Ν. Μηταράκης: Το κρούσμα στο ΚΥΤ Μόριας καταδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας κλειστών δομών | PellaNews

Ν. Μηταράκης: Το κρούσμα στο ΚΥΤ Μόριας καταδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας κλειστών δομών

Το σημερινό περιστατικό στη Λέσβο καταδεικνύει την αναγκαιότητα δημιουργίας κλειστών και ελεγχόμενων δομών, δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με αφορμή την ανίχνευση κρούσματος της νόσου του κορωνοϊού στο ΚΥΤ της Μόριας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το κλείσιμο του ΚΥΤ της Μόριας είναι «μια σε εξέλιξη διαδικασία που θα ενισχύσει το αίσθημα - υγειονομικής και όχι μόνο - ασφάλειας, τόσο των διαμενόντων, όσο και των τοπικών κοινωνιών».

Ο κ. Μηταράκης σημειώνει πως «από την πρώτη στιγμή, πήραμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγειονομική θωράκιση των δομών φιλοξενίας. Αντιμετωπίζουμε τα θέματα δημόσιας υγείας σε συνεννόηση με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας».

Στο μεταξύ, και σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά 90,1», ο υπουργός σημείωσε πως «η μείωση των ροών επιτυγχάνεται με πολλά μέτρα. Η φύλαξη των συνόρων είναι φυσικά το πρώτο. Ο ταχύς διαχωρισμός προσφύγων από οικονομικούς μετανάστες παίζει καταλυτικό ρόλο, όπως και οι απελάσεις. Σημαντικότατο ρόλο όμως θα παίξουν από το 2021 τα κλειστά κέντρα στα νησιά, τα οποία και θα δημιουργήσουν ένα αίσθημα ασφάλειας τόσο στους διαμένοντες στις δομές όσο και στις τοπικές κοινωνίες (οι οποίες έχουν ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια) στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι στη χώρα μας δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι δεν δικαιούνται (βάση του διεθνούς δικαίου) άσυλο και διεθνή προστασία».

πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ