close search results icon

Πως αποξηραίνουμε και αποθηκεύουμε σωστά τα αυγουστιάτικα σύκα

Πως αποξηραίνουμε και αποθηκεύουμε σωστά τα αυγουστιάτικα σύκα

Ποια είναι η διαδικασία αποξήρανσης των σύκων και κατόπιν τούτου, πώς και που μπορώ να τα αποθηκεύσω ώστε να παραμείνουν ποιοτικά αναλλοίωτα;

Η διαδικασία αποξήρανσης βήμα-βήμα

Αφού συλλέξουμε τα σύκα μας από τη συκιά, τα κόβουμε στη μέση, φροντίζοντας ωστόσο να μην χωρίσουμε εντελώς τα δύο κομμάτια τους. Τα τοποθετούμε προσεκτικά σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε πρώτα καλύψει με χαρτί ψησίματος. Τα σκεπάζουμε με ένα δίχτυ ή με μία προστατευτική σίτα τροφίμων και τα αφήνουμε στον ήλιο για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Κάθε μέρα τα γυρίζουμε πλευρά, ανά πέντε με έξι ώρες, ενώ το βράδυ τα φέρνουμε στο εσωτερικό του σπιτιού μας, καθώς η βραδινή εξωτερική υγρασία μπορεί να επιμηκύνει το χρόνο στεγνώματός τους.

Τρεις μέρες αργότερα, τα σύκα μας θα είναι εμφανώς αφυδατωμένα. Σε αυτό το σημείο, υπάρχουν δύο δυνατότητες: Είτε να τα γεμίσουμε με καβουρδισμένα αμύγδαλα ή φουντούκια (ένα αμύγδαλο ή φουντούκι ανά ζευγάρι), είτε να τα αφήσουμε ως έχουν.

Και στις δύο περιπτώσεις, θα χρειαστεί να τα ψήσουμε για περίπου 10΄στον φούρνο (στις αντιστάσεις), στους 180 βαθμούς, έως ότου αρχίζουν να ροδίζουν. Αν θέλουμε να προσθέσουμε λίγη έξτρα δόση γλυκύτητας, μπορούμε αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο, να τα καραμελώσουμε. Πώς; Αλείφοντάς τα, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, με λίγο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει μαύρη ζάχαρη και μία πρέζα σκόνη κανέλας. Σε αυτή την περίπτωση τα αφήνουμε στο φούρνο για ακόμα 15΄.

Τέλος για να μπορέσουμε να τα συντηρήσουμε, τα αποθηκεύουμε σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει με καπάκι και τα αφήνουμε σε ξηρό και σκιερό μέρος. Διατηρούνται έτσι για πάνω από ένα χρόνο. 

olivemagazine.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ