close search results icon

Ποιος βομβάρδισε τελικά το νοσοκομείο στη Γάζα;

Η οργή και ο τραγικός απολογισμός. 

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει το μακελειό στο νοσοκομείο Αλ Άχλι που συνιστά ξεκάθαρα έγκλημα πολέμου. Το νοσοκομείο φέρεται να χτυπήθηκε από πύραυλο αέρος-εδάφους, τη στιγμή που σε αυτό είχαν καταφύγει εκατοντάδες ξεσπιτωμένες οικογένειες, με τραγικό απολογισμό εκατοντάδες θύματα.

Η Χαμάς από την πρώτη στιγμή «έδειξε» το Ισραήλ ως τον δράστη της επίθεσης. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και ηγέτες του αραβικού και ισλαμικού κόσμου κατηγόρησαν το Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την επίθεση ως «το πιο πρόσφατο παράδειγμα ισραηλινών επιθέσεων που στερούνται των περισσοτέρων βασικών ανθρωπίνων αξιών». Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, αφού χαρακτήρισε εγκληματικό το χτύπημα στο νοσοκομείο, κάλεσε το Ισραήλ να παράσχει δορυφορικές εικόνες για να αποδείξει ότι δεν εμπλέκεται στην επίθεση.

Αρνείται κάθε ανάμιξη το Ισραήλ

Ωστόσο, το Ισραήλ αρνήθηκε κατηγορηματικά πως προκάλεσε το μακελειό στο νοσοκομείο της Γάζας. Επέμενε πως το χτύπημα προήλθε από την Ισλαμική Τζιχάντ, κάνοντας λόγο για δυσλειτουργικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την πλευρά της. Η Ισλαμική Τζιχάντ απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό.

Μάλιστα, το Ισραήλ, αφού επικαλέστηκε βίντεο του Al Jazeera, που φέρεται να δείχνει τη στιγμή της εκτόξευσης, δημοσίευσε πλάνα από drone που όπως υποστήριξε, αποδεικνύουν πως η έκρηξη στο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας δεν προκλήθηκε από τις δυνάμεις του. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί είναι «ψευδείς και αβάσιμοι» και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ενοχή του Ισραήλ.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Χαμάς έλεγξε τις αναφορές και κατάλαβε ότι επρόκειτο για μια παλαιστινιακή αστοχία της Ισλαμικής Τζιχάντ και στη συνέχεια ξεκίνησε μια παγκόσμια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης με διογκωμένους αριθμούς θυμάτων», δήλωσε ο Ντάνιελ Χαγκάρι. «Κατάλαβαν με απόλυτη βεβαιότητα ότι επρόκειτο για πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι δεν εντοπίστηκαν δομικές ζημιές σε κοντινά κτίρια.

Από κοντά κι οι ΗΠΑ

Μια ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων από τις ΗΠΑ δείχνει ότι «το Ισραήλ δεν ευθύνεται για τη χθεσινή έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Η αξιολόγηση βασίζεται σε αναλύσεις που έκαναν οι αμερικανικές αρχές από εναέριες εικόνες, υποκλοπές και πληροφορίες από ανοιχτές πηγές, δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφάλειας, Άντριεν Γουάτσον σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να συλλέγει πληροφορίες.

screenshot-12-ngNdI.png

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του στο Ισραήλ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πύραυλος «από τρομοκρατική ομάδα στη Γάζα» χτύπησε το νοσοκομείο, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αποστάσεις από την Ε.Ε.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία επιβεβαίωση για τους υπεύθυνους του βομβαρδισμού του νοσοκομείου» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, για να προσθέσει ότι «δεν μπορούμε να αποδώσουμε την επίθεση σε κανέναν μέχρι να έχουμε πλήρη γνώση του τι συνέβη».

Δημοσιογράφος, πάντως, του επισήμανε τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, με τον Ζοζέπ Μπορέλ να αναφέρει: «Δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να σχολιάσω μέχρι να υπάρξει κάτι βέβαιο. Μπορεί ο Μπάιντεν να έχει περισσότερη πληροφόρηση, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμη».

Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ζήτησε άμεση διαλεύκανση της τραγωδίας προκειμένου «να γνωρίζουμε ποιοι είναι υπαίτιοι». Σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για το ποιος ευθύνεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε «εννοώ ότι δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν απόψεις και επιχειρηματολογία και από τις δύο πλευρές. Αυτή είναι και η θέση της Ε.Ε.».

Βίντεο, δηλώσεις και προειδοποιήσεις

Τα βίντεο που κυκλοφορούν δείχνουν ξεκάθαρα πως πρόκειται για αεροπορική επιδρομή.

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ, Ρίτσαρντ Σιούελ, επιβεβαίωσε στο BBC ότι το νοσοκομείο δέχτηκε άμεσο πλήγμα από ισραηλινή ρουκέτα και ότι είχε προηγηθεί διαταγή εκκένωσής του από τους Ισραηλινούς, προσθέτοντας μάλιστα ότι περίπου 5.000 άνθρωποι που είχαν καταφύγει στο προαύλιο το εγκατέλειψαν μετά από ένα μικρότερης κλίμακας ισραηλινό πλήγμα το προηγούμενο Σάββατο! Είπε ακόμη ότι οι πληροφορίες που έχει από το νοσοκομείο είναι ότι έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά και αποκάλεσε το πλήγμα «εσκεμμένη δολοφονία ευάλωτων πολιτών», προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει καμιά πιθανή δικαιολογία» και «οι βομβαρδισμοί πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

Ανώτερος αξιωματούχος του τομέα της υγείας στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ότι το Ισραήλ έριξε δύο βλήματα πυροβολικού ως «προειδοποίηση» στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι στην πόλη της Γάζας, λίγες ημέρες πριν από τον βομβαρδισμό του.

Το νοσοκομείο δέχθηκε την πρώτη επίθεση το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με τον υφυπουργό του υπουργείου Υγείας, Γιούσεφ Αμπού αλ Ρις.

Την επόμενη ημέρα ο ισραηλινός στρατός τηλεφώνησε στον διευθυντή του νοσοκομείου: «Σας προειδοποιήσαμε χθες με δύο οβίδες», είπαν πριν ζητήσουν την εκκένωση του νοσοκομείου, σύμφωνα με τον Abu al-Rish.

Ο τραγικός απολογισμός

Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο απολογισμό από το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 471 άνθρωποι. Επίσης 28 άτομα παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ υπάρχουν ακόμη 314 τραυματίες.

Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών ήταν πολίτες. Ο Χασάν Ασλέ, δημοσιογράφος στη Γάζα, είπε στο Al Jazeera ότι οι περισσότερες απώλειες ήταν άνδρες και παιδιά. Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης, επίσης, ανακοίνωσε ότι υπάρχουν σχεδόν 1.300 άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από συντρίμμια κτιρίων.

Οργή μετά το χτύπημα

screenshot-13-Xn0Qn.png


​Η είδηση του μακελειού στο νοσοκομείο προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές χώρες. Μεταξύ άλλων, χαοτικές καταστάσεις επικράτησαν το βράδυ της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη, όπου χιλιάδες διαδηλωτές πολιόρκησαν το ισραηλινό προξενείο. Επίσης στη Δυτική Όχθη αποφασίστηκε γενική απεργία: Πανεπιστήμια, καταστήματα και τράπεζες θα παραμείνουν κλειστά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.​

πηγή: efsyn.gr




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ