Ποιος είναι ο νέος Πάπας Ρόμπερτ Πρεβόστ

Το Κονκλάβιο εξέλεξε νέο Πάπα, τον Ρόμπερτ Πρεβόστ, ο οποίος είναι ο 267ος στο αξίωμα. Ο ίδιος ανήκει στην πτέρυγα των προοδευτικών. Ωστόσο, πώς φτάσαμε σε αυτή την επιλογή;
Την Τετάρτη το μεσημέρι, το Κονκλάβιο συγκλήθηκε στην Καπέλα Σιξτίνα και οι πόρτες έκλεισαν σχεδόν αμέσως. Μέσα στο παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού, οι Καρδινάλιοι ψήφισαν και δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν από την πρώτη μέρα για το ποιος θα είναι ο επόμενος Πάπας.
Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 8 Μαΐου – δεύτερη μέρα ψηφοφορίας- στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, έξω από την εκκλησία, και περίμενε αγωνιωδώς να δει τον λευκό καπνό να υψώνεται στον ουρανό. Η επιλογή του νέου Ποντίφικα είναι σημαντικό γεγονός, τόσο για τους πιστούς του Καθολικού δόγματος, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό συμβαίνει, διότι ο ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας, πρόκειται να καθορίσει σημαντικά αρκετά γεγονότα και εξελίξεις στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Ο Ρόμπερτ Πρεβόστ εκλέχθηκε ως ο νέος Πάπας, αφού ψηφίστηκε από τα δύο τρίτα – ή και παραπάνω- των Καρδιναλίων. Μάλιστα, πρόκειται για τον πρώτο αμερικανό Ποντίφικα. Το όνομα που επέλεξε είναι Πάπας Λέων ΙΔ’.

Όσα γνωρίζουμε για τον νέο Πάπα
Ο Ρόμπερτ Πρεβόστ είναι ο νέος Πάπας της Ρώμης. Ο ίδιος ανήκει στην πτέρυγα των προοδευτικών και πρόκειται να «ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο» στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας.
Γεννημένος στο Σικάγο στις 14 Σεπτεμβρίου 1955, είναι 69 ετών σήμερα και έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκτός ΗΠΑ. Ο ίδιος υπήρξε ιεραπόστολος στο Περού από το 1985 και επικεφαλής των Αυγουστινιανών. Ο ίδιος δεν ήταν από0 τους επικρατέστερους για τη διαδοχή, ωστόσο ως «μαθητής» του εκλιπόντα Πάπα Φραγκίσκου, καθώς και πολύ κοντινός του από βορειοαμερικανική πλευρά, φαίνεται ότι κατάφερε να φτάσει στο ανώτατο αξίωμα.
Ο Ρόμπερτ Πρεβόστ συμφωνεί με την οικολογική και φιλομεταναστευτική πολιτική του προκατόχου του. Θεωρείται δε, άνθρωπος σύνθεσης και διακρίσεως.
Ωστόσο, ως επίσκοπος δεν ήταν αποτελεσματικός στην άρση της συγκάλυψης σε θέματα κακοποίησης από κληρικούς.
Το 2023, ο Πάπας Φραγκίσκος τον τοποθέτησε επικεφαλής σώματος που κρίνει την επιλογή των επισκόπων. Η τοποθέτησή του στην ηγεσία πολύ υπεύθυνου σώματος για τις κρίσεις επισκόπων δείχνει την εμπιστοσύνη του για τα διοικητικά του χαρίσματα και την ευθυκρισία του. Αν και είναι 69 ετών, θεωρήθηκε πρώιμη υποψηφιότητα.
Ακόμα, ο ίδιος μιλάει γαλλικά, ιταλικά, αγγλικά, ισπανικά και πορτογαλικά. Μάλιστα, τα πρώτα του λόγια ως Ποντίφικας ήταν στα ιταλικά και στα ισπανικά. Αυτό ίσως να οφείλεται και στη γαλλική, ιταλική και ισπανική καταγωγή που έχει από τους γονείς του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πάπας Λέων ΙΔ’ είναι ο πρώτος Αυγουστινιανός Πάπας.

Τι είναι οι Αυγουστινιανοί
Οι Αυγουστινιανοί είναι μέλη διαφόρων θρησκευτικών ταγμάτων που ακολουθούν τον Κανόνα του Αγίου Αυγουστίνου, ο οποίος γράφτηκε περίπου το 400 μ.Χ. από τον Αυγουστίνο Ιππώνος.
Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες Αυγουστνιανών στα θρησκευτικά καθολικά τάγματα που χρονολογούνται από τον 12ο- 13ο αιώνα.
Η πρώτη κατηγορία αποτελείται από διάφορες κοινότητες των Κανονικών Κανόνων, οι οποίες ακολουθούν επίσης τον Κανόνα του Αγίου Αυγουστίνου. Δηλαδή, ασπάζονται τις ευαγγελικές συμβουλές και διάγουν μία ημιμοναστηριακή ζωή. Ενώ παραμένουν δεσμευμένοι στην ποιμαντική φροντίδα που αρμόζει στους ιερείς. Συνήθως, απαρτίζουν μία μεγάλη κοινότητα που μπορεί να εξυπηρετεί ενορίες στην περιοχή τους και οργανώνονται σε αυτόνομες κοινότητες.
Η δεύτερη κατηγορία αποτελείται από διάφορα τάγματα μοναχών που ζουν μία μικτή θρησκευτική ζωή με περισυλλογή και αποστολική διακονία.
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Ειρήνη στον κόσμο»
«Η ειρήνη να είναι μαζί μας», ήταν τα πρώτα λόγια του νέου Ποντίφικα. Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ στην πρώτη του δημόσια ομιλία ως ανώτατος ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας επέλεξε να μιλήσει στα ιταλικά και να καλέσει σε ένα ενωτικό πλαίσιο όλους τους ανθρώπους. Ο ίδιος αναφέρθηκε στον εκλιπόντα Πάπα κάνοντας μία ειδική μνεία στο έργο του και το όραμά του.
«Ο Πάπας Φραγκίσκος ευλόγησε όλον τον κόσμο στη λειτουργία του Πάσχα. Ο Θεός αγαπάει όλον τον κόσμο, αλλά δεν κρίνει. Όλοι μαζί χέρι με χέρι με το Θεό προχωράμε μπροστά. Όλοι είμαστε μαθητές του Χριστού», σχολίασε επίσης.
«Με το διάλογο θα γίνουμε όλοι ένα, ένας λαός. Ευχαριστώ τον Πάπα Φραγκίσκο. Ευχαριστώ όλους τους αδελφούς Καρδινάλιους, που με επέλεξαν να είμαι διάδοχος του Αγίου Πέτρου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πάπας Λέων ΙΔ’.
Τι μπορεί να σηματοδοτεί το όνομα Λέων
Το όνομα «Λέων»» έχει χρησιμοποιηθεί από 13 προηγούμενους Πάπες, με πιο πρόσφατο τον Πάπα Λέοντα XIII (1878–1903), γνωστό για την παπική εγκύκλιο Rerum Novarum.
Η εγκύκλιος ασχολείται με τη «θέση των εργατών» κατά την αυγή της βιομηχανικής εποχής, θέτοντας τις βάσεις για μια χριστιανική θεώρηση των κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων. Αναγνωρίζει την αδικία της ανεξέλεγκτης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, αλλά και απορρίπτει τον σοσιαλισμό της εποχής ως αντικληρικό και επικίνδυνο για την κοινωνική τάξη.
Η επιλογή αυτού του ονόματος θα μπορούσε να υποδηλώνει επιστροφή σε παραδοσιακές αξίες αλλά και την ενίσχυση της διδασκαλίας της Καθολικής Εκκλησίας σε κοινωνικά ζητήματα.
Ο Τραμπ ανυπομονεί να συναντήσει τον Πάπα, αλλά ο Ποντίφικας;
Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να έστειλε τις ευχές του σχεδόν αμέσως στον Πάπα Λέοντα ΙΔ’, ωστόσο ο νέος Ποντίφικας έχει ασκήσει κριτική στον αμερικανό πρόεδρο, την κυβέρνησή του και στον τρόπο που ασκεί πολιτική.
Ο Πάπας έχει μοιραστεί αρκετές επικριτικές αναρτήσεις τόσο για τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, όσο και για τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, στο X. Η πηγή της διαφωνίας του με την αμερικανική κυβέρνηση και η αντίθεσή του βρίσκεται στο ζήτημα της μετανάστευσης.
Μία από τις αναρτήσεις του κατά της αμερικανικής κυβέρνησης έγραφε: «Δεν υπάρχει τίποτα το χριστιανικό, αμερικανικό ή ηθικά δικαιολογημένο σε μία πολιτική που απομακρύνει τα παιδιά από τους γονείς τους και τα αποθηκεύει σε κλουβιά. Αυτό γίνεται στο όνομά μας και η ντροπή είναι δική μας».
Το τελευταίο του post – αν και αναδημοσίευση- είναι ένα ιδιαίτερα αιχμηρό σχόλιο προς τον Ντόναλντ Τραμπ: «Καθώς ο Τραμπ και ο Μπουκέλε χρησιμοποιούν το Οβάλ για (emoji που κλαίει από τα γέλια) την παράνομη απέλαση από τους Ομοσπονδιακούς ενός κατοίκου των ΗΠΑ (link),, που κάποτε ήταν και ο ίδιος ένας Σαλβαδοριανός χωρίς καταγωγή, τώρα-DC Aux +Evelio ρωτάει: «Δεν βλέπετε τον πόνο; Η συνείδησή σας δεν είναι ταραγμένη; Πώς μπορείς να παραμείνεις σιωπηλός;»».
Η ανάρτηση αυτή αναφέρεται στη συνάντηση του Ναγίμπ Μπουκέλε, προέδρου του Ελ Σαβαδόρ, και του Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία αποφάσισαν να στέλνονται μετανάστες από τις ΗΠΑ στο Ελ Σαβαδόρ. Αυτό που υπογραμμίζει ο Πάπας Λέων ΙΔ’ με αυτή η δημοσίευση είναι πως οι δύο άνδρες δεν καταλαβαίνουν τα «βάσανα» που προκαλούν αυτές οι πρακτικές στους πολίτες.
Η επίθεση στον Βανς
Αντίστοιχα, είχε αναδημοσιεύσει ένα άρθρο γνώμης από το National Catholic Reporter, το οποίο είχε τίτλο «Ο Τζέι Ντι Βανς κάνει λάθος: Ο Ιησούς δεν μας ζήτησε να αξιολογούμε την αγάπη μας προς τους άλλους». Το άρθρο δημοσιεύτηκε μετά από σχόλια που έκανε ο αμερικανός αντιπρόεδρος στο Fox News, στα οποία ανέφερε ότι πως μεγάλο μέρος της αριστεράς έχει ανατρέψει τη χριστιανική αντίληψη του «αγάπα τον πλησίον σου».
Τι προηγήθηκε πριν την εμφάνιση του νέου Πάπα στο μπαλκόνι
Ο κοσμήτορας του Κολλεγίου των Καρδιναλίων είθισται να ρωτάει τον εκλεγμένο άνδρα: «Αποδέχεστε την κανονική σας εκλογή ως ανώτατου Ποντίφικα;». Εάν συμφωνήσει, πρέπει να αποφασίσει το παπικό του όνομα.
Οι καρδινάλιοι θα ορκιστούν υπακοή στον νέο Πάπα.

Στη συνέχεια, μεταφέρεται στο διπλανό δωμάτιο, το Δωμάτιο των Δακρύων, όπου θα αλλάξει την κατακόκκινη στολή του Καρδιναλίου και θα φορέσει ένα λευκό παπικό ράσο. Συνήθως, μικρά, μεσαία και μεγάλα ράσα έχουν κατασκευαστεί εκ των προτέρων.
Αυτή τη φορά υπάρχει η πεποίθηση, πως το Βατικανό έχει ανακυκλώσει ράσα, τα οποία κατασκευάστηκαν για προηγούμενα Κονκλάβια.
ΣΧΟΛΙΑ