close search results icon

Πετρέλαιο: Αναμένεται μείωση παραγωγής από το νέο έτος

Πρόβλεψη για πιθανές ελλείψεις αερίου στην Ε.Ε. 

Μετά από τρεις εβδομάδες ισχύος του πλαφόν στορωσικό πετρέλαιο, οι Ρώσοι ετοιμάζουν τα αντίποινα μειώνοντας την παραγωγή του πετρελαίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, η Ρωσία από τις αρχές του επόμενου έτους θα μειώσει την παραγωγή κατά 5% – 7%.

Ο Αλεξάντερ Νόβακ, αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ανέφερε ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να φτάσουν τα 500.000 – 700.000 βαρέλια την ημέρα. Ακόμη, ανέφερε ότι παρά τις ευρωπαϊκές προσπάθειες, να μειώσει την εξάρτησή της, από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι εξαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία είναι σε ζήτηση παγκοσμίως και η Μόσχα διαφοροποιεί τους αγοραστές της.

Πρόβλεψη για πιθανές ελλείψεις αερίου στην ΕΕ

Ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανέφερε ότι θα ήταν δύσκολο να προβλεφθεί η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη χωρίς τη ρωσική ενέργεια και προέβλεψε πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία έχει εισαγάγει περιορισμούς στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς και του πετρελαίου.

«Πιστεύουμε ότι με βάση την τρέχουσα κατάσταση, έχουμε την δυνατότητα μείωσης της παραγωγής του πετρελαίου αντί να καθοδηγούμαστε από την πολιτική πώλησης που διαμορφώνεται από τα ανώτατα όρια τιμών. Σήμερα είναι 60$, αύριο μπορεί να είναι οποιαδήποτε, και να εξαρτιόμαστε από αποφάσεις που λαμβάνονται από μη φιλικές χώρες, πράγμα που είναι απαράδεκτο για εμάς», είπε ο Νόβακ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι θα εκδώσει διάταγμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας σχετικά με τις ενέργειες της Μόσχας ως απάντηση στα πλαφόν που έχουν επιβληθεί. Με βάση την ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου, ο Νόβακ είπε ότι το διάταγμα θα απαγορεύσει τις πωλήσεις του πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που εντάσσονται στο ανώτατο όριο τιμών και σε εταιρείες που απαιτούν την τήρησή του.

Μειώνονται οι εξαγωγές

Οι κυρώσεις έχουν πλήξει τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου, το οποίο αποτελεί ένα από τα κυριότερα μερίδια των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Οι εξαγωγές του αργού πετρελαίου των Ουραλίων, από τα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, ενδέχεται να μειωθούν, έως και το ένα πέμπτο τον Δεκέμβριο.

Αυτόν τον μήνα, το αργό πετρέλαιο των Ουραλίων πωλήθηκε σε μεγαλύτερες εκπτώσεις και η Ινδία αγόρασε βαρέλια που κυμάνθηκαν χαμηλότερα, από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων. Ο Νόβακ είπε ότι η έκπτωση θα σταθεροποιηθεί σύντομα.

Επαίνεσε επίσης το έργο της ομάδας OPEC+ των κορυφαίων παγκόσμιων παραγωγών πετρελαίου, στην οποία περιλαμβάνεται η Ρωσία, λέγοντας ότι η τιμή του πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνει στο τρέχον εύρος των 70-100 $ ανά βαρέλι το επόμενο έτος, αποκλείοντας την εμφάνιση απρόβλεπτων γεγονότων.

Οι αγορές της Κίνας και της Ινδίας

Η Ρωσία θα συνεχίσει να εκτρέπει τις ροές σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία που δεν έχουν υπογράψει επίσημα το όριο τιμής. Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο χαρακτήρισε ιδιαιτέρως υψηλό το πλαφόν των 60 δολαρίων, καλώντας για ανώτατο όριο στα 30 δολάρια το βαρέλι.

Ακόμη και χωρίς το ανώτατο όριο τιμών – μαζί με τους ναυτιλιακούς και ασφαλιστικούς περιορισμούς που στοχεύουν στην παρεμπόδιση του εμπορίου της Ρωσίας – το Κρεμλίνο περίμενε μείωση σχεδόν 25% στα φορολογικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο καθώς η παραγωγή και ορισμένες τιμές πέφτουν.

Το ταμείο της Ρωσίας

Όμως, ακόμη και με την αύξηση των δαπανών για τον πόλεμο, η Ρωσία μπόρεσε να καλύψει εύκολα το δημοσιονομικό της έλλειμμα αξιοποιώντας το ταμείο περιουσίας της και δανειζόμενο στην τοπική αγορά ομολόγων, όπου οι κυρώσεις αφήνουν στους επενδυτές ελάχιστες εναλλακτικές λύσεις.

Μια πτώση 10 δολαρίων στην τιμή του πετρελαίου από τα 70 δολάρια το βαρέλι στον προϋπολογισμό μπορεί να μειώσει κατά ένα τρισεκατομμύριο ρούβλια (15 δισεκ. ευρώ) τα έσοδα, σύμφωνα με την Όλγα Μπελένκαγια, οικονομολόγο της Finam.

Στην πραγματικότητα όμως η διαφορά είναι μικρότερη, καθώς η τιμή στον προϋπολογισμό περιλαμβάνει δαπάνες όπως ναύλο και ασφάλιση, τα οποία δεν υπολογίζονται στο ανώτατο όριο τιμής.

πηγή: tanea.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ