ΠΕΛΕΚΥΣ: Μπράβο για την εξωστρέφεια της Πέλλας – Και τώρα, τι θα γίνει επιτέλους με τα κεράσια;
Υπάρχουν στιγμές που ο «Πέλεκυς» δεν χρειάζεται να πέφτει μόνο για να ασκεί κριτική. Χρειάζεται να αναγνωρίζει και όσα θετικά συμβαίνουν στον τόπο μας. Και οι τελευταίες ημέρες έδωσαν αρκετές αφορμές για συγχαρητήρια σε ανθρώπους και φορείς της Πέλλας.
Πρώτα απ’ όλα, συγχαρητήρια στον Δήμαρχο Έδεσσας Γιάννη Τσεπκεντζή και στους ανθρώπους του Δήμου Έδεσσας. Η φιλοξενία του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του ΕΔΔΥΠΠΥ, από τις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου στο Κανναβουργείο, έφερε στην Έδεσσα εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, επιστήμονες και φορείς από ολόκληρη τη χώρα. Το ίδιο το συνέδριο είχε περισσότερους από 100 εισηγητές και έβαλε στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία, την πρόληψη και τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης.
Τέτοιες διοργανώσεις έχουν αξία όχι μόνο για το επιστημονικό τους περιεχόμενο. Δίνουν εξωστρέφεια στην Έδεσσα, φέρνουν κόσμο στην περιοχή και αποδεικνύουν ότι η Πέλλα μπορεί να φιλοξενεί σημαντικά γεγονότα πανελλαδικής εμβέλειας.
Συγχαρητήρια όμως και στον Δήμαρχο Αλμωπίας Νίκο Παρούτογλου και σε όλους όσοι εργάστηκαν για το 3ο Πολυθεματικό Φεστιβάλ Γαστρονομίας, Οινογνωσίας και Τοπικών Προϊόντων. Η Αριδαία γέμισε κόσμο, γεύσεις, μουσική και δραστηριότητες, με τοπικές επιχειρήσεις και παραγωγούς να βρίσκονται στο προσκήνιο. Αυτό ακριβώς χρειάζεται η Αλμωπία: δράσεις που αναδεικνύουν την τοπική παραγωγή και τα προϊόντα της και ενισχύουν την εξωστρέφεια και την επισκεψιμότητα.
Θετική ήταν και η παρουσία της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου στο συνέδριο της Έδεσσας. Ως εισηγήτρια παρουσίασε το θέμα «Ο ρόλος και οι επιπτώσεις της εφαρμογής των προγραμμάτων πρόληψης της υγείας των πολιτών στην τοπική κοινωνία», βάζοντας στη συζήτηση την εμπειρία ενός ακόμη Δήμου της Πέλλας. Όμως η Δήμαρχος έπρεπε να ενημέρωσει και την αντιπολίτευση , να πάει να την ακούσει και να την χειροκροτήσει.
Και ένα μπράβο στον Δήμαρχο Πέλλας Στάθη Φουντουκίδη για την παρουσία του στο συνέδριο. Ο Δήμαρχος Πέλλας συνεχάρη τους διοργανωτές και υπογράμμισε τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών για την τοπική ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της περιοχής.
Ξεχωριστή αναφορά αξίζει και στον Πρωτοσύγκελλο π. Μάξιμο για την εξαιρετική ομιλία του. Ο λόγος της Εκκλησίας, όταν συνομιλεί με την κοινωνία και τα πραγματικά ζητήματα του ανθρώπου, έχει τη δική του ιδιαίτερη θέση στη δημόσια ζωή του τόπου.
Μια μεγάλη χαρά για την Αγία Χρυσή
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλεί παράλληλα η είδηση για τα Ιερά Λείψανα που αποδίδονται στην Αγία Νεομάρτυρα Χρυσή, τόσο στενά συνδεδεμένη με την Αλμωπία. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, έχει υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση σε εξειδικευμένα εργαστήρια στη Γερμανία, ενώ για τις 12 Οκτωβρίου έχει ανακοινωθεί η επίσημη υποδοχή των Ιερών Λειψάνων στη Χρυσή Αλμωπίας.
Για την τοπική Εκκλησία και τους πιστούς της περιοχής πρόκειται ασφαλώς για ένα γεγονός ιδιαίτερης πνευματικής και ιστορικής σημασίας.
Και τώρα ο «Πέλεκυς»: Τα κεράσια πότε θα πληρωθούν;
Όλα τα παραπάνω αξίζουν αναγνώριση. Υπάρχει όμως και ένα ζήτημα που δεν επιτρέπεται να χαθεί μέσα στις εκδηλώσεις, στα συνέδρια και στα καλά νέα.
Οι κερασοπαραγωγοί περιμένουν.
Και περιμένουν έχοντας ακούσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, κατά την περιοδεία του στην Πέλλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μαργαρίτης Σχοινάς είχε αναφερθεί σε αποζημιώσεις για το προανθικό του 2025 στις 30 Σεπτεμβρίου. Προγενέστερα είχε επίσης ανακοινωθεί ότι έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα καταβαλλόταν ενίσχυση για το προανθικό του 2025. Agrotypos
Άρα το ερώτημα είναι απολύτως συγκεκριμένο:
Τι θα πουν τώρα στους κερασοπαραγωγούς εάν περάσει η ημερομηνία που είχε δοθεί χωρίς να πραγματοποιηθεί η πληρωμή;
Δεν χρειάζονται φήμες ούτε νέες ημερομηνίες από στόμα σε στόμα. Χρειάζεται καθαρή και επίσημη ενημέρωση: πότε θα πληρωθούν οι παραγωγοί, ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, ποιο θα είναι το ύψος της ενίσχυσης και με ποιον ακριβώς μηχανισμό θα υπολογιστεί.
Ακούγεται έντονα το ενδεχόμενο οι πληρωμές να μεταφερθούν μέσα στον Οκτώβριο. Μέχρι να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, όμως, αυτό δεν πρέπει να παρουσιάζεται ως δεδομένο. Το ίδιο ισχύει και για το σενάριο της στρεμματικής ενίσχυσης.
Μακάρι η υπόθεση να κλείσει μέσα στον Οκτώβριο, με μια δίκαιη λύση που θα καλύπτει ουσιαστικά τους πληγέντες παραγωγούς. Το αν αυτή η λύση θα είναι στρεμματική ενίσχυση ή διαφορετικός μηχανισμός είναι κάτι που οφείλουν να ξεκαθαρίσουν επισήμως οι αρμόδιοι.
Γιατί τα συγχαρητήρια πρέπει να δίνονται όταν αξίζουν. Αλλά και οι δεσμεύσεις πρέπει να υπενθυμίζονται όταν έρχεται η ώρα της υλοποίησής τους
Ο «Πέλεκυς» θα είναι εδώ και για τα δύο.
Και μια απάντηση προς όσους βιάζονται να ρίξουν λάσπη
Και επειδή το τελευταίο διάστημα κάποιοι φαίνεται πως σπαταλούν περισσότερη φαιά ουσία στο πώς θα επιτεθούν στο PellaNews.gr παρά στα πραγματικά προβλήματα της Πέλλας, να ξεκαθαρίσουμε κάτι απλό.
Το PellaNews.gr διασταυρώνει τις ειδήσεις, ρωτάει, επικοινωνεί με τους αρμόδιους και αναζητά επίσημες απαντήσεις πριν παρουσιάσει μια πληροφορία ως δεδομένο. Όπου υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, τη μεταφέρουμε. Όπου υπάρχουν πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, το λέμε καθαρά. Και όπου υπάρχουν ερωτήματα, κάνουμε αυτό που οφείλει να κάνει κάθε δημοσιογραφικό μέσο: ρωτάμε.
Γι’ αυτό, μην σπαταλάτε φαιά ουσία προσπαθώντας να βρείτε τρόπο να μας ρίξετε λάσπη. Ασχοληθείτε με τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Ασχοληθείτε, για παράδειγμα, με τους κερασοπαραγωγούς που περιμένουν να μάθουν πότε και με ποιον τρόπο θα πληρωθούν. Με τις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί. Με τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.
Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε: να ρωτάμε, να διασταυρώνουμε, να παρουσιάζουμε τις επίσημες δηλώσεις και να ενημερώνουμε τους πολίτες της Πέλλας.
Τα συγχαρητήρια θα δίνονται εκεί όπου αξίζουν. Η κριτική θα ασκείται εκεί όπου χρειάζεται. Και τα ερωτήματα θα τίθενται σε όλους.
Γιατί αυτή είναι η δουλειά της δημοσιογραφίας. Όχι να χαϊδεύει αυτιά, αλλά να ζητά απαντήσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Εύρεσις και ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Νεομάρτυρος Χρυσής
29 Σεπτεμβρίου 2026 -
Χιλιάδες ευχές για τη Γεωργία Γκίκα-Σταμενίτη – Μια ξεχωριστή ημέρα γενεθλίων
29 Σεπτεμβρίου 2026 -
Λάκης Βασιλειάδης: Η Πρόληψη σώζει ζωές!
29 Σεπτεμβρίου 2026
ΣΧΟΛΙΑ