Πολωνία: Κλείνει αεροδρόμια μετά τις εκρήξεις στην Ουκρανία – Στην Τουρκία ο Ζελένσκι για ειρηνευτικές συνομιλίες
Η Πολωνία έκλεισε αεροδρόμια και έστειλε μαχητικά αεροσκάφη μετά από ρωσικές επιθέσεις στη δυτική Ουκρανία, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στην Τουρκία για συνομιλίες με στόχο το τέλος του πολέμου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι η Ρωσία εκτόξευσε 470 επιθετικά drones και 48 πυραύλους διαφορετικού τύπου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εκρήξεις σημειώθηκαν στις πόλεις Τέρνοπιλ και Λβιβ, με πυρκαγιές και πολίτες εγκλωβισμένους στα συντρίμμια. Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν. Επιθέσεις υπήρξαν επίσης στη Χάρκιβ, καθώς και σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στις περιοχές Ιβάνο-Φρανκίβσκ και Λβιβ. Οι περιοχές Κίεβο, Μικολάιβ, Τσερκάσι, Τσερνίχιβ, Ντονέτσκ και Ντνίπρο επλήγησαν επίσης.
Ο Ζελένσκι επανέλαβε την έκκλησή του προς τους δυτικούς εταίρους να προμηθεύσουν νέους αντιαεροπορικούς πυραύλους για την αναπλήρωση των αποθεμάτων της Ουκρανίας.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στην Τουρκία για συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί για τις 19 Νοεμβρίου. Το βίντεο της άφιξης του Προέδρου δόθηκε στη δημοσιότητα από το Προεδρικό Γραφείο.
Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας συναντά τον Ζελένσκι στην πύλη του αεροπλάνου, Ρουστέμ Ούμεροφ , και τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην Άγκυρα, Ναριμάν Τζελάλ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος θα πραγματοποιήσει συνομιλίες στην Τουρκία για να προτείνει λύσεις ειρήνης, αλλά η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες, ενώ ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, αναμένεται να παρευρεθεί.
Οι εκρήξεις στη δυτική Ουκρανία προκάλεσαν και διακοπές ρεύματος στο Λβιβ, ενώ ένας κυβερνήτης ανέφερε ότι χτύπησε εγκατάσταση ενέργειας και βιομηχανικό χώρο, χωρίς θύματα. Η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, έκλεισε προσωρινά τα αεροδρόμια Ρζεσόβ και Λούμπλιν και κινητοποίησε μαχητικά για την προστασία του εναέριου χώρου της.
Παράλληλα, ο Ζελένσκι αντιμετωπίζει εσωτερικές προκλήσεις, καθώς δέχεται πιέσεις για την απόλυση του επικεφαλής του προσωπικού Αντρέι Γιέρμακ λόγω διαφθοράς.
Επίσης, σημειώθηκαν δύο περιστατικά υποψίας σαμποτάζ σε σιδηροδρομικές γραμμές στην Πολωνία, με δράστες δύο Ουκρανούς συνεργάτες ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι πλέον βρίσκονται στη Λευκορωσία. Οι επιθέσεις στόχευαν κρίσιμες σιδηροδρομικές διαδρομές που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία.
eleftherostypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ