Πεπραγμένα ΠΕ Πέλλας για το 2025 - Η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Ιορδάνη Τζαμτζή
"Κάνουμε πράξη την αρχή της λογοδοσίας και της διαφάνειας και βάζουμε τα σημαντικά θέματα της Ατζέντας για την ανάπτυξη που θέλουμε να διεκδικήσουμε τους αμέσως επόμενους μήνες"
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΙΟΡΔΑΝΗ ΤΖΑΜΤΖΗ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ
«ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2025»
Έδεσσα 22-1-2026
Αξιότιμη Κυρία Περιφερειάρχη, Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Απολογισμός σήμερα απέναντι στους πολίτες για τα πεπραγμένα της διοίκησης.
Το 2025 είχαμε την συνέχεια ενός πολύ μεγάλου έργου, που επιτελέστηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Στην Πέλλα, το έργο που πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, αποτελεί μία πολύτιμη παρακαταθήκη οπου βασιστήκαμε για να συνεχίσουμε το έργο μας.
Τρεις ήταν οι βασικές προτεραιότητες που θέσαμε:
α) η γρήγορη και ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών,
β)η προώθηση της ανάπτυξης της Πέλλας, κυρίως μέσα από τα έργα τεχνικών και συγκοινωνιακών υποδομών και πολιτικής προστασίας και
γ)η κοινωνική μέριμνα και η αλληλεγγύη.
Στον Τομέα των Τεχνικών Έργων και Υποδομών, ολοκληρώθηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός μικρών και μεγάλων έργων και έχουν δημοπρατηθεί πολλά έργα.
Δώσαμε έμφαση στην ασφάλεια του οδικού δικτύου, καθώς επίσης, και στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Πέλλας.
Καθαρίστηκαν τα τμήματα των ρεμάτων Εξαπλατάνου, Αλώρου, Ριζοχωρίου και Σωσσάνδρας της περιοχής του Δήμου Αλμωπίας συνολικού μήκους περίπου 5,65Km
✓ Αποκατάσταση φθορών σε υποδομές που προκλήθηκαν από θεομηνίες στην περιοχή του Δήμου Πέλλας
Καθαρίστηκαν τα τμήματα των παρακάτω ρεμάτων- τάφρων Αχλαδοχωρίου, Κρύας Βρύσης – Αραπίτσα,και τα μεγάλα ρέματα Τσεκρέ και Τσιναρλί της περιοχής του Δήμου Πέλλας συνολικού μήκους περίπου 16,90Km
✓ Αποκατάσταση φθορών σε υποδομές που προκλήθηκαν από θεομηνίες στην περιοχή του Δήμου Αλμωπίας
Έγινε διευθέτηση τμήματος ρέματος Σωσίτσα στους Προμάχους, ανάντι της γέφυρας του γηπέδου με λιθορριπή κοίτης και πρανών και κατασκευή 7 καταβαθμών
Καθαρισμός ρέματος Λυκοστόμου στη συμβολή με το ρέμα Σωσίτσας
Αποκατάσταση φθορών σε υποδομές που προκλήθηκαν από θεομηνίες στην περιοχή του Δήμου Έδεσσας και Δήμου Σκύδρας
Καθαρίστηκαν τα τμήματα των παρακάτω ρεμάτων: Ριζού, Βαλιβίτσα, Χείμαρρος Άρνισσας στην περιοχή εκβολής στη λίμνη Βεγορίτιδα, Χείμαρρος Ξανθογείων, ποταμος Εδεσσαίος από το φράγμα της Δ.Ε.Η. μέχρι την γέφυρα στην περιοχή Κιουπρί, περιφερειακή τάφρος Δροσερού, χειμάρρος Στραβοπόταμου (Έδεσσα) στις θέσεις «Τούρας» και «Κοιμητήρια» των δήμων Έδεσσας και Σκύδρας συνολικά 22.615m και σε κάποια τμήματα έγινε επένδυση των πρανών με συρματοκιβώτια
Καθαρισμός φυτικής βλάστησης στα πρανή του Λουδία ποταμού στην περιοχή του κωπηλατοδρομίου
Κατασκευή αναβαθμού ΤΚ Λουτρακίου (Ρέμα Θερμοποτάμου)
✓ Υπηρεσία συντήρησης φθορών οδοστρωμάτων 2024
✓ Συντήρηση οδοστρωμάτων σε τμήματα των επαρχιακών οδών 1,5,13 Μήκος εθνικών και επαρχιακών οδών που συντηρήθηκαν 7Km
Τοποθετήθηκαν πάνω από 100 πινακίδες ρυθμιστικές, επικίνδυνων σημείων και πληροφοριακές
✓ Συντήρηση εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου ΠΕ Πέλλας 2024-2025 (Προϋπολογισμός: 1.300.000,00€) Κατασκευάστηκαν 2 τεχνικά σε οδούς
Διαγραμμίστηκαν 80Km ✓ Κοπή χόρτων οδικού δικτύου Π.Ε. Πέλλας
Επισκευάστηκαν 300m στηθαία
Καθαρίστηκε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο
Καθαρισμός τεχνικών και μόρφωση τάφρων και ερεισμάτων
Συντήρηση ηλεκτροφωτισμού και φωτισμός επικίνδυνων σημείων οδικού δικτύου ΠΕ Πέλλας
Συντήρηση ηλεκτροφωτισμού ολόκληρου του οδικού δικτύου αρμοδιότητας ΠΕ Πέλλας
Ηλεκτροφωτισμός κόμβων και γεφυρών οδικού
Εγκατάσταση φωτισμού στις γέφυρες Γαρεφίου και Προμάχων
ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
Ολοκληρώθηκαν οι προμήθειες και τοποθετήθηκαν συστήματα αυτοματισμού, εξοικονόμησης νερού και ενέργειας και εκσυγχρονισμού δικτύων άρδευσης Τ.Ο.Ε.Β. Κρύας Βρύσης Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. (προϋπολογισμό: 2.198.905,24 €).
▪ Συστήματα αυτοματισμού και τηλεμετρίας-τηλεελέγχου διαρροών, εξοικονόμησης νερού και ενέργειας δικτύου άρδευσης του Γ.Ο.Ε.Β. Θεσ/κης Λαγκαδά (Μπάλιτσα-Μ1-Μ2-Μ3-Μ4) Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (προϋπολογισμός: 2.199.854,24 €).
▪ Συστήματα αυτοματισμού και τηλεμετρίας-τηλεελέγχου διαρροών, εξοικονόμησης νερού και ενέργειας δικτύου άρδευσης του Γ.Ο.Ε.Β. Θεσ/κης Λαγκαδά (Μπάλιτσα-Μ5-Μ6-Μ7-Μ8) Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (προϋπολογισμός: 2.199.854,24€).
Σύνολο 6.596.715,72 εκατ. ευρώ
ΕΡΓΑ με Αυτεπιστασία
✓ Συντήρηση – Βαφή γεφυρών σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της ΠΕ Πέλλας
✓ Καθαρισμός ερεισμάτων και νησίδων στους κόμβους του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου
✓ Αποκατάσταση φθορών οδοστρωμάτων
✓ Καθαρισμός ρέματος Αγ. Φωτεινής
ΜΕΛΕΤΕΣ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ
✓ Υδραυλική μελέτη στέγνωσης φράγματος Αγίας Φωτεινής
✓ Προγραμματική σύμβαση με δήμο Αλμωπίας για τη μελέτη "μελέτη οδού σύνδεσης δήμου Αλμωπίας με το χιονοδρομικό κέντρο «Βόρας». Ολοκληρώθηκε και είναι στην διαδικασία της έγκρισης των Περιβαλλοντικών επιπτώσεων
✓ Προμελέτη οδού σύνδεσης χιονοδρομικών κέντρων ΠΕ Ημαθίας και ΠΕ Πέλλας μέσω Άνω και Κάτω Γραμματικού. Η μελέτη υλοποιείται.
✓ Προμελέτη για την ανακατασκευή του σχολείου Μαυροβουνίου-δημιουργία Κειμηλιαρχείου- Εκθετηρίου του 1ου Παγκοσμίου πολέμου
ΕΡΓΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΕΥΧΩΝ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ / ΥΠΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ:
✓ Eνεργειακή αναβάθμιση Διοικητηρίου Έδεσσας (Προϋπολογισμός: 4.920.000,00€)
✓ Υπηρεσία καθαρισμού κυκλοφοριακών πινακίδων οδικού δικτύου (Προϋπολογισμός: 37.000,00€)
✓ Συντήρηση ηλεκτροφωτισμού 2025-2026-2027 και φωτισμός επικίνδυνων σημείων οδικού δικτύου ΠΕ Πέλλας (Προϋπολογισμός : 1.000.000,00€)
✓ Κοπή χόρτων οδικού δικτύου ΠΕ Πέλλας 2025 (Προϋπολογισμός: 182.613,68€)
ΥΠΟΒΟΛΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ
Υποβλήθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας τρεις (3) αιτήσεις στήριξης στο στρατηγικό σχέδιο κοινής αγροτικής πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Π3-73-1.1 «ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ» - ΔΡΑΣΗ 2: «ΕΡΓΑ ΤΑΜΙΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών, Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Άμεσων Ενισχύσεων & Τομεακών Παρεμβάσεων, Μονάδας Δημοσίων Επενδύσεων η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τίτλους: 1. «Αντικατάσταση υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου Αγ. Λουκά στο τμήμα που βρίσκεται ανατολικά του Οικισμού Καρυώτισσας και νοτιοδυτικά του οικισμού Μελισσίου, έκτασης 8.650 στρεμμάτων που αρδεύεται από τις διώρυγες Δ31, και Δ1η, Δ1Κ1, Δ1κ, Δ1θ1, Δ1μ, Δ1λ, Δ1λ1, Δ1λ2, Δ1λ3», με συνολικό προϋπολογισμό (συνολική δημόσια δαπάνη 10.626.780,21 €). 2.«Αντικατάσταση υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου Αγ. Λουκά στο τμήμα που βρίσκεται ανατολικά του Οικισμού Αγ. Λουκά έκτασης 8.650 στρεμμάτων που αρδεύεται από τη διώρυγα Δ2», με συνολικό προϋπολογισμό (συνολική δημόσια δαπάνη 10.980.564,99 €). 3.«Αντικατάσταση υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου Αγ. Λουκά στο τμήμα νοτίως του Οικισμού Αγ. Λουκά έκτασης 8.650 στρεμμάτων που αρδεύεται από τη διώρυγα Δ31», με συνολικό προϋπολογισμό (συνολική δημόσια δαπάνη 11.675.767,29 €).
Σύνολο 33.283.112,49 εκατ ευρώ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ: ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ και ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ:
✓ Προγραμματική σύμβαση με Ιερά Μητρόπολη για τις εργασίες συντήρησης ιερών ναών στα όρια της ΠΕ Πέλλας (Προϋπολογισμός: 415.000,00€ - Σύμβαση: 275.703,84€) ▪ Έγιναν , Πλακόστρωση αύλειου χώρου του Ι.Ν. Πέτρου και Παύλου στο Μαυροβούνι ▪ Τοποθετήθηκαν 4 κλιματιστικά τύπου ντουλάπα στον Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Γιαννιτσών και Ι.Ν.Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγίτσα , κατασκευάστηκε στέγη στην αίθουσα εκδηλώσεων της εκκλησίας της Νέας Πέλλας, τοποθετήθηκαν μάρμαρα στο δάπεδο και τα σκαλοπάτια του ναού Αγίου Καλλίνικου στην Περίκλεια και θα αντικατασταθεί η στέγη στον Ιερό ναό Αγίου Στεφάνου στην Σκύδρα.
✓ Παραχωρήθηκε κατά χρήση για 35 χρονια οι χώροι του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (πρωην ΚΕΓΕ) από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην ΠΕ Πέλλας
✓ Τοποθετήθηκαν και λειτουργούν κανονικά οι υπόγειοι κάδοι στον Άγιο Αθανάσιο και στα Λουτρά Λουτρακίου ΠΟΖΑΡ
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟΚ) καθημερινά διεκπεραιώνει μεγάλο αριθμό υποθέσεων και προγραμμάτων ενισχύσεων και αγροτικής ανάπτυξης. Παράλληλα, υλοποιεί φυτο-υγειονομικούς ελέγχους και ελέγχους καταλληλότητας τροφίμων, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Από τον Τομέα της Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμναςυλοποιήθηκε σειρά προγραμμάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την στήριξη της υγειονομικής κοινότητας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας , Ιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, ΕΚΑΒ, Αστυνομία κ.α.)
Η Διεύθυνση Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος της ΠΕ Πέλλας ανέλαβε την υλοποίηση μεγάλου αριθμού δράσεων, διεκπεραίωση υποθέσεων, ελέγχων και επιβολής διοικητικών μέτρων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.
Με το Τμήμα Περιβάλλοντος &Υδροοικονομίας και
την συνεργασία της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των επιχειρηματιών, έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε σημαντικά τις εστίες της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
Η Διεύθυνση Συγκοινωνιώνείναι μία υπηρεσία αιχμής, λόγω της εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού πολιτών καθημερινά. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών και επιχειρηματιών, προχωρήσαμε στην ενδυνάμωση της Διεύθυνσης με προσωπικό καθώς, επίσης, και σε οργανωτικού τύπου αλλαγές.
Σημαντικές ήταν οι δράσεις που υλοποιήθηκαν επίσης στον Τομέα της Τουριστικής Προβολής και του Πολιτισμού.
Η αξιοποίηση της ιστορικής μορφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η Πέλλα ως γενέθλιος τόπος του Μεγάλου Στρατηλάτη, η αδελφοποίηση που επιδιώκουμε με την πόλη Xian της Κίνας, η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους Δήμους και τους φορείς της Πέλλας για την διαμόρφωση ενός πλαισίου προβολής της Πέλλας, θα εξακολουθήσουν να αποτελούν σημαντικό στοιχείο των δράσεων εξωστρέφειας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Κάνουμε πράξη την αρχή της λογοδοσίας και της διαφάνειας και βάζουμε τα σημαντικά θέματα της Ατζέντας για την ανάπτυξη που θέλουμε να διεκδικήσουμε τους αμέσως επόμενους μήνες.
Μέσα από τον δημόσιο απολογισμό της Περιφέρειας, ενισχύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Το 2025 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά γενική ομολογία τα πήγε πολύ καλά.
Θέλω να ευχαριστήσω την άξια Περιφερειάρχη κ. Αθηνά Αηδονά.
Με τις προτάσεις της, την συμπαράστασή της και την συνεργασία μας , προχωρούμε δίνοντας λύσεις, σε προβλήματα που υπάρχουν στην Πέλλα και την Κεντρική Μακεδονία.
Ευχαριστώ τον Εκτελεστικό μας Γραμματέα κ. Ιωάννου Νίκο για την συνεργασία και την βοήθεια του στην επίλυση διαφόρων θεμάτων.
Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο μας και τους Περιφερειακούς Συμβούλους.
Θέλω ακόμη να ευχαριστήσω όλες και όλους τους συναδέλφους Αντιπεριφερειάρχες και Τομεάρχες για την συνεργασία τους και την πολύτιμη συμπαράσταση τους σε πολλές πτυχές υλοποίησης του προγράμματος μας.
Πολλές ευχαριστίες τέλος, σε όλες και όλους τους εργαζόμενους τόσο στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, αλλά και στις Κεντρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η προσφορά τους είναι πολύ μεγάλη.
Ευχαριστώ και όλους σας για την προσοχή σας!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Παντελής Μπάδος: Και εμείς οι φουκαράδες ονειρευόμαστε
30 Ιανουαρίου 2026
ΣΧΟΛΙΑ