close search results icon

«Πιέσεις» κι «απειλές» από Καλογρίτσα κατήγγειλε πρώην στέλεχος της Τράπεζας Αττικής

Ο μάρτυρας Αθανάσιος Τσάδαρης κατήγγειλε πως ο επιχειρηματίας τον «απείλησε» και του ασκούσε «πιέσεις» προκειμένου να δανειοδοτηθεί ώστε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό.

Επιβαρυντική για τον Χρήστο Καλογρίτσα και απαλλακτική για τον Νίκο Παππά ήταν η σημερινή κατάθεση στο Ειδικό Δικαστήριο πρώην στελέχους της Τράπεζας Αττικής, όπου είχε απευθυνθεί για δανεισμό την περίοδο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο μάρτυρας Αθανάσιος Τσάδαρης κατήγγειλε πως ο επιχειρηματίας τον «απείλησε» και του ασκούσε «πιέσεις» προκειμένου να δανειοδοτηθεί ώστε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό.

«Είναι άδικο να έχουμε καταχωρηθεί ως "Βοσκοτόπια BANK". Tότε, στις 14-9-2016 πήγαμε στον Καλογρίτσα και του κατέστησα σαφές ότι δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο. Εκείνος απλά μας είπε ότι έχει μια έκταση 5 χιλ στρεμμάτων στην Ιθάκη. Σε τέσσερις ημέρες έπρεπε να δώσει το τίμημα και μας ζητούσε δάνειο με ενέχυρο βοσκοτόπια...

Εγώ απειλήθηκα από τον Καλογρίτσα. Πάντα είχα τους συνεργάτες μου δίπλα, η πίεση ήταν ασφυκτική. Έφτασε να μου πει ότι "αυτοί που σε καλύπτουν από την ΤτΕ, δεν θα τους περάσει και εγώ τα 40 εκατομμύρια θα τα πάρω" και τότε εγώ έλυσα τη συνεδρίαση και έφυγα. Αυτή η πίεση μας έκανε να πάρουμε ως ΔΣ απόφαση ότι δεν χρηματοδοτούμε κανένα ΜΜΕ για τις τηλεοπτικές άδειες».

Όπως τόνισε οι «πιέσεις από τον όμιλο Καλογρίτσα ήταν πολύ μεγάλες και συνεχείς».

Ο μάρτυρας έκανε σαφές πως ο Χρήστος Καλογρίτσας δεν επικαλέστηκε ούτε τον Ν. Παππά ούτε κάποιο άλλο κυβερνητικό στέλεχος για να ασκήσει παραπάνω πίεση προκειμένου να λάβει δάνειο, ενώ όπως είπε ούτε ο ίδιος δέχθηκε πιέσεις από κάποιο μέλος της τότε κυβέρνησης. «Όχι ποτέ» ξεκαθάρισε σε ερώτημα ενός εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Νίκου Παππά για το αν δέχτηκε ποτέ πιέσεις από την τότε κυβέρνηση.

«Εγώ δεν επέτρεψα ποτέ να έχω οποιαδήποτε πίεση από οποιονδήποτε. Ήμουν πάντα υπηρεσιακό στέλεχος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν δέχθηκα καμία πίεση από κανέναν», τόνισε στην κατάθεσή του ο κ. Τσάδαρης.

Κληθείς από άλλο συνήγορο υπεράσπισης να κατονομάσει ανθρώπους οι οποίοι απειλήθηκαν από τον Χρήστο Καλογρίτσα, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι είχαν απειληθεί ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας και ένα ακόμη πρόσωπο.

Επιπλέον ο μάρτυρας αναφερόμενος στη λογιστική λειτουργία του Ομίλου Καλογρίτσα, τη χαρακτήρισε «τσαπατσουλιστάν», καθώς είχε σε εκκρεμότητα προς είσπραξη 11 εκ. ευρώ και δεν μπορούσε να συγκροτήσει τους σχετικούς φακέλους για να μπορεί να εισπράξει, δεν είχε μέθοδο και οργάνωση.

«Ούτε 100 ευρώ δεν μπορούσε να κάνει ανάληψη»

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο χρονικό της έκδοσης της επίμαχης εγγυητικής επιστολής των 3 εκατ. ευρώ που ήταν απαραίτητη προκειμένου η εταιρεία συμφερόντων Καλογρίτσα να μπορέσει να λάβει μέρος στο διαγωνισμό. Τότε ήταν μέσα προς τέλη Αυγούστου 2016, πριν την καταληκτική ημερομηνία για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, ανέφερε ο μάρτυρας και προσέθεσε:

«Εκείνη την εποχή τίθεται και το ζήτημα της έκδοσης της εγγυητικής επιστολής των 3 εκατ. ευρώ. Από την Τράπεζα δόθηκε η απάντηση στον Χρ. Καλογρίτσα ότι δεν έχει πιστωτικό όριο. Μόνο με πλήρη κάλυψη με μετρητά, μόνο έτσι θα μπορούσε να γίνει αυτό».

Επίσης, ανέφερε ότι τελικά ήρθαν 3 εκατ. στην Τράπεζα. «Ελέγχθηκαν ενδελεχώς κατόπιν εντολής μου. Όποιο έμβασμα έρχεται από το εξωτερικό ελέγχεται μέσα από λίστες που έχουν οι Τράπεζες για τράφικινγ, ναρκωτικά, όπλα, από χώρες μαύρου εμπορίου... Όταν τα χρήματα τροφοδοτούνται από ευρωπαϊκά πιστοποιημένη Τράπεζα, τότε μόνο η πρώτη ελέγχεται. Εμείς όμως κάναμε ακόμα και αυτόν τον έλεγχο και δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν η καθαρότητα των χρημάτων. Πιστοποιήθηκε η καθαρότητα των χρημάτων και εκδόθηκε η εγγυητική επιστολή και προχώρησε».

Η σημερινή κατάθεση έρχεται να ενισχύσει την πλευρά του Ν. Παππά, ειδικά εφόσον έχει προηγηθεί και η κατάθεση του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ανέφερε: «Δεν μπορώ να πω για παρέμβαση του Νίκου Παππά στην Τράπεζα Αττικής, για τα δάνεια σε Καλογρίτσα»!

♦Το Ειδικό Δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα το αίτημα της υπεράσπισης να κληθεί να καταθέσει, ως μάρτυρας, ο Ιωάννης - Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, γιός του επιχειρηματία.

Δήλωση των Γ. Μαντζουράνη, Θ. Μαντά και Β. Γεωργακόπουλου, συνηγόρων υπεράσπισης του Ν. Παππά

Ούτε ο κ. Τσάδαρης της Attika Bank είδε τον κ. Παππά - Ο κ. Καλογρίτσας, σύμφωνα με τον μάρτυρα, έστελνε απειλητικά sms σε στελέχη της τράπεζας που δεν ικανοποιούσαν τα αιτήματά του

Ο μάρτυρας Αθανάσιος Τσάδαρης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Attika Bank την περίοδο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, κατέθεσε σήμερα στο ειδικό δικαστήριο ότι:

-«Τα χρήματα της εγγυητικής επιστολής Καλογρίτσα, όπως και η προέλευσή τους, ήταν πεντακάθαρα. Η εγγυητική επιστολή εκδόθηκε αφού πιστοποιήθηκε η καθαρότητα των χρημάτων, την οποία δεν αμφισβήτησε κανένας». Όπως επεσήμανε ο μάρτυρας, η τράπεζα έκανε ενδελεχείς και αυστηρούς ελέγχους τόσο με την έλευση των 3 εκατ. ευρώ και πριν την έκδοση της εγγυητικής όσο και, συμπληρωματικά, μετά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού με αφορμή τις διαμαρτυρίες των άλλων υποψηφίων και της αντιπολίτευσης. Και στις δύο περιπτώσεις, για τις οποίες ενημερώνονταν αυτοστιγμή και η ΤτΕ και η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, όλα βρέθηκαν νόμιμα και καθαρά. Άρα, η συμμετοχή του κ. Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα στη διαδικασία, ως προς και αυτό το σημείο, ήταν απολύτως σύννομη.

-«Για την έκδοση της εγγυητικής δεν δέχθηκα πίεση από κανέναν (σ.σ.: από την τότε κυβέρνηση ή την τράπεζα). Ήμουν επιλογή της ΤτΕ και του κ. Στουρνάρα και όχι πολιτική επιλογή για τη συγκεκριμένη θέση, δεν σήκωνα από πιέσεις». Ένας ακόμα μάρτυρας, λοιπόν, «δεν είδε και δεν άκουσε» κανέναν κ. Παππά, δεν δέχθηκε καμία παρέμβαση από τον πρώην υπουργό ή άλλο μέλος της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

-«Ο κ. Καλογρίτσας με πίεζε αφόρητα, λίγες ημέρες πριν την καταβολή της πρώτης δόσης, ώστε να τον χρηματοδοτήσει η τράπεζα με 40 εκατ. ευρώ. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2016 συναντηθήκαμε, παρουσία και άλλων στελεχών της τράπεζας, και του κατέστησα σαφές ότι δεν επρόκειτο να πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο από την τράπεζα. Τα 108 εκατ. ευρώ απλήρωτα δάνεια δεν θα αυξάνονταν ούτε ευρώ. Οι πιέσεις από τον Καλογρίτσα ήταν πολύ μεγάλες και συνεχείς». Σύμφωνα με τον μάρτυρα, από τον κ. Καλογρίτσα «δέχτηκα πιέσεις και απειλές [...] και ότι "δεν θα σταθείς ούτε δευτερόλεπτο στη θέση σου"», ενώ σε άλλο σημείο έκανε λόγο για απειλητικά μηνύματα και επιστολές σε στελέχη της τράπεζας, δηλαδή στον κ. Κορδαντωνόπουλο, που χειριζόταν τους λογαριασμούς και τα δάνεια του ομίλου Καλογρίτσα και στον κ. Τσακιράκη, ο οποίος επέδειξε, μάλιστα, στον μάρτυρα και μήνυμα του κ. Καλογρίτσα, όπου αναφερόταν στα παιδιά του (σ.σ.: του κ. Τσακιράκη). Την περίοδο, δηλαδή, που για την κυρία Ευθαλία Διαμαντή «ο Παππάς έταζε ότι θα βρει τα λεφτά για τον Καλογρίτσα», ο τελευταίος πίεζε και απειλούσε τραπεζικά στελέχη για τη δανειοδότησή του.

-«Όταν επεστράφη η εγγυητική επιστολή στον κ. Ιωάννη Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, τα λεφτά κατέληξαν σε λογαριασμούς των εταιρειών της οικογένειας και από εκεί στην πληρωμή δικών τους υποχρεώσεων». Κατέρρευσε, έτσι, για μια ακόμα φορά, από έναν ακόμα μάρτυρα, μετά τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Πανταλάκη, ότι τα χρήματα δόθηκαν, δήθεν «με εντολή Παππά», για την έκδοση του Documento.

Τα «παραμύθια του κ. Καλογρίτσα και της κυρίας Ευθαλίας» όχι μόνο δεν μπορούν να πείσουν κανέναν, αλλά προκαλούν και κλαυσίγελο σε κάθε λογικό άνθρωπο. Κάθε κατάθεση μάρτυρα καταρρίπτει κάθε δήθεν «αποκαλυπτικό» στοιχείο. Η πολιτική δίωξη Παππά είναι πλέον ολοφάνερη.

πηγή: efsyn.gr

φωτογραφία αρχείου-EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ