close search results icon

Πέθανε η ηθοποιός Ελένη Καρπέτα - Τα συλλυπητήρια μηνύματα

Η ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.

Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 87 ετών η ηθοποιός και σκηνοθέτης Έλενα Καρπέτα, η οποία είχε μια ξεχωριστή πορεία στην υποκριτική της χώρας μας.

Γεννημένη στη Φθιώτιδα το 1937 η Ελένη Καρπέτα είχε μακρά πορεία στον χώρο του θεάτρου, ενώ η συμβολή της δεν ήταν μόνο ως ηθοποιός, αλλά και ως παιδαγωγός.

Το 1971 ίδρυσε μαζί με τον Θανάση Παπαγεωργίου το θέατρο Στοά, στου Ζωγράφου, όπου και ανέβασε αρκετά έργα.

Έπαιξε και σκηνοθέτησε πολλές παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, ενώ από το 1974 έως το 1986 δίδασκε εκεί την υποκριτική τέχνη.

Το στερνό του «αντίο» στην ηθοποιό, σκηνοθέτρια και δασκάλα υποκριτικής στέλνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), υπενθυμίζοντας τις συνεργασίες της με το ίδιο το ΚΘΒΕ, αλλά και με άλλους ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Επίσης, εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους της.

Αναλυτικά το συλλυπητήριο μήνυμα του ΚΘΒΕ:

Το ΚΘΒΕ «αποχαιρετά» την Ελένη Καρπέτα

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αποχαιρετά με βαθιά θλίψη την Ελένη Καρπέτα, μία σπουδαία ηθοποιό, σκηνοθέτη και δασκάλα υποκριτικής που υπηρέτησε την Τέχνη της με ταλέντο, ήθος, σεμνότητα και άποψη, μία αγωνίστρια σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της.

Η Ελένη Καρπέτα γεννήθηκε στην Χιλιαδού Φθιώτιδας. Ήταν απόφοιτη της σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Υπήρξε ηθοποιός με πλατιά θεατρική παιδεία και διάνυσε μία μακρά και πολύ επιτυχημένη πορεία στο θέατρο και στον κινηματογράφο όπου άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα της χαρίζοντας εξαιρετικές ερμηνείες, που την κατατάσσουν ως μία από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της μεταπολεμικής περιόδου.

Στο θέατρο συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες. Ανάμεσα τους οι: Σωκράτης Καραντινός, Μίνως Βολανάκης, Σπύρος Ευαγγελάτος, Γιώργος Μιχαηλίδης, Λεωνίδας Τριβιζάς, Πέλος Κατσέλης, Σταύρος Ντουφεξής, Γιάννης Χουβαρδάς κ.ά. Το 1971 μαζί με τον ηθοποιό και πρωτοπόρο σκηνοθέτη Θανάση Παπαγεωργίου δημιούργησαν το θέατρο «Στοά», στου Ζωγράφου, όπου ανέβασαν έργα του παγκόσμιου κλασικού δραματολογίου έως το 1974, οπότε εκείνη αποχώρησε.

Στον κινηματογράφο συμμετείχε σε κοινωνικά δράματα και κωμωδίες της δεκαετίας του ’70 άλλοτε ως πρωταγωνίστρια και άλλοτε ως συμπρωταγωνίστρια σπουδαίων ηθοποιών όπως: Αλέκος Αλεξανδράκης, Αλίκη Γεωργούλη, Θανάσης Βέγγος, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Νίκος Βασταρδής, Νάσος Κεδράκας, Μίρκα Καλαντζοπούλου, Βάσος Ανδρονίδης, Νίκος Ρίζος, Μαλαίνα Ανουσάκη κ.ά. Επίσης, συμμετείχε στην κορυφαία μεταφορά της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη (1961), με τους: Ειρήνη Παππά, Μάνο Κατράκη, Θεόδωρο Δημήτριεφ, Κώστα Καζάκο, Νότη Περγιάλη κ.ά.

Ακόμα, η Ελένη Καρπέτα ασχολήθηκε και με την σκηνοθεσία ενώ υπήρξε δασκάλα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, όπου και αφιέρωσε μεγάλο και σημαντικό μέρος της καλλιτεχνικής της δραστηριότητας.

Συνολικά συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ σε 30 παραστάσεις από το 1965 έως το 1999 ως ηθοποιός και ως μεταφράστρια και σκηνοθέτιδα, σε μία παράσταση, το 1990, με το έργο του Ευγένιου Ιονέσκο «Καρέκλες».

Το ΚΘΒΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους της.

Αναλυτικά, οι συνεργασίες της με το ΚΘΒΕ: https://www.ntng.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=64&item=2656.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε συλλυπητήριο μήνυμά του για την Ελένη Καρπέτα αναφέρει ότι η ίδια «για πολλά χρόνια άφησε έντονο το αποτύπωμά της στο ΚΘΒΕ».

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ