close search results icon

Πιθανό ένα δεύτερο «βυτίο» με αγροτικό πετρέλαιο πριν από τις εκλογές

Πιθανό ένα δεύτερο «βυτίο» με αγροτικό πετρέλαιο πριν από τις εκλογές

Η σκέψη κερδίζει έδαφος από τη στιγμή που σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμάται ότι όχι μόνο δεν θα προβάλλονται αντιρρήσεις, αντίθετα υποστηρίζονται τέτοιου είδους αποφάσεις προκειμένου να υπάρξει κατευνασμός της ενεργειακής κρίσης.

Οι πληροφορίες θέλουν τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης να έχουν διερευνήσει το θέμα με τους ιθύνοντες των Βρυξελλών και το οικονομικό επιτελείο να μην έχει καμιά αντίρρηση σε μια οριζόντια ενίσχυση των αγροτών αυτού του είδους, στο δρόμο προς τις εκλογές. Αυτό που μένει να διευκρινισθεί είναι το ακριβές ποσό, το οποίο θα πρέπει να είναι σύμφωνο με τα περιθώρια του δημοσιονομικού χώρου, όπως αναφέρει συχνά στις τοποθετήσεις του ο κ. Σταϊκούρας.

Με βάση πάντως το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο το οποίο τίθεται από τον ορίζοντα των εκλογών, είναι πολύ πιθανό και το ποσό ενίσχυσης να είναι το ίδιο με το 2022, δηλαδή περί τα 60 εκατ. ευρώ και τις διαδικασίες να ακολουθήσουν την ίδια απλή λογική των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Περιττό ίσως να αναφερθεί ότι μια ακόμα δόση αγροτικού πετρελαίου, μπορεί να λειτουργήσει αφοπλιστικά στις υπό διερεύνηση προσπάθειες των καθοδηγητών των μπλόκων να στρέψουν τα τρακτέρ προς τις εθνικές οδούς.

Βάση λίστας κατανάλωσης το ποσό

Η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου το 2022 έγινε μόνο στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ενώ για τον υπολογισμό των ποσών ενίσχυσης, αξιοποιήθηκε η ίδια λίστα ετήσιας κατανάλωσης που ίσχυσε το 2015. Για παράδειγµα στο βαµβάκι, η κατανάλωση ορίζεται στα 30 λίτρα ανά στρέµµα, η οποία όµως για την επιστροφή του 2022 διαιρέθηκε με το δύο, αφού η ενίσχυση αφορούσε στο πρώτο εξάµηνο του έτους και φαίνεται πως το ίδιο θα γίνει και αυτήν τη φορά. Τα 15 λίτρα πολλαπλασιάζεται µε το 0,41, αφού 41 λεπτά είναι ο ΕΦΚ και προκύπτει ενίσχυση ύψους 6,15 ευρώ ανά στρέµµα.

Η λίστα ετήσιας κατανάλωσης και τα ποσά ενίσχυσης που προκύπτουν, βάσει της απόφασης που εκδόθηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Σε θεωρητικό επίπεδο τα 72 ευρώ το στρέμμα στα κηπευτικά

Αναφορικά με την ενίσχυση για την αναστάτωση των αγορών φρούτων και λαχανικών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τα 72 ευρώ το στρέμμα που πιστώθηκαν σε 20.346 δικαιούχους τον περασμένο Οκτώβριο από το αποθεματικό κρίσης, δεν φαίνεται πως το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης έχει καταλήξει κάπου.

Σε εκδήλωση που οργάνωσε η ΕΘΕΑΣ και το Επιμελητήριο της Ημαθίας, το απόγευμα της Κυριακής 8 Ιανουαρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο στη Βέροια, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, απέφυγε διακριτικά δεσμευτικές δηλώσεις επί του θέματος. Υπάρχουν ωστόσο έντονες πιέσεις από μεγαλοπαραγωγούς και κυβερνητικούς βουλευτές της Πέλλας, ώστε να δοθεί η ενίσχυση σε όλους τους παραγωγούς κηπευτικών. Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή του Οκτωβρίου, αφορούσε αποκλειστικά σε βιοκαλλιεργητές επιτραπέζιου σταφυλιού, αμπελουργούς από τα μικρά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου και μεταξύ άλλων, μέλη Ομάδων Παραγωγών κηπευτικών που τρέχουν επιχειρησιακά προγράμματα.

Το αυστηρό πλαίσιο που είχε εισάγει τότε η Κομισιόν (γιατί επρόκειτο για κοινοτικό κονδύλι 27 περίπου εκατ. ευρώ) προϋπέθετε την κατανομή της ενίσχυσης με περιβαλλοντικά κριτήρια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες αντιδράσεις από τον αγροτικό κόσμο, αφού ανάμεσα σε παραγωγούς με το ίδιο αντικείμενο, κάποιοι βρέθηκαν να επιδοτούνται ενώ οι περισσότεροι βρέθηκαν εκτός πλαισίου ενίσχυσης. Ωστόσο, το κονδύλι που θα χρειαζόταν για να διευρυνθεί αυτή η ενίσχυση, θα υπερέβαινε τα 40 εκατ. ευρώ και αν δινόταν μέσω των γνωστών de minimis, τότε θα υπήρχε κίνδυνος καταλογισμών από την Ευρώπη. Και αυτό γιατί για την τρέχουσα τριετία, έχουν απομείνει περίπου 35 εκατ. ευρώ που μπορούν να κατανεμηθούν μέσω των deminimis χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις από τις κοινοτικές αρχές και από αυτά, περίπου 18 εκατ. προορίζονται για τα μήλα, ενώ επιπλέον 10 εκατ. θα απαιτηθούν για ενίσχυση στο κάστανο. Ωστόσο τα deminimis αφενός δεν είναι μονόδρομος, αφετέρου, η προεκλογικές αγωνίες είναι αρκετές για να καμφθούν τέτοιες τυπικότητες.

agronews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ