close search results icon

Πλωτό τερματικό σταθμό LNG αποκτά η Φινλανδία

Το τεράστιο υπεράκτιο σκάφος υποστήριξης Exemplar αγκυροβόλησε στο λιμάνι Ινκόο και έχει χωρητικότητα 68.000 τόνων LNG.

Την απόκτηση του πρώτου πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου ανακοίνωσε η Φινλανδία, η οποία έχει αποκοπεί από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, ως συνέπεια των εξελίξεων του πολέμου στην Ουκρανία. Η Φινλανδία μπαίνει πλέον στον βαθύ χειμώνα και υπάρχει αγωνία για την ενεργειακή επάρκειά της.

Το τεράστιο υπεράκτιο σκάφος υποστήριξης Exemplar, μήκους 291 μέτρων και πλάτους 43 μέτρων, το οποίο κατέπλευσε στη Βαλτική Θάλασσα από την Ισπανία στις αρχές Δεκεμβρίου, αγκυροβόλησε στο λιμάνι Ινκόο και έχει χωρητικότητα 68.000 τόνων LNG. Έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του 2023.

Η κρατική εταιρεία ενέργειας Gasgrid Finland, εξήγησε ότι ο πλωτός σταθμός, που ανήκει στην αμερικανική εταιρεία Excelerate Energy Inc., θα διασφαλίσει τη μελλοντική διαθεσιμότητα φυσικού αερίου στη Φινλανδία, αντικαθιστώντας τις προμήθειες που είχαν εισαχθεί παλαιότερα από τη Ρωσία. Η Gasgrid Finland έχει μισθώσει το Exemplar για περίοδο δέκα ετών για εκτιμώμενο συνολικό κόστος 460 εκατομμυρίων ευρώ (490 εκατομμύρια δολάρια).

Το πλοίο θα μετατρέπει το LNG ξανά σε αέριο το οποίο στη συνέχεια θα τροφοδοτηθεί στο φινλανδικό δίκτυο για διανομή, ενώ θα επιτρέψει παραδόσεις φυσικού αερίου στα κράτη της Βαλτικής — Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία — και πιθανώς επίσης στην Πολωνία μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Balticconnector μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας που εκτείνεται κοντά στο Inkoo.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διέκοψε τις εξαγωγές φυσικού αερίου στη γειτονική Φινλανδία τον Μάιο, επικαλούμενος την άρνηση του Ελσίνκι να πληρώσει σε ρούβλια, όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει επί του παρόντος μόλις το 5% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στη Φινλανδία, μια χώρα 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Μέχρι τον Μάιο, σχεδόν όλο αυτό το φυσικό αέριο προερχόταν από τη Ρωσία και χρησιμοποιήθηκε κυρίως από φινλανδικές βιομηχανικές και άλλες εταιρείες με μόνο περίπου 4.000 νοικοκυριά να βασίζονται στη θέρμανση με φυσικό αέριο.

Καθώς η Μόσχα διέκοψε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία - επίσης τον Μάιο - και η φινλανδική κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία πετρελαίου Neste αντικατέστησε τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου με άλλες πηγές, οι ενεργειακές σχέσεις της Φινλανδίας με τη Ρωσία έχουν πλέον εξαφανιστεί.

Φόβος για διακοπές ρεύματος

Οι Φινλανδοί, αν και συνηθισμένοι στο να βρίσκουν τρόπους για να κρατηθούν ζεστοί, φέτος φοβούνται ότι κινδυνεύουν με διακοπές ρεύματος και αποθηκεύουν καυσόξυλα ή κάνουν προσαρμογές στο σπίτι τους για να εξοικονομήσουν ενέργεια. Μπροστά στον κίνδυνο ο σκληρός χειμώνας να τους βρει απροετοίμαστους, άρχισαν από το καλοκαίρι να προμηθεύονται φακούς, αντλίες θερμότητας, ηλιακά πάνελ και φυσικά καυσόξυλα, που υπάρχουν σε αφθονία καθώς τα δάση σκεπάζουν το 75% της χώρας.

«Η Φινλανδία συνήθιζε να φέρνει το ένα τρίτο της ενέργειάς της από τη Ρωσία και τώρα είμαστε κοντά στο μηδέν», δήλωσε ο Ρίκου Χούτουνεν, γενικός διευθυντής ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής στο φινλανδικό υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων. «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι εάν έχουμε μείον 20 βαθμούς Κελσίου στον νότο και πιθανόν μείον 30 βαθμούς στον βορρά, ο κίνδυνος έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ κοντά», εξήγησε.

«Πέρασαν τρεις, τέσσερις μήνες χωρίς διακοπή», δήλωσε ο παραγωγός καυσόξυλων Γιάρι Σάαρι, μιλώντας για τα συνεχή τηλεφωνήματα από πελάτες του που ήθελαν να δημιουργήσουν απόθεμα σε ξύλα και εξηγώντας ότι κάποια στιγμή υπήρχαν 400 άνθρωποι που περίμεναν να εξυπηρετηθούν. Σύμφωνα με τον ίδιο, το αυξανόμενο κόστος της ξυλείας, των μεταφορικών και της θέρμανσης έχει οδηγήσει ανοδικά τις τιμές, με ένα κυβικό μέτρο καυσόξυλων να κοστίζει τώρα 120 ευρώ από 85-90 ευρώ πριν από την κρίση.

πηγή: efsyn.gr

φώτο: Το πλοίο Exemplar, ο αμερικανικής ιδιοκτησίας πλωτός σταθμός επεξεργασίας LNG, που αγκυροβόλησε στο λιμάνι Ινκόο (Jussi Nukari/Lehtikuva via AP). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ