Πέντε νέα χρηματοδοτικά προγράμματα ενίσχυσης του ελληνικού σινεμά
Το ΕΚΚ λαμβάνει περίπου 3,6 εκατομμύρια τον χρόνο ώστε να μπορέσει να τα διανείμει σε παραγωγές.

Ηταν κάτι «εντός προγράμματος» (καθώς είχε ήδη συμφωνηθεί με το ΥΠΠΟΑ) αλλά και εκτός των γνωστών προγραμμάτων του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Πρόκειται για πέντε νέα χρηματοδοτικά προγράμματα με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφίας, τα οποία είναι ξεχωριστά από την υπόλοιπη, βασική και κλασική έως τώρα χρηματοδότηση του ΕΚΚ και εντάσσονται πλήρως στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Θα χρηματοδοτούνται, δηλαδή, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος «NextGenerationEU», γι’ αυτό και ισχύουν πολύ αυστηρότεροι κανόνες από ό,τι ίσχυε έως τώρα για τα άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα του Κέντρου.
Το συνολικό ποσό για την οικονομική στήριξη της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής (είτε αυτούσια τοπική είτε σε επίπεδο διεθνών συμπαραγωγών, αλλά με την Ελλάδα μέσα σε αυτές) είναι μεν διπλάσιο και κάτι παραπάνω από τα χρήματα που λαμβάνει ετησίως το ΕΚΚ, ωστόσο οι όροι είναι πολύ πιο αυστηρά καθορισμένοι.
Το ΕΚΚ λαμβάνει περίπου 3,6 εκατομμύρια τον χρόνο ώστε να μπορέσει να τα διανείμει σε παραγωγές, ενώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έρθουν 7.247.000 ευρώ από φέτος έως και το 2025, καθώς και επιπλέον 400.000 ευρώ για την ενίσχυση των συνεργατών του Κέντρου - για υπαλλήλους δηλαδή που θα προστεθούν στο δυναμικό του, με ανοιχτό διαγωνισμό (κάποιοι «τρέχουν» ήδη) με εξειδικευμένη εργασία πάνω στο «NextGenerationEU». «Αυτά τα χρήματα τα ζητήσαμε έξτρα, καθώς δεν ήταν δυνατόν να επωμισθούν οι ήδη εργαζόμενοι στο ΕΚΚ παραπάνω εργασία. Αλλωστε πρόκειται και για νέες πλατφόρμες για τις οποίες χρειάζεται και συγκεκριμένη τεχνογνωσία, ακόμα και σε επίπεδο «readers»», μας είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΚ, Μάρκος Χολέβας.
Ο ίδιος παρουσίασε το πρόγραμμα χθες σε ειδική συνέντευξη Τύπου και απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις - ακόμα και για θέματα εκτός Ταμείου Ανάκαμψης, όπως είναι η πιθανότητα συγχώνευσης του Κέντρου με το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας), στο οποίο θα επανέλθουμε παρακάτω. Τώρα, όσον αφορά τα πέντε αυτά νέα χρηματοδοτικά προγράμματα ίσως το σημαντικότερο είναι να τονίσουμε εξ αρχής πως δεν είναι δυνατόν ένας σκηνοθέτης ή παραγωγός να κάνει αίτηση για χρηματοδότηση και στα ήδη υπάρχοντα του ΕΚΚ και στα νέα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα πρέπει να επιλέξει, αναλόγως με τις ανάγκες του.
Το δεύτερο επίσης σημαντικό είναι πως τα νέα αυτά προγράμματα του «NextGenerationEU» είναι μεν παροχή δημόσιου χρήματος προς την εγχώρια κινηματογραφία αλλά (τεράστιο αυτό το «αλλά») εντός πολύ συγκεκριμένου πλαισίου, το οποίο δεν έχει τεθεί (όπως συνέβαινε μέχρι εδώ) από το ΕΚΚ, αλλά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ό,τι αυτό σημαίνει. Αν δηλαδή κάποιος βγει εκτός χρόνου από αυτόν που έχει ήδη τεθεί ως κανόνας, τότε υπάρχει ρήτρα και θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα.
Ωστόσο, το καλό είναι πως πλέον η επιδότηση μπορεί να φτάσει το 100% του προϋπολογισμού μιας ταινίας, δίχως το ΕΚΚ να κρατάει κανένα ποσοστό μετά (όπως γίνεται με τα δικά του προγράμματα έως τώρα). «Βέβαια, δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να θεωρηθεί ότι το Κέντρο Κινηματογράφου στρέφει τους νέους ανθρώπους προς τις γρήγορες ή φτηνές παραγωγές», ξεκαθάρισε ο κ. Χολέβας, «παρά μόνο πως πλέον δίνεται η δυνατότητα σε μας ν’ ανοίξουμε τη «βεντάλια» ώστε να γίνουν πιο ευέλικτες παραγωγές και να στηριχθούν περισσότερα πρότζεκτ, διαφορετικά και ως προς τη μορφή, τη δομή και το περιεχόμενο».

Ετσι έχουμε τα:
● «micro budget short» (οικονομική ενίσχυση της παραγωγής της πρώτης ή της δεύτερης ταινίας μικρού μήκους πρωτοεμφανιζόμενων, ανεξαρτήτως ηλικίας, σκηνοθετών): Ο συνολικός προϋπολογισμός (πάντα έως το 2025) φτάνει τα 797.249,73 ευρώ (25.000/ταινία για 15-20 ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ ή animation ετησίως) με χρόνο ολοκλήρωσης ενός σχεδόν τελικού μοντάζ τους 8 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
● «micro budget plus» (αφορά ευέλικτα κινηματογραφικά σχέδια μεγάλου μήκους, χαμηλού προϋπολογισμού, που αποβλέπουν στην ανάδειξη νέων τάσεων, με θεματολογία που ενισχύει την αισθητική αναζήτηση και τη διαφορετικότητα): Εδώ θα δοθούν 1.594.499,45 ευρώ (70.000/ταινία με προϋπολογισμό έως 250.000 ευρώ, για έως 8 ταινίες ετησίως, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 10 μήνες).
● «development ταινιών μεγάλου μήκους»: Εδώ μιλάμε για τα λεγόμενα «δύσκολα κινηματογραφικά έργα» (υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η χρήση κυρίως ελληνικής γλώσσας, το να αποτελεί πρώτη ή δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους κ.ά.). Το ανώτατο όριο χρηματοδότησης είναι 18.000 ευρώ έως 8 ταινίες ετησίως, για ολοκλήρωση εντός 10 μηνών.
● «co-production window»: Το πρόγραμμα θα προσφέρει επιτάχυνση στην απασχόληση και στην εμπλοκή Ελλήνων καλλιτεχνικών συντελεστών και τεχνικών, καθώς και στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στην ελληνική οπτικοακουστική βιομηχανία (συνολικός προϋπολογισμός 3.886.592,41 ευρώ με χρονοδιάγραμμα τους 12 μήνες).
● «το μέλλον είναι εδώ»: Αφορά ανάπτυξη οπτικοακουστικών σχεδίων και έργων που αξιοποιούν τις τεχνολογικές και ψηφιακές δυνατότητες οι οποίες παρέχονται σήμερα και μπορούν να ξεφύγουν από την παραδοσιακή φόρμα (χρήση νέων τεχνολογιών 3D, VR, AR, Mixed Reality κ.ά.), με 570.033,55 ευρώ προϋπολογισμό.
Ολα τα παραπάνω θα ξεκινήσουν άμεσα, καθώς η θητεία του συγκεκριμένου Δ.Σ. του ΕΚΚ λήγει τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά έως τότε μένει να δούμε αν και πώς θα γίνει η συγχώνευση του ΕΚΚ με το ΕΚΟΜΕ, κάτι που αφ’ ενός επιθυμεί η διοίκηση του Κέντρου, αλλά μένει να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος και φυσικά η πολιτική βούληση, με τρόπο όμως που να υπάρξει πρόοδος και όχι επιβάρυνση του ενός οργανισμού εξαιτίας διαχειριστικών προϋπαρχόντων προβλημάτων και δυσλειτουργιών του άλλου.
πηγή: efsyn.gr - Νόρα Ράλλη
κεντρική φώτο: Dreamstime.com
ΣΧΟΛΙΑ