close search results icon

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι στρατολογούν Αφγανούς κομάντος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι στρατολογούν Αφγανούς κομάντος

Γράφει ο Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η Ρωσία στρατολογεί Αφγανούς κομάντος εκπαιδευμένους στις ΗΠΑ, λένε Αφγανοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων που πολέμησαν μαζί με αμερικανικά στρατεύματα (2002-2021) και στη συνέχεια κατέφυγαν στο Ιράν μετά την περσινή χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Χίντου Κους. Τώρα στρατολογούνται από τον ρωσικό στρατό για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Αφγανοί ανώτατοι στρατιωτικοί αποκαλύπτουν ότι οι Ρώσοι επιδιώκουν να προσελκύσουν χιλιάδες πρώην επίλεκτους Αφγανούς κομάντος και να τους εντάξουν σε μια «λεγεώνα ξένων» με προσφορές σταθερών πληρωμών 1.500 δολαρίων το μήνα ως και υποσχέσεις για ασφαλή καταφύγια για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ώστε να μπορούν να αποφύγουν την απέλασή τους στο ταλιμπανικό πλέον Αφγανιστάν. «Δεν θέλουν να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αλλά δεν έχουν άλλη επιλογή», είπε ένας από τους στρατηγούς, ο Abdul Raof Arghandiwal, προσθέτοντας ότι οι δεκάδες Αφγανοί καταδρομείς στο Ιράν με τους οποίους διατηρεί στενές επαφές φοβούνται περισσότερο από όλα την απέλαση στην Καμπούλ.

«Μου λένε δώσε μου μια λύση. Τι πρέπει να κάνουμε; Αν επιστρέψουμε στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν θα μας σκοτώσουν». Ο Arghandiwal είπε ότι η στρατολόγηση διεξάγεται από τη ρωσική μισθοφορική δύναμη Wagner Group σε ιρανικό έδαφος. Ενας άλλος στρατηγός, ο Hibatullah Alizai, ο τελευταίος αρχηγός του αφγανικού στρατού πριν αναλάβουν οι Ταλιμπάν, είπε ότι η προσπάθεια υποστηρίζεται επίσης από έναν πρώην διοικητή των αφγανικών ειδικών δυνάμεων που ζούσε επί χρόνια στη Ρωσία και μιλά τη γλώσσα. Η ρωσική στρατολόγηση ακολουθεί μήνες προειδοποιήσεων από Αμερικανούς στρατιώτες που πολέμησαν με τις αφγανικές ειδικές δυνάμεις ότι οι ταλιμπάν σκοπεύουν να τους σκοτώσουν και ότι μπορεί να ενωθούν με τους εχθρούς των ΗΠΑ για να παραμείνουν ζωντανοί ή από θυμό με τη συμπεριφορά των πρώην Αμερικανών σύμμαχων τους.

Μια πρόσφατη έκθεση του Κογκρέσου του GOP τον περασμένο Αύγουστο προειδοποιούσε συγκεκριμένα για τον κίνδυνο οι Αφγανοί κομάντος -εκπαιδευμένοι από Αμερικανούς SEALS του Ναυτικού και τα «Πράσινα Μπερέ» του Στρατού- να καταλήξουν να δώσουν πληροφορίες σχετικά με τις τακτικές των ΗΠΑ στο Ισλαμικό Κράτος, το Ιράν ή τη Ρωσία, ή και να πολεμήσουν για αυτούς (αφγανικά στρατεύματα κατέφυγαν στο Ιράν εν μέσω της κυριαρχίας των Ταλιμπάν, αναφέρει έκθεση του GOP). Οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες επικρίνουν τον Μπάιντεν για κακό σχεδιασμό της περσινής αποχώρησης από το Αφγανιστάν. «Δεν βγάλαμε εκτός Αφγανιστάν τα άτομα που υποσχεθήκαμε», είπε ο Μάικλ Μάλροϊ, ένας συνταξιούχος αξιωματικός της CIA που υπηρετούσε στο Αφγανιστάν, προσθέτοντας ότι οι Αφγανοί κομάντος είναι πολύ ικανοί, σκληροί μαχητές. «Δεν θέλω να τους δω σε κανένα πεδίο μάχης, ειλικρινά, αλλά σίγουρα όχι να πολεμούν τους Ουκρανούς».

Ο Μάλροϊ ήταν δύσπιστος, ωστόσο, ότι οι Ρώσοι θα ήταν σε θέση να πείσουν πολλούς Αφγανούς κομάντος να συμμετάσχουν, επειδή οι περισσότεροι που ήξερε οδηγούνταν από την επιθυμία να συμβάλουν ώστε η δημοκρατία να λειτουργήσει στη χώρα τους αντί να είναι «μισθωμένα όπλα». Αναλυτές ερεύνησαν τη στρατολόγηση Αφγανών όταν οι λεπτομέρειες της προσπάθειας αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το περιοδικό «Foreign Policy» την περασμένη εβδομάδα με βάση ανώνυμες αφγανικές στρατιωτικές και αστυνομικές πηγές. Η στρατολόγηση έρχεται καθώς οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούν απέναντι στις ουκρανικές στρατιωτικές προόδους και ο Πούτιν επιδιώκει να πετύχει κάποιας μορφής επιστράτευση – χιλιάδες Ρώσοι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα για να αποφύγουν τη στρατολόγηση.

Δεν είναι σαφές πόσα αφγανικά μέλη των ειδικών δυνάμεων που κατέφυγαν στο Ιράν έχουν «φλερτάρει» με τους Ρώσους, αλλά ένας Αφγανός πρώην στρατιωτικός στο Μόναχο είπε στον υπογράφοντα ότι επικοινωνεί μέσω WhatsApp με περίπου 200 άλλους καταδρομείς που εξετάζουν προσφορές. Είπε ότι πολλοί φοβούνται την απέλαση και είναι θυμωμένοι με τις ΗΠΑ που τους εγκατέλειψαν. «Σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαν να συστήσουν ένα ειδικό πρόγραμμα για εμάς, αλλά κανείς δεν μας σκέφτηκε καν», είπε ένας πρώην καταδρομέας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, επειδή φοβάται για τον εαυτό του και την οικογένειά του. «Μας άφησαν όλους στα χέρια των Ταλιμπάν». Ο καταδρομέας είπε ότι η προσφορά περιλαμβάνει ρωσικές βίζες για τον ίδιο καθώς και για τα τρία παιδιά και τη σύζυγό του που εξακολουθούν να βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ