close search results icon

Πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο: «Φανταστείτε το συναίσθημα του να μην γνωρίζεις εάν ζει η οικογένειά σου»

«Πάθαιναν κρίσεις πανικού και αναζητούσαν τις οικογένειές τους».

«Υπήρχαν άνθρωποι που πάθαιναν συνεχώς κρίσεις πανικού. Ένας από αυτούς, χτυπούσε το στήθος του και φώναζε επανειλημμένα “έχασα την γυναίκα μου και το παιδί μου”. Υπήρχε η απελπισία και η απόγνωση στα μάτια τους, σαν να κάλυπτε μία μαύρη σκιά την αποθήκη που βρίσκονταν, κι ας επέζησαν. Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψω αυτές τις στιγμές, όπως τις έζησα».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ

Με αυτά τα λόγια, μεταφέρει στο ThessToday.gr τις εικόνες που αντίκρισε η εθελόντρια διασώστρια και επικεφαλής της επιχείρησης που έστησε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στη Μεσσηνία, Σταυρούλα Μπάμπαλη, η οποία βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο λιμάνι της Καλαμάτας, προκειμένου να προσφέρει την βοήθειά της στους διασωθέντες του πολύνεκρού ναυαγίου που σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου.

«Δεν ήξεραν που βρίσκονται, φανταστείτε το συναίσθημα του να μην γνωρίζεις εάν ζει η οικογένειά σου. Ήταν τελείως στα χαμένα» αναφέρει η κα Μπάμπαλη, στην προσπάθειά της να περιγράψει την κατάσταση των 104 ανθρώπων που κατάφεραν να σωθούν από το φονικό ναυάγιο, προσθέτοντας πως η ίδια αισθάνεται λύπη, απογοήτευση, και ίσως θυμό, καθώς «τώρα καλούνται να ξεκινήσουν μία νέα ζωή, με τις απώλειες των δικών τους. Ξεκινούν από το τίποτα, από το μηδέν. Στον εθελοντισμό όμως, δεν βάζουμε τα συναισθήματά μας μπροστά. Παγώνουμε. Προσφέρουμε μόνο την βοήθειά μας, γιατί αυτό μάθαμε να κάνουμε».

Η τραγική αυτή κατάσταση, όπως λέει η κα Μπάμπαλη ήταν πρωτοφανής και για την ίδια, και τονίζει πως δεν υπάρχουν λόγια και λέξεις για να καταφέρει να αποτυπώσει ακριβώς τις εικόνες και τα συναισθήματα των προηγούμενων ημερών. «Με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν πως πρόκειται για ένα τραγικό συμβάν, και έφυγα κατευθείαν από την δουλειά μου για να πάω να βοηθήσω. Συνολικά επιχειρήσαμε 20 εθελοντές και ήμασταν εκεί για να προσφέρουμε στους μετανάστες ιατρική περίθαλψη. Κάποιοι μεταφέρθηκαν απευθείας στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, οι οποίοι ήταν σε πιο σοβαρή κατάσταση. Οι υπόλοιποι, μόλις μπήκαν στην αποθήκη οι διασωθέντες, κοιμήθηκαν κατευθείαν. Ήταν όλοι τόσο ταλαιπωρημένοι. Είχαν αναπνευστικά προβλήματα, φέρουν εκδορές και εγκαύματα στα σώματά τους και στα πρόσωπα. Εκτός όμως από τα σωματικά προβλήματα, υπήρχαν και τα ψυχικά».

«Πάθαιναν κρίσεις πανικού και αναζητούσαν τις οικογένειές τους»

Αρκετοί από τους διασωθέντες που έζησαν τον εφιάλτη του φονικού ναυαγίου, οι οποίοι ήταν μόνο άντρες ηλικίας 16-40 ετών, σύμφωνα με την κα Μπάμπαλη, όσο βρίσκονταν στην αποθήκη τις πρώτες ώρες πάθαιναν κρίσεις πανικού και αναζητούσαν συνεχώς τις οικογένειές τους. «Συγκεκριμένα ένας, χτυπούσε το σώμα του, το στήθος του, και φώναζε πως έχασε την γυναίκα και το παιδί του. Από πληροφορίες και μαρτυρίες δικές τους, αναφέρεται πως στα αμπάρια του πλοίου που βυθίστηκε υπήρχαν γυναίκες και παιδιά, τα οποία βρίσκονταν εκεί προκειμένου να προστατευτούν από τις καιρικές συνθήκες».

Όπως είναι γνωστό, οι εκατοντάδες στοιβαγμένοι μετανάστες βρίσκονταν στο πλοίο που βυθίστηκε 5-6 ημέρες, χωρίς τροφή και νερό, με μοναδικό στόχο να φτάσουν στον προορισμό τους αλλά και να καταφέρουν να επιβιώσουν. «Όπως λένε οι ίδιοι, για να ξεγελάσουν την πείνα και την δίψα τους έριχναν θαλασσινό νερό σε ξερά φρούτα για να αλλάξει, υποτίθεται, η γεύση. Σε τέτοιες καταστάσεις θα κάνεις οτιδήποτε μπορείς, θα χρησιμοποιήσεις οτιδήποτε έχεις, για να επιβιώσεις. Δεν είχαν και πολλά μαζί τους βέβαια, γιατί δεν ήθελαν να έχουν περισσότερο βάρος στο σκάφος, ώστε να μπορεί να κινείται το αλιευτικό».

Πλέον, οι περισσότεροι από τους 104 διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο, έχουν μεταφερθεί στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μαλακάσα, ενώ την ίδια ώρα, σβήνουν και οι τελευταίες ελπίδες όσο περνάνε οι ώρες για τον εντοπισμό των υπολοίπων εκατοντάδων επιβαινόντων του μοιραίου πλοίου.

«Οι επόμενες μέρες θα είναι ακόμη πιο δύσκολες για αυτούς τους ανθρώπους. Σε πρώτη φάση θα νιώθουν αγαλλίαση που επέζησαν από αυτό το τραγικό συμβάν, και όσο περνάνε οι μέρες, θα νιώσουν τις ελλείψεις και τις απώλειες των ανθρώπων που έχασαν, σε συνδυασμό με τον δύσκολο τρόπο ζωής που καλούνται πια να αντιμετωπίσουν και να έχουν».

«Η στιγμή της επανένωσης είναι συγκλονιστική»

Μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές των ημερών που ακολούθησαν μετά το πολύνεκρο ναυάγιο ήταν αυτή που εκτυλίχθηκε σήμερα το πρωί, όταν ένας Σύρος εντόπισε τον αδερφό του που θεωρούσε νεκρό. Συγκεκριμένα, λίγες στιγμές προτού αναχωρήσουν οι διασωθέντες για τη δομή της Μαλακάσας, ένας Σύρος που ήρθε από την Ολλανδία, ο Φάρντι, βρήκε τον αδερφό του, Μοχάμεντ, ο οποίος κατάφερε να επιζήσει.

«Έρχονταν εκατοντάδες συγγενείς από την πατρίδα τους και έψαχναν τις οικογένειές τους που αγνοούνταν. Φυσικά είχαμε και εικόνες που τελικά έβρισκαν ο ένας τον άλλον, συναντήθηκαν και πάλι αδέρφια. Το συναίσθημα είναι τρομερό και η στιγμή της επανένωσης συγκλονιστική. Τόσες ημέρες, ήταν σαν να υπήρχε μία μαύρη σκιά πάνω από την αποθήκη. Είναι φοβερό αυτό που συνέβη. Ακόμη είναι σαν να έχω την εικόνα στα μάτια μου, αυτή που ήταν όλοι ξαπλωμένοι κάτω, με μία κουβέρτα. Ήταν σαν παραδομένοι. Σαν να μας έλεγαν “κάντε με ότι θέλετε, είμαι στο έλεός σας”».

από το thesstoday.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ