close search results icon

Ποια είναι η ιντριγκαδόρισσα βασίλισσα της Δανίας -Κάκιωσε μαζί της και ο άνδρας της, "μη με θάψετε πλάι της"

Το 1953, το Σύνταγμα της Δανίας άλλαξε μετά από δημοψήφισμα στο οποίο πάνω από το 85% των συμμετεχόντων ψήφισαν να επιτραπεί η διαδοχή σε γυναίκες.

Τις τελευταίες ημέρες, η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα μετά την απόφασή της να αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους από τέσσερα εγγόνια της.

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που η 82χρονη Μαργκρέτε στρέφει τα βλέμματα επάνω της, χάρη στην «πολύχρωμη» ζωή της κατά τη διάρκεια των 50 χρόνω της στο θρόνο.

Γεννημένη στις 16 Απριλίου 1940, μια εβδομάδα μετά την έναρξη της κατοχής της Δανίας από τη ναζιστική Γερμανία, η πριγκίπισσα έγινε σύμβολο ελπίδας για πολλούς Δανούς στα χρόνια του πολέμου. Ανήλθε στο θρόνο το 1972, έκανε μακρά καριέρα ως καλλιτέχνης και σχεδιάστρια παραγωγής και αύξησε τη δημοτικότητά της χάρη στις πρωτοχρονιάτικες ομιλίες της.

screenshot-3.png


Η Μαργκρέτε και οι δύο αδερφές της μεγάλωσαν σε διαμερίσματα στο παλάτι του Φρειδερίκου Η’ στο Αμαλιενμπόργκ στην Κοπεγχάγη και στο παλάτι Φρεντενσμπόργκ στη Βόρεια Ζηλανδία. Περνούσε τις καλοκαιρινές της διακοπές με την βασιλική οικογένεια στη θερινή κατοικία των γονέων της στο παλάτι Grasten στη νότια Γιουτλάνδη.

Άλλαξαν το σύνταγμα της Δανίας για να γίνει βασίλισσα η Μαργκρέτε
Όμως, στις 20 Απριλίου 1947, ο βασιλιάς Κριστιάν Χ’ πέθανε και ο πατέρας της Μαργκρέτε ανέβηκε στο θρόνο ως βασιλιάς Φρέντερικ. Σύμφωνα με το περιοδικό Hello, στη βιογραφία «Three Sisters», η πριγκίπισσα Μαργκρέτε δεν ήταν και το πιο φρόνιμο παιδί, καθώς «κάποτε δάγκωσε την αδερφή της Μπενεντίκτε στο χέρι».

Το 1953, το Σύνταγμα της Δανίας άλλαξε μετά από δημοψήφισμα στο οποίο πάνω από το 85% των συμμετεχόντων ψήφισαν να επιτραπεί η διαδοχή σε γυναίκες. Προηγουμένως, ο θρόνος περνούσε μόνο σε άνδρες, αλλά η άνοδος του φεμινισμού και το γεγονός πως οι γονείς της, Φρειδερίκος και βασίλισσα Ίνγκριντ, γεννημένη στη Σουηδία, είχαν τρεις κόρες αλλά κανέναν γιο, είχαν επηρεάσει την κοινή γνώμη.
Η βασίλισσα Μαργκρέτε έχει πλέον το παρατσούκλι «θεία Νταίζη» από τους (Daisy – από το μαργαρίτα) από τους Ευρωπαίους βασιλείς λόγω των στενών προσωπικών της δεσμών με πολλά μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης. Είναι πρώτη ξαδέρφη του βασιλιά της Σουηδίας και δεύτερη ξαδέρφη του βασιλιά της Νορβηγίας. Είχε επίσης στενή σχέση με την βασίλισσα Ελισάβετ, μακρινή της ξαδέρφη - στην κηδεία της οποίας παραβρέθηκε νωρίτερα τον περασμένο μήνα.

Οι σπουδές της βασίλισσας Μαργκρέτε
Η Μαργκρέτε φοίτησε σε ιδιωτικό σχολείο στην Κοπεγχάγη πριν περάσει ένα χρόνο στο North Foreland Lodge, ένα οικοτροφείο για κορίτσια στο Χαμπσάιρ της Αγγλίας. Αργότερα, σπούδασε προϊστορική αρχαιολογία στο Girton College του Κέιμπριτζ κατά τη διάρκεια του 1960-61 και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους μεταξύ 1961 και 1962. Φοίτησε επίσης στη Σορβόννη το 1963 και το London School of Economics το 1965.

πηγή: η συνέχεια ενός ενδιαφέροντος story στο σάιτ iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ