close search results icon

Πέγκας για Fly Over: Καταδικάζει την επιθετική στάση Ταχιάου στο Δημοτικό Συμβούλιο – “Το έργο είναι αχρείαστο για τη Θεσσαλονίκη”

Πέγκας για Fly Over: Καταδικάζει την επιθετική στάση Ταχιάου στο Δημοτικό Συμβούλιο – “Το έργο είναι αχρείαστο για τη Θεσσαλονίκη”

Ως απαξιωτική και εξαιρετικά επιθετική για τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της χαρακτήρισε τη στάση και τον λόγο με τον οποίο εκφράστηκε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα το Fly Over, η δημοτική παράταξη “Θεσσαλονίκη Για Όλους”, με τον επικεφαλή, κ. Σπύρο Πέγκα να επισημαίνει την ξεκάθαρη στάση του ότι δεν στηρίζει το έργο και ότι είναι αχρείαστο για την πόλη.

Αυτό ειπώθηκε μεταξύ άλλων στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε από την παράταξη του κ. Πέγκα. Όπως τόνισε κατά την ομιλία του, τεκμηριωμένα και μελετημένα το έργο δεν θα συμβάλλει στη βελτίωση του κυκλοφοριακού της Θεσσαλονίκης και είναι αχρείαστο. “Η τοπική κοινωνία έχει εκφραστεί για το έργο και τασσόμαστε μαζί της. Το Fly Over πρέπει να σταματήσει και αν πρέπει να γίνει, πρέπει να συμβεί τώρα και να ενημερωθούμε πλήρως. Δεν έχουμε σαφή ένδειξη ότι θα βελτιώσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στον Περιφερειακό”, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα κρίσιμα και υπαρκτά ζητήματα του έργου, δήλωσε ότι δεν υπήρξε ποτέ μια δημόσια διαβούλευση, μια συζήτηση με την τοπική κοινωνία, με επαγγελματίες και κατοίκους δηλαδή πού έχουν αναστατωθεί. “Ειπώθηκε ξεκάθαρα από φορείς της υγείας πόσο δύσκολο έχει γίνει το έργο τους με την έναρξη των εργασιών. Δεν υπάρχουν μελέτες, κυκλοφοριακών επιπτώσεων και βιωσιμότητας, ή τουλάχιστον δεν μας έχουν κοινοποιηθεί. Υπάρχει μυστικότητα σχετικά με τη σύμβαση του έργου, δε γνωρίζουμε για τις ρήτρες και τι ποσά προβλέπονται, όπως και για τις απαλλοτριώσεις και το πως θα κινηθεί ο ανάδοχος”, ανέφερε ενώ με βάση τις δικές του εκτιμήσεις ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωσή του θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχει ανακοινωθεί με αποτελέσματα να ταλαιπωρήσει για πολύ καιρό ακόμη τους Θεσσαλονικείς.

Για τη στάση του κ. Ταχιάου στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, δήλωσε ότι ως παράταξη καταδικάζουν τον τρόπο έκφρασης του. “Ήταν εξαιρετικά απαξιωτική η φράση για τους παλαιοχριστιανούς αλλά και όσα ειπώθηκαν με αλαζονικό τρόπο”, πρόσθεσε ο κ. Πέγκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αξίζουν καλύτερες συνθήκες στην πόλη και ζητά την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου και μακρόπνοου σχεδιασμού ώστε να μην γίνονται τα έργα αποσπασματικά. “Δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτό το έργο όσο δεν προχωρούν τα υπόλοιπα του γενικού σχεδιασμού του 2010 που προϋπέθετε την κατασκευή όλων των άλλων έργων για να φτάσουμε στο Fly Over. Δικαιολογημένες οι ανησυχίες και ο προβληματισμός των πολιτών. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για αναβολή αν δεν υπήρχε το θέμα των ρητρών, καθώς δεν γνωρίζουμε τα ποσά που πρέπει να πληρωθούν”, συμπλήρωσε.

Ασκώντας κριτική στον δήμαρχο, μίλησε για μετατόπιση των θέσεων του για το έργο που ισχυριζόταν ότι δεν πρέπει να γίνει και πρότεινε 11 μέτρα “ασπιρίνες” που αποτελούν αυτονόητες δράσεις του κυκλοφοριακού και έπρεπε εδώ και χρόνια να εφαρμοστούν. “Ο δήμαρχος από τη μια δηλώνει να μην αφήσουμε την πόλη να παραλύσει αλλά έχουμε εσωτερικές αντίθετες απόψεις με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να παραδέχεται ότι μπορεί να σταματήσει από μόνο του, λόγω των τρομερών προβλημάτων που συσσωρεύονται στην πόλη, αν την αφήσει κανείς έρμαιο των επιπτώσεων”, είπε.

Η τοπική αυτοδιοίκηση και ο δήμαρχος δεν είναι υποκατάστατα της κυβέρνησης, επισήμανε επίσης ο κ. Πέγκας υποστηρίζοντας ότι ένας δήμαρχος πρέπει να διεκδικεί και όχι να υποδέχεται τις αποφάσεις του κεντρικού κράτους, να αντιστέκεται όταν χρειάζεται για το συμφέρον της πόλης. “Αυτόν τον ρόλο θα έπρεπε να έχει ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και όχι τον ρόλο του σχολιαστή και του καταγραφέα των προβλημάτων της πόλης”, τόνισε ο κ. Πέγκας.

“Ο κ. Ταχιάος ανέλαβε να κάνει τη βρώμικη δουλειά”, δήλωσε στη συνέχεια το στέλεχος της παράταξης, κ. Ανδρέας Κουράκης καθώς, όπως είπε, διάλεξε να ακολουθήσει την επιθετική μέθοδο. “Γνωρίζει πως εκτελούνται τα έργα, όπως και ότι το Fly Over δεν έχει μελέτη, ούτε χρονοδιάγραμμα και τις χρηματοδοτήσεις που ανακοινώνονται. Προφανώς θα υπάρξουν κι άλλες καθυστερήσεις όπως και αποζημιώσεις. Οι κάτοικοι δικαίως αντιδρούν και το έργο δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας. Ο δήμαρχος θα έπρεπε να αντιδρά πιο πολύ και να απαιτήσει περισσότερα. Το έργο είναι αχρείαστο για την πόλη”, σημείωσε ο κ. Κουρής.

Ο συγκοινωνιολόγος κ. Πέτρος Κρητικός τόνισε στη συνέχεια ότι για μια ακόμη μια φορά ένα έργο ξεκινά στη Θεσσαλονίκη χωρίς διαβούλευση και χωρίς μελέτες. “Το FlyOver δεν εντάσσεται σε κάποιο σχέδιο ως έργο προτεραιότητας”, υποστήριξε ενώ πρόσθεσε ότι “έχουν αγνοηθεί οι επισημάνσεις του ΤΕΕ, το 2012” και δεν έχει πειστεί για το πόσο το έργο είναι σκόπιμο.

Απευθυνόμενη στον Νίκο Ταχιάο η δημοτική σύμβουλος της παράταξης, κα Έλλη Χρυσίδου δήλωσε ότι έρχεται να διαλύσει την πόλη. “Έγινε μια φορά στη Βενιζέλου και τώρα στο Fly Over. Πρέπει η πόλη να αντιδράσει και να αντιδράσουμε όλοι μαζί”, ανέφερε καταλήγοντας.

Πηγή: thesstoday.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ