close search results icon

Πώς είδαν πανελλαδικά την καταστροφή σε Αραβησσό και Σέρρες

Η φετινή παραγωγή όπως λένε οι αγρότες έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Ολοκληρωτική καταστροφή, σε χιλιάδες στρέμματα με δενδρώδεις και αροτραίες καλλιέργειες, άφησαν πίσω τους ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε χωριά της Πέλλας και των Σερρών, προκαλώντας απόγνωση στους παραγωγούς.

Στην περίπτωση του νομού Πέλλας, τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή των Γιαννιτσών, με επίκεντρο την Αραββησό, το Πλαγιάρι και το Αχλαδοχώρι, όπου περίπου 3.500 – 4.000 στρέμματα κατά βάση με δέντρα και λίγες ανοικτές καλλιέργειες, έχουν ισοπεδωθεί.

«Για περίπου 40 λεπτά, μεταξύ 4:30 και 5:30 το απόγευμα της Κυριακής είχαμε έναν συνδυασμό με έντονη χαλαζόπτωση και βροχόπτωση, που δεν έχει ξανασυμβεί. Συγχωριανός που είναι 94 ετών, μας έλεγε ότι δεν έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο», περιγράφει στο Agronews, ο παραγωγός Απόστολος Κοσκερίδης, ο οποίος διατηρεί 170 στρέμματα με δέντρα και αρκετές εκτάσεις με βαμβάκια στην περιοχή της Αραβησσού.

Τα περισσότερα κτήματα που έχουν πληγεί -περί τα 3.000 στρέμματα- καλλιεργούνται με βερίκοκα, κεράσια, συμπύρηνα ροδάκινα, αλλά και νεκταρίνια, ωστόσο υπάρχουν και χωράφια με βαμβάκι και καλαμπόκι.

Η φετινή παραγωγή όπως λένε οι αγρότες έχει καταστραφεί ολοσχερώς, αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχει υποστεί ζημίες και το φυτικό κεφάλαιο, που σημαίνει πως και η επόμενη χρονιά θα είναι εξίσου δύσκολη, ενώ ζημίες έχουν προκληθεί και στις υποδομές των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τη σφοδρή βροχόπτωση.

«Ο κόσμος κλαίει. Αναρωτιόμαστε όχι πως θα βγάλουμε το χειμώνα, αλλά πώς θα καταφέρουμε να φτάσουμε μέχρι τον Αύγουστο», τονίζει ο κ. Κοσκερίδης, σημειώνοντας πως στα βαμβάκια της περιοχής, λόγω και των βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών, «έχουμε σπείρει δύο φορές, ήδη και κάποιοι θα επιχειρήσουμε να τα ξανασπείρουμε, διότι τα χωράφια με τα φάρμακα που έχουν πέσει έως τώρα, δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για κάτι άλλο».

Έπειτα από εκκλήσεις των παραγωγών τη Δευτέρα 5 Ιουνίου, στο χωριό της Αραβησσού έγινε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και των πολιτικών κομμάτων και αποφασίστηκε να ασκηθούν πιέσεις για γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις και να ζητηθεί επισήμως από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Πολιτική Προστασία να κηρυχθεί όλη η πληγείσα περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε οι πληγέντες να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες προκλήθηκαν και σε χωριά του δήμου της Βισαλτίας Σερρών, αυτή τη φορά από τη χαλαζόπτωση που έπληξε για περίπου 20 λεπτά το απόγευμα του Σαββάτου την περιοχή.

Εκτεταμένες ζημίες καταγράφηκαν σε χωράφια με καλαμπόκι, βαμβάκι, φιστίκια, αμπέλια, αλλά και ελιές μεταξύ των χωριών Δημητριτσίου και Αμπέλων, αλλά και στην Τριανταφυλλιά Σερρών. Όπως επισήμαναν στην ΕΡΤ Σερρών κοινοτάρχες των πληγέντων οικισμών, η παραγωγή σε μεγάλο βαθμό έχει χαθεί, ενώ κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα επισκεφτούν την περιοχή τις επόμενες ημέρες για αυτοψία και καταγραφεί των ζημιών.

πηγή: agronews.gr-Λεωνίδας Λιάμης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ