close search results icon

«Προίκα για όλους»: 20.000 ευρώ σε κάθε 18άρη υπόσχεται η Ισπανία

«Προίκα για όλους»: 20.000 ευρώ σε κάθε 18άρη υπόσχεται η Ισπανία

Το σχέδιο αυτό απαιτεί χρηματοδότηση 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα προκύψει από τη φορολόγηση των πλούσιων ατόμων.

Το ποσό των 20.000 ευρώ σε κάθε νέο μόλις κλείσει τα 18 του χρόνια, που θα δαπανηθούν για εκπαίδευση, κατάρτιση ή δημιουργία επιχείρησης, προβλέπει το σχέδιο που έχει εκπονήσει η υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, Γιολάντα Ντιάζ.

Η Ντιάζ, η οποία αποκάλυψε τα σχέδιά αυτά ενόψει των επερχόμενων πρόωρων γενικών εκλογών στην Ισπανία στις 23 Ιουλίου, υπογραμμίζει ότι το σχέδιο αυτό απαιτεί χρηματοδότηση 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα προκύψει από τη φορολόγηση των πλούσιων ατόμων.

Στόχος είναι να διασφαλιστούν «ίσες ευκαιρίες» ανεξάρτητα από το οικογενειακό υπόβαθρο ή το εισόδημα των ατόμων. Οι προτεινόμενες πληρωμές, που ξεκινούν από την ηλικία των 18 ετών και θα διαρκούν έως την ηλικία των 23 ετών, θα συνοδεύονται από διοικητική βοήθεια για την υποστήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης ή της επιχειρηματικότητας.

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι νέοι θα έχουν μέλλον και να τους δώσουμε την ευκαιρία να σπουδάσουν ή να ξεκινήσουν μια επιχείρηση χωρίς να χρειάζεται να εξαρτώνται από το επώνυμό τους ή την οικογένεια από την οποία προέρχονται», είπε η Ντιάζ σε συγκέντρωση ξένων δημοσιογράφων στη Μαδρίτη το μεσημέρι της Τετάρτης .

«Γι’ αυτό προτείνουμε να δοθούν 20.000 ευρώ όταν γίνουν 18 για να μπορέσουν να εξελιχθούν, είτε με σπουδές είτε με τη δημιουργία μιας επιχείρησης. Αυτό είναι που διακυβεύεται στις 23 Ιουλίου», πρόσθεσε.

Η Ντιάζ υπογράμμισε ότι στην πολιτική αυτή που είναι γνωστή ως «κληρονομιά για όλους», θα έχουν πρόσβαση όλοι οι νέοι της Ισπανίας ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Η χρηματοδότηση αυτής της πολιτικής θα προέλθει από τη φορολόγηση φυσικών προσώπων που κερδίζουν περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η υπουργός, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια σταθερά κομμουνιστική οικογένεια, είπε ότι λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, δεν μπόρεσε να επιδιώξει τη δική της φιλοδοξία να γίνει επιθεωρητής απασχόλησης. Δήλωσε ότι για να γίνει επιθεωρητής απασχόλησης στην Ισπανία θα χρειαζόταν περίπου πέντε χρόνια.

Ωστόσο, λόγω της εργατικής καταγωγής της και των οικονομικών περιορισμών που αντιμετώπιζε, δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Τόνισε ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι μια μορφή αναδιανομής, με στόχο να προσφέρει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για τη νεολαία του έθνους μας, ανεξάρτητα από το όνομα της οικογένειάς της.

Η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία στους πολιτικούς και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος της Ισπανίας. Η Νάντια Καλβίνο, υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία των σοσιαλιστών, εξέφρασε αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα της πολιτικής: «Όποιος προτείνει να δώσει επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις χωρίς κανενός είδους περιορισμούς όσον αφορά τα επίπεδα εισοδήματος ή τους στόχους πρέπει να εξηγήσει πώς θα χρηματοδοτηθεί γιατί θα πρέπει να φέρουμε με μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική τα επόμενα χρόνια».

Το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), που επί του παρόντος προηγείται των σοσιαλιστών στις δημοσκοπήσεις, αλλά αναμένει να στηριχθεί στο ακροδεξιό κόμμα Vox για σχηματισμό κυβέρνησης εάν κερδίσει τις εκλογές, εξαπέλυσε ακόμα πιο δριμεία κριτική.

Πηγή: ΟΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ