close search results icon

Πρόδρομος Παυλίδης - η πολυτάραχη ζωή του

Μετά από 70 χρόνια παραδίδει στους συνεχιστές του…στα παιδιά του!

Πρόδρομος Παυλίδης - η πολυτάραχη ζωή του

Υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας που χωρίς να τους έχουμε συναντήσει ποτέ ή συναναστραφεί τους γνωρίζουμε. Επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τη ζωή μας. Είναι χαραγμένοι στο μυαλό μας και κάθε φορά που ακούμε το όνομα τους μας φαίνεται οικείο. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που έχουμε την εντύπωση ότι είναι πάντα εκεί, στη θέση τους. Τους σχολιάζουμε, έχουμε γι’ αυτούς συναισθήματα και τους αναφέρουμε στις συζητήσεις μας. Ναι, είναι κάτι σαν τους celebrities με τη διαφορά, όμως, ότι για τον άνθρωπο που μιλάμε σήμερα μόνο celebrity δεν μπορεί να τον χαρακτηρίσει κανείς. Ανήσυχο πνεύμα, έντονη προσωπικότητα, προσηλωμένος στο στόχο, χαμηλών τόνων, αυτοδημιούργητος. Αυτός είναι ο Πρόδρομος Παυλίδης. Ο πιο γνωστός επιχειρηματίας της Πέλλας, ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες αυτής της χώρας που χάραξε μια μοναδική πορεία στον χώρο των επιχειρήσεων αναδεικνύοντας και απογειώνοντας ότι «έπιανε» στα χέρια του.

Και όπως όλα έχουν ένα τέλος σ’ αυτή τη ζωή, αυτός ο άνθρωπος ήρθε η ώρα να πει αντίο, ήρθε η ώρα να τραβήξει τη γραμμή, που κάποιοι τη λένε σύνταξη, κάποιοι άλλοι φυσιολογική κατάληξη του ανθρώπινου οργανισμού που από ένα σημείο και μετά, απλά, δεν αντέχει!

Ο Πρόδρομος Παυλίδης έφτασε στην ηλικία των 87 ετών για να πει «παραδίδω τη σκυτάλη». Μετά από 70 χρόνια αξιοζήλευτης δράσης και «πολυτάραχης ζωής» όπως λέει και ο ίδιος του, ο εργοστασιάρχης θα μείνει στην ιστορία ως ο ένας και μοναδικός… ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ!

paulidis-pellanewsimg-3245.jpg
Γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1937 στην Αξό Πέλλας. Μεγάλωσε στα Γιαννιτσά σε μια αγροτική οικογένεια Μικρασιατικής καταγωγής με τις 5 αδερφές του. Χρονιά σταθμός αποτέλεσε το 1954 όπου κρυφά από τον πατέρα του πούλησε το ποδήλατο του και προχώρησε στην έκδοση διπλώματος φορτηγού. Ένα δίπλωμα φορτηγού ήταν η αρχή όλων που σε συνδυασμό με το ανήσυχο πνεύμα και την πολυτάραχη ζωή του οδήγησαν στα σημερινά του δημιουργήματα όπου μετά από 70 χρόνια παραδίδει στους συνεχιστές του…στα παιδιά του!

Παραδίδει τη σκυτάλη

Την ημέρα των γενεθλίων του αλλά και της ονομαστικής του εορτής ο κ. Παυλίδης αποφάσισε να αποχωρήσει από τη δουλειά και να παραδώσει τη σκυτάλη στους συνεχιστές του. Σε μια από τις ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις του, στη διάρκεια της ζωής του, ο επιχειρηματίας είχε τη χαρά (και αυτό αποτελεί άλλο ένα επίτευγμα του) να μοιράσει τα δημιουργήματα του, τις επιχειρήσεις του στα ίδια του τα παιδιά. Στους 3 γιους του και στη μία του κόρη. Σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση στην αίθουσα Ονείρων Ζεύξη στα Γιαννιτσά, του κ. Ταρινίδη, την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024 όλοι οι εργαζόμενοι του ομίλου τίμησαν με την παρουσία τους τον άνθρωπο τους. Αυτόν για τον οποίον πίνουν νερό στο όνομα του, αυτόν για τον οποίο γνωρίζουν ότι με τη δράση του έχει αναδείξει διάφορους τομείς συνεισφέροντας στην ανάπτυξη και στην οικονομική ευμάρεια της Πέλλας και της ευρύτερης περιοχής. Παρά τα 87 του χρόνια ο Πρόδρομος Παυλίδης στάθηκε με δάκρυα στα μάτια μπροστά σ’ όλους τους εργαζομένους που πέταξαν τα σκουφάκια και τα ρούχα εργασίας και τους ευχαρίστησε για όλα όσα κατάφεραν μαζί στην «πολυτάραχη» ζωή του. Με τέσσερις, πέντε φωτογραφίες, χαρακτηριστικές της πορείας του να εναλλάσσονται στο video wall και το πρώτο του δίπλωμα, η ομιλία του κ. Παυλίδη συγκίνησε και ενθουσίασε συγχρόνως, έστειλε μηνύματα και έδωσε κουράγιο, διότι ακόμη και την ώρα του αποχαιρετισμού, ο Πρόδρομος Παυλίδης έχει το μοναδικό χάρισμα να είναι ο αρχηγός, ο καθοδηγητής, ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ!

paulidis-pellanewsimg-3274.jpg

Ο τελευταίος σταθμός

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και επίσημοι καλεσμένοι, φίλοι του επιχειρηματία τους οποίους και αρχικά υποδέχτηκε στην ομιλία του: «Αγαπητέ υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη και Γεωργία Σταμενίτη, Φίλε Δάνη Τζαμτζή , Περιφερειάρχη μας στην Πέλλα, Τέως Δήμαρχε, Γρηγόρη Στάμκο, σε ευχαριστώ για τα 12 χρόνια για την εξαίρετη συνεργασία που είχαμε με τον δήμο σας και τον όμιλο ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΠΑΥΛΙΔΗ, Δήμαρχε Στάθη Φουντουκίδη , σου εύχομαι καλή επιτυχία στα νέα σου καθήκοντα, Αστυνομικέ Διευθυντή όλου του Νομού, Πέτρο Περδικάτση, Πρόεδρε του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πέλλας, Ιορδάνη Τσώτσο, Πρόεδρε της ‘Ενωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, Κώστα Αποστόλου, Πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλε της Τράπεζας Πειραιώς, Χριστόδουλε Αντωνιάδη, εξαίρετε καρδιολόγε και φίλε Σταυρόπουλε Ραφαήλ».

Αμέσως μετά ο εργοστασιάρχης ευχαρίστησε όλον τον κόσμο αλλά και τα παιδιά του:

«Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες μου

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μου και παρευρίσκεστε σήμερα εδώ, για να με τιμήσετε για την γιορτή και τα γενέθλιά μου αλλά και για να παραστείτε σε μια στιγμή που αποτελεί σταθμό στη ζωή μου. Είναι η στιγμή που ανακοινώνω την ολοκλήρωση της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας και την παράδοση της σκυτάλης στα 4 παιδιά μου, τον Παύλο Παυλίδη, τον Χρήστο Παυλίδη, τη Μαρία Παυλίδου και τον Γιάννη Παυλίδη, που αποτελούν και τους νέους μετόχους του ομίλου των εταιρειών μου. Και είναι πραγματικά μια συγκινητική στιγμή για εμένα, όταν μετά από 70 χρόνια σκληρής δουλειάς, αγώνα και δημιουργίας, έχω την τύχη αλλά και την ευλογία από τον Θεό, να καμαρώνω το έργο μου και να το παραδίδω στους συνεχιστές μου. Αλλά πιο πολύ καμαρώνω για τους συνεχιστές μου, γιατί είναι και αυτοί έντιμοι αγωνιστές της δημιουργικότητας και της προσφοράς προς την κοινωνία και την πατρίδα μας».

Μια μεγάλη γιορτή

«Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες μου

Είναι σήμερα, μια πολύ μεγάλη μέρα για εμένα, είναι μια μεγάλη γιορτή, γιατί ανατρέχοντας στη διαδρομή της ζωής μου και παρατηρώντας τα αποτελέσματα των προσπαθειών μου, αισθάνομαι περηφάνια, ολοκλήρωση και ανείπωτη ευτυχία. Και διακατέχομαι από αυτά τα συναισθήματα όχι μόνο γιατί έχτισα από το μηδέν έναν μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο αλλά και γιατί κυρίως, είχα δίπλα μου ανθρώπους που με στήριξαν και μου συμπαραστάθηκαν, ο καθένας στον τομέα του, ο καθένας στο μετερίζι του, ο καθένας εκεί που μου χρειαζόταν και τον είχα ανάγκη. Διότι αγαπημένοι μου φίλοι και συνεργάτες , τα άψυχα μηχανήματα, τα ψυχρά κτίρια και τα χρήματα από μόνα τους, δεν μπορούν να κάνουν τίποτε χωρίς την ύπαρξη των ανθρώπων. Και αυτοί είστε όλοι εσείς που βρίσκεστε σήμερα εδώ αλλά και πολλοί άλλοι, που δεν μπόρεσαν να παραστούν» υπογράμμισε ο κ. Παυλίδης για προσθέσει: «Όλοι εμείς λοιπόν, χτίσαμε αυτό το οικοδόμημα, που τώραέχω την ευτυχία να παραδίδω στους συνεχιστές μου, πιστεύοντας ακράδαντα ότι θα μεγαλουργήσουν και θα επαυξήσουν ότι παρέλαβαν . Ένα οικοδόμημα που δημιουργήθηκε από μια φτωχή, κατατρεγμένη προσφυγική οικογένεια, από έναν όπως λέει ο λαός μας, φορτηγατζή, ενός χωριού των Γιαννιτσών. Και το αναφέρω αυτό, για να μαθαίνουν οι νέοι μας, ότι όταν υπάρχει σκληρή δουλειά, επιμονή, θέληση, εντιμότητα και λίγο μυαλό, μπορούν να γίνουν μεγάλα έργα. Έργα που θα ωφελήσουν και τους ίδιους αλλά και τους συνανθρώπους τους. Έργα που θα αναδείξουν τους ίδιους αλλά και τον τόπο τους».

prodromos-paulidis-pellanewsdsc-6875.jpg
Ο Πρόδρομος Παυλίδης παρέδωσε τη σκυτάλη στα παιδιά του

70 χρόνια πορεία

Με συγκίνηση ο Πρόδρομος Παυλίδης έκανε μια μικρή αναφορά στο παρελθόν ενθυμούμενος το ξεκίνημα του: «Ας κάνω όμως μια μικρή αναφορά τώρα που κλείνω τον επιχειρηματικό μου κύκλο, στο τι κατόρθωσε αυτός ο φτωχός φορτηγατζής, στην 70 χρονη επαγγελματική του πορεία, όχι γιατί θέλω να κάνω επίδειξη αλλά για να παρουσιάσω το τι μπορεί να επιτευχθεί από έναν άνθρωπο , για να αποτελέσει παράδειγμα και κίνητρο για τους νέους. Ξεκινώντας λοιπόν το 1954, αποκτώντας το δίπλωμα του οδηγού φορτηγού αυτοκινήτου, έχτισα βήμα βήμα το σημερινό οικοδόμημα που παραδίδω στους συνεχιστές μου, στους εργαζόμενους και στον τόπο. Ένα οικοδόμημα που αποτελείται από τις παρακάτω δραστηριότητες και εταιρείες: 1) την κονσερβοποιία φρούτων και χυμού, 2) τα εκκοκκιστήρια βάμβακος , 3) τα ελληνικά σιτηρά, 4) τη μονάδα παραγωγής τσιμέντου, 5) τη μονάδα παραγωγής και διανομής σκυροδέματος, 6) τη μονάδα στερεών καυσίμων, 7) τη μονάδα παραγωγής υδρασβέστου και ασβέστου, 8) το λατομείο με αδρανή υλικά και ασβεστόλιθο και 9) τη μονάδα παραγωγής μεταλλικών κουτιών για την κονσερβοποιία. Μια μεγάλη ομάδα επιχειρήσεων, έναν μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο, ο οποίος πραγματοποιεί κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια, που απασχολεί περισσότερους από 500 μόνιμους εργαζομένους και περισσότερους από χίλιους εποχιακούς εργάτες, που διασφαλίζει εισοδήματα, επιδόματα και ασφαλιστική κάλυψη για τις οικογένειες του τόπου μας. Ταυτόχρονα αξιοποιείται η παραγωγή περισσοτέρων από 2.000 αγροτών, των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη κάτω από δύσκολες και αντίξοες καιρικές συνθήκες και η παραγωγή αυτή γίνεται πλούτος για την περιοχή μας, πραγματοποιώντας εξαγωγές σε όλο τον πλανήτη».

Σκληρή δουλειά

Ακόμη και στον αποχαιρετιστήριο λόγο του ο 87χρονος επιχειρηματίας μίλησε για σκληρή δουλειά και αφοσίωση στον στόχο. Συγκεκριμένα είπε: «Από τη σύντομη περιγραφή που σας έκανα, γίνεται φανερό, ότι ο φτωχός φορτηγατζής που ξεκίνησε το 1954, ανήκει σε εκείνους τους επιχειρηματίες, που τρέφονται από το επιχειρείν και τη σκληρή δουλειά και τα κέρδη των εταιρειών του δεν αποτελούν αυτοσκοπό για μια πολυτελή ζωή αλλά μέσο δημιουργίας και προσφοράς στην κοινωνία. Αυτό λοιπόν το έργο παραδίδω σήμερα στους συνεχιστές μου και στον τόπο και πιστεύω ακράδαντα ότι θα συνεχιστεί και θα επαυξηθεί. Διότι είχα την τύχη να έχω παιδιά που είναι συνετά , που σέβονται την επιχείρηση που υπηρετούν , που είναι εργατικοί και ταπεινόφρονες, που έχουν την αίσθηση της προσφοράς. Είναι παιδιά που αντιλαμβάνονται περισσότερο από τον καθένα ότι κανένας δεν μεγαλουργεί όσο ικανός και εάν είναι εάν δεν έχει δίπλα του αξιόλογους συνεργάτες».

Ανθιμίδης Χρήστος

paulidis-pellanewsimg-3033.jpg

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Χρήστο Ανθιμίδη: «Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω αναφορά στον Χρήστο Ανθιμίδη, την ψυχή του Κονσερβοποιείου, ο οποίος ήρθε και στήριξε το εργοστάσιο σε μια δύσκολη στιγμή, διπλασίασε τη δυναμικότητά του, οργάνωσε τον παραγωγικό μηχανισμό και στάθηκε δίπλα στον Γιάννη Παυλίδη σαν αδερφός. Τον ευχαριστώ πολύ».

Η γυναίκα του η Μαρία

dsc-6771.JPG

Ο Πρόδρομος Παυλίδης έκλεισε την ομιλία του μιλώντας για τον άνθρωπο της ζωής του, τη γυναίκα του τη Μαρία Παπαχριστούδη: «Και κλείνω την ομιλία μου θέλοντας να κάνω ειδική αναφορά και να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου το άτομο, που στάθηκε δίπλα μου, που με στήριξε, που με ενέπνευσε και που μου προσέφερε την αγάπη του τα τελευταία τριάντα χρόνια της δημιουργικής μου πορείας. Την Μαρία Παπαχριστούδη. Σε ευχαριστώ που με συντρόφευσες όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της ζωής μου και θα συνεχίσεις να με συντροφεύεις και να με στηρίζεις. Σας ευχαριστώ και πάλι όλους όσους σήμερα βρίσκεστε εδώ και με τιμάτε με την παρουσία σας, σε μία στιγμή που αποτελεί σταθμό στην ζωή μου». «Καλή διασκέδαση» είπε τέλος ο κ. Παυλίδης για να ακολουθήσει ένα υπέροχο γλέντι το οποίο ξεκίνησε ο ίδιος χαρίζοντας από ένα ταγκό στη γυναίκα του και στην κόρη του. Μια «πολυτάραχη ζωή» κλείνει τον κύκλο της με τον καλύτερο τρόπο!

Παρακολουθήστε την υπέροχη εκδήλωση προς τιμή του κ. Παυλίδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ