close search results icon

Πατέρας θύματος: Η Hellenic Train δεν έχει συμφωνία πρόσβασης και χρήσης του δικτύου

Άλλη μία πληροφορία που προστίθεται στις ήδη πολλές και αποκαλυπτικές πλέον. 

Συγγενής της 20χρονης Μάρθης, που σκοτώθηκε μαζί με ακόμα 57 ανθρώπους στο έγκλημα των Τεμπών, υποστηρίζει πως από τα στοιχεία της εν εξελίξει ποινικής έρευνας προκύπτει ότι η Hellenic Train χρησιμοποιεί το σιδηροδρομικό δίκτυο παράτυπα επί τέσσερα χρόνια, από το 2019, καθώς δεν έχει συνάψει σύμβαση πρόσβασης και χρήσης.

Μιλώντας χθες βράδυ στο Kontra ο Αντώνης Ψαρόπουλος σημείωσε πως η εταιρεία κινείται στο δίκτυο με βάση νόμο του 2022 ο οποίος επικύρωσε τη συμφωνία παραχώρησης των σιδηροδρομικών μεταφορών, από το Δημόσιο στην ίδια, και με βάση συμφωνία πρόσβασης και χρήσης του δικτύου, η οποία υπογράφεται μεταξύ της ίδιας και του ΟΣΕ.

Ο νομικός εξήγησε πως η σύμβαση χρήσης του δικτύου, που καθορίζει λεπτομέρειες και υποχρεώσεις των δύο πλευρών, πρέπει να υπογράφεται κάθε έτος και να κοινοποιείται εντός 30 ημερών στο υπουργείο Μεταφορών, αλλά δεν έχει υπογραφεί ούτε πριν ούτε μετά την περσινή τραγωδία.

Σύμφωνα με την πατέρα της άτυχης κοπέλας αυτό σημαίνει πως το υπουργείο Μεταφορών γνωρίζει ότι δεν υπήρχε συμφωνία χρήσης του δικτύου και ότι από τις 1η Ιανουαρίου 2020 αυτό χρησιμοποιείται χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία χρήσης του.

Ο κ. Ψαρόπουλος διερωτήθηκε πως επιτρέπεται κάτι τέτοιο από την εποπτεύουσα αρχή, την ΡΑΣ, από τον υπεύθυνο διαχειριστή, τον ΟΣΕ, και το υπουργείο Μεταφορών, αλλά και πώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων χορήγησε μέχρι το το 2027 ενιαίο πιστοποιητικό ασφάλειας σε μια επιχείρηση χωρείς εν ισχύ συμφωνία χρήσης του δικτύου.

Ο ίδιος ανέφερε πως ο ΟΣΕ έστειλε εξώδικο προς την Hellenic Train τον Νοέμβριο του 2021, ώστε να υπογράψει τις συμβάσεις χρήσης του δικτύου των ετών 2020 και 2021, δηλώνοντας ότι διαφορετικά θα αναγκαζόταν προς διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και της ασφάλειας των μεταφορών, να πράξει τα νόμιμα. «Αυτή η εξώδικη δήλωση δεν απαντήθηκε ποτέ» είπε ο κ. Ψαρόπουλος.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ