Πήλιο και Βόλος: 7 ταβέρνες που ξεχωρίζουν

Στη Θεσσαλία, το Πήλιο και ο Βόλος, δεσπόζουν πάνω από τον Παγασητικό κόλπο και προσφέρουν υπέροχη θάλασσα και καταπράσινη φύση σε όποιον αποφασίσει να επισκεφθεί τα δύο αυτά μέρη, ενώ η παραδοσιακή τους κουζίνα ξεχωρίζει μεταξύ άλλων για το εκλεκτής ποιότητας κρέας, τις ντόπιες πίτες και τα ζυμαρικά.
Εμείς διαλέξαμε 7 ταβέρνες στις περιοχές αυτές για να δοκιμάσετε από σπετζοφάι, αρνίσιο κοντοσούβλι και κοκκινιστό τράγο μέχρι χειροποίητες χυλοπίτες, σπανακόπιτα, ριγανοκεφτέδες και βολιώτικους μεζέδες.
Το Βαρελάδικο
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Ο Τριαντάφυλλος Λαμπαδάρης είναι από την Καρδίτσα, ωστόσο μετακόμισε στον Βόλο πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια και μαζί με την οικογένειά του έφτιαξε αυτή τη μικρή, γωνιακή, γραφική ταβέρνα. Γρήγορα έγινε γνώστη όχι μόνο για το καλό και νόστιμο φαγητό της, αλλά και για τις μεγάλες μερίδες.
Σερβίρει: Το μενού απαρτίζεται από μαγειρευτά και ψαρικά που φτάνουν φρέσκα κάθε μέρα. Το μοσχαράκι με μελιτζάνες είναι σκέτο γλύκισμα και ο μπακαλιάρος σκορδαλιά από τα αγαπημένα πιάτα των περισσότερων. Επίσης, φημίζεται για το βολιώτικο μεζέ μπουμπούρι που φτιάχνεται με εντόσθια και σερβίρεται κυρίως στις γιορτές.
Τιμή: €
Απόλλωνος 44, Βόλος, τηλ. 24210 53740
Λωτός
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Ξεκίνησε το 1969 ως καφενείο, που άνοιγε νωρίς το πρωί για καφέ και κονιάκ για τους εργάτες προτού πάνε στη δουλειά και τα απογεύματα σέρβιρε τσίπουρο με στραγάλια. Σιγά-σιγά όμως μπήκαν και οι μεζέδες που έφτιαχνε η κυρία Φρόσω και έτσι ο Λωτός μετατράπηκε σε ταβέρνα. Σήμερα η ίδια παραμένει στην κουζίνα και στο δυναμικό του μαγαζιού έχει προστεθεί ο γιος της Αποστόλης.
Σερβίρει: Κότσι χοιρινό –σκέτο λουκούμι– με πετιμέζι και πορτοκάλι, γίδα στη λαδόκολλα, λαχταριστοί κεφτέδες, φέτα σαγανάκι και φοβερή μοσχαρίσια ουρά σε δύο εκδοχές: στιφάδο ή λεμονάτη στον φούρνο με πατάτες.
Τιμή: €
Άγιος Λαυρέντιος, Πήλιο, τηλ. 6955 118669
Μεϊντάνη – Της Νίκης
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Μπορεί στην ταμπέλα της εισόδου να αναγράφεται το όνομα «Μεϊντάνη», οι περισσότεροι όμως τη γνωρίζουν ως «Της Νίκης». Η κυρα-Νίκη είναι η ψυχή αυτής της ταβέρνας, της οποίας πήρε τα ηνία όταν η πεθερά της έφυγε από τη ζωή στα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Σερβίρει: Ο κατάλογος είναι γεμάτος παραδοσιακές λιχουδιές που φτιάχνονται από φρέσκα εποχιακά υλικά. Προτείνουμε τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με άγρια χόρτα, τους φτεροκεφτέδες και ριγανοκεφτέδες με βάση την πατάτα (και οι δύο), τις διάφορες πίτες με φύλλο που ανοίγει η ίδια η κυρά Νίκη, τον κρασάτο κόκορα, το αρνάκι στιφάδο και τον κοκκινιστό τράγο με χάντρες. Ρωτήστε και τι άλλο φτιάχνει εκείνη τη μέρα και μην πείτε όχι σε ό,τι σας προτείνει.
Τιμή: €
Ζαγορά, Πήλιο, τηλ. 2426 022626
Πηγή: olivemagazine.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Στον Άρη ο Αντετοκούμπο
15 Αυγούστου 2025 -
Και ο Σάββας Σαμαράς στον Πανεδεσσαϊκό!
15 Αυγούστου 2025
ΣΧΟΛΙΑ