Μητσοτάκης σε αρχηγούς: "Το είπα στους Αμερικάνους, αν η Τουρκία τολμήσει θα έχουμε σοβαρή εμπλοκή" | PellaNews

Μητσοτάκης σε αρχηγούς: "Το είπα στους Αμερικάνους, αν η Τουρκία τολμήσει θα έχουμε σοβαρή εμπλοκή"

«Αν η Τουρκία τολμήσει να κάνει έρευνες στα χωρικά μας ύδατα, δεν θα πέσει απλώς μια ντουφεκιά, η εμπλοκή θα είναι πολύ σοβαρή». Την προειδοποίηση αυτή απηύθηνε προς την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε δυο τουλάχιστον πολιτικούς αρχηγούς, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε μαζί τους το μεσημέρι και το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να έλαβε από τα ανώτατα χείλη της Ουάσιγκτον ότι ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, θα μιλήσουν στον τούρκο πρόεδρο και θα τον πιέσουν να μην προχωρήσει σε ενέργειες που θα διαταράξουν την συνοχή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην περιοχή, σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή για την ειρήνη. Αντιθέτως, παρά τα όσα διαρρέονται, δεν φαίνεται να υπάρχει καμιά πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα φέρεται να υπονόησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, αποκάλυψε πως η Αθήνα διερευνά όλες τις δυνατότητες για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα σταματήσει την ένταση στην περιοχή. Στην παρατήρηση της Φώφης Γεννηματά ότι η προσφυγή θα πρέπει να αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ ο πρωθυπουργός συμφώνησε απολύτως, διαβεβαιώνοντας την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ότι αυτή είναι η ελληνική θέση. Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες, ο καθορισμός της ΑΟΖ δεν θα αφορά μόνο το Αιγαίο, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις της χώρας με βασικούς συμμάχους της, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.