς, για καλύτερες ημέρες στην πατρίδα μας.

Παντελής Περιβολάρης: Γίνεται ένας πραγματικός χαμός στη Ροδόπη. Ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ παραιτούνται στελέχη μετά την εμπλοκή του τουρκικού προξενείου. Η Νέα Δημοκρατία το αναδεικνύει το θέμα με αυτόν τον τρόπο, ότι υπάρχει εμπλοκή. Θα ήθελα το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ αν υπάρχει εμπλοκή του τουρκικού προξενείου.

Και, δεύτερον, μία διευκρίνιση στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, εάν δεν έχουμε κυβέρνηση και επιστραφεί η εντολή από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα -εάν είναι δεύτερο κόμμα- εσείς θα την επιστρέψετε αμέσως ή θα γίνουν αυτήν τη φορά διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης;

Είπαμε ήδη ότι δεν υπάρχει περιθώριο και δυνατότητα συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι η ουσία. Η συνταγματική μηχανική είναι κάτι που θα το δούμε τις ημέρες εκείνες. Ας μην προτρέχουμε για τα αποτελέσματα. Η συνταγματική μηχανική και οι επιλογές των κομμάτων, σε κάθε περίπτωση, υπαγορεύονται από το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα και την πολιτική βούληση του κάθε κόμματος. Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο και δυνατότητα συνεργασίας διότι στο δρόμο προς τις προηγούμενες κάλπες αλλά και μετά από αυτές αναδείχθηκαν με γλαφυρό τρόπο οι πολιτικές και βαθιά στρατηγικές διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία.

Όσον αφορά στο ζήτημα το οποίο θέσατε, προφανώς από θέση αρχής δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή καμία απόπειρα παρέμβασης από οποιαδήποτε τρίτη χώρα στη λειτουργία της δημοκρατίας μας, οπουδήποτε και αν αυτή αναφέρεται. Χρειάζεται, όμως, ιδιαίτερη φειδώ και προσοχή στις δημόσιες τοποθετήσεις όλων όσον αφορά στο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.

Το λέω αυτό διότι το ζήτημα εκεί, όπως και σε κάθε περιοχή της χώρας άλλωστε, είναι βαθύτατα πολιτικό και αναπτυξιακό. Για εμάς το βασικό αντίδοτο σε κάθε σχέδιο το οποίο μπορεί κανείς ενδεχομένως να απεργάζεται, είναι η ανάπτυξη. Έχω την τιμή να εκπροσωπώ ένα κόμμα με χειροπιαστό πολιτικό μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα στα ζητήματα της Θράκης για την ισότητα ευκαιριών, για την ισότητα συμμετοχής όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, στην πολιτική και κοινωνική ζωή, στη συμμετοχή τους στην ανώτατη εκπαίδευση, για την πραγματική ισότητα όλων των πολιτών.

Και το λέω και με αφορμή την πρόσφατη κοινοβουλευτική περίοδο. Πρέπει να σας θυμίσω ότι, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης, το κόμμα μας συμμετείχε παραγωγικά με προτάσεις που στη μεγάλη τους πλειοψηφία, προς τιμήν της Επιτροπής αυτής, έγιναν δεκτές και αποτέλεσαν μέρος του τελικού πορίσματος που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ