close search results icon

Πολύκαστρο: Εορτάζει η Παναγία η Γιατρισσα

Πολύκαστρο: Εορτάζει η Παναγία η Γιατρισσα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΗΣ, ΑΞΙΟΥΠΟΛΕΩΣ κ΄ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Από της περυσινής χρονιάς ελεήθημεν παρά Θεού με την κομιδή και ενθρόνιση στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Πολυκάστρου σεπτού αντιγράφου της θαυματοβρύτου εικόνος της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΙΑΤΡΙΣΣΑΣ εκ Λουτρακίου Κορίνθου

 Η ενθρόνιση της αντιγράφου εικόνος καθορίσαμε να εορτάζεται κάθε χρόνο πρώτον στην εορτή της Υπαπαντής (επειδή η Θεοτόκος εικονίζεται σε νεαρότατη ηλικία).

Κυριωνύμως, η Παναγία μας η Γιάτρισσα τιμάται στην εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου.

Το εσπέρας της Κυριακής 7 Σεπτεμβρίου στις 6 μμ θα τελεστεί στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Πολυκάστρου πανηγυρικός εόρτιος Εσπερινός, άλλη μια μεγάλη ευλογία συνεορτασμού, ευλαβικής προσοικείωσης της Θεομητορικής προστασίας, παραμυθίας και χάριτος. 

Θα επακολουθήσει σύντομη λιτάνευση της ιεράς εικόνος. 

Η συμμετοχή όλων (Κληρικών και λαικών) θα είναι μια Εκκλησιάζουσα ευκαιρία κοινής δεήσεως και λιτανείας για τα οποιαδήποτε δεινά της ατομικής, οικογενειακής και συλλογικής μας πορείας. Οι Άγιοι της εποχής μας (όπως ο άγιος Ιάκωβος της Εύβοιας και ο άγιος Παίσιος ο Αγιορείτης), πολύ δε προ αυτών προεξαγγελτικά η Παναγία μας και ο άγιος Ραφαήλ κατά την αποκαλυπτική ιστορία στις Καρυές Θερμής Λέσβου, υποδείκνυαν εμφαντικά την χρεία της καθολικής μετάνοιας για τα χρόνια μας, το μήνυμα του αγίου Ιωήλ (προφήτου και της Πεντηκοστής):

«Και τώρα ακόμα», λέει ο Κύριος, «μπορείτε να επιστρέψετε σ’ εμένα μ’ όλη σας την καρδιά. Νηστέψατε, κλάψατε και θρηνήσατε. Ανοίξατε την καρδιά σας και μη σχίσετε τα ρούχα σας! Μαζέψατε το λαό, ορίσατε σύναξη ιερή και συναθροίσατε γέροντες και νέους, μέχρι και νήπια. Ως και τα νιόπαντρα ζευγάρια ας βγούν απ’ τους κοιτώνες τους! Ανάμεσα στο Άγιο του ναού και στο Θυσιαστήριο ας κλάψουν οι ιερείς που υπηρετούν τον Κύριο, κι ας πούν: «Λυπήσου, Κύριε, το λαό σου...» (Ιωήλ 2: 12, 13, 16, 17).

Η ιερή εικόνα συνδέεται ως πόλος αναφοράς και θαυματοβρύτου καταφυγής με οριακά τραγικές περιπέτειες του Λουτρακίου και της γύρω περιοχής σε καταστρεπτικούς σεισμούς δίχως ανθρώπινα θύματα (!), και θα είναι μεγάλη ευλογία για μας να τιμήσουμε και να αντιτιμηθούμε, να μας προσδεχθεί η Μητέρα της ζωής μας, αντιμετρώντας ευλογίες στον ευλογημένο κόπο μας.

Ας προσελκύσουμε στις καρδιές μας, στις οικογένειες, στα παιδιά μας, στον τόπο μας την δαψιλή Θεομητορική προστασία της Παναγίας της Γιάτρισσας.

εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ