close search results icon

Προς αλλαγή πλεύσης για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Αλλαγή πλεύσης παρά τις επιφυλάξεις Σολτς;

Το ενδεχόμενο η γερμανική κυβέρνηση να παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus προκαλεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση, καθώς στο παρελθόν η καγκελαρία και το υπουργείο Άμυνας είχαν απορρίψει το σχετικό αίτημα του Κιέβου, υπό τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου σε περίπτωση που πλήττονταν στόχοι εντός της ρωσικής επικράτειας.

Σύμφωνα ωστόσο με δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει πλέον σοβαρά το αίτημα αποστολής του υπερσύγχρονου γερμανοσουηδικής κατασκευής μεγάλου βεληνεκούς πυραύλου αέρος-εδάφους, ο οποίος ανιχνεύεται δύσκολα από τα εχθρικά ραντάρ και θεωρείται από το Κίεβο κρίσιμης σημασίας για την επόμενη φάση της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel, το υπουργείο Άμυνας διαβουλεύεται αυτή την περίοδο υπό συνθήκες μυστικότητας με τη γερμανική αμυντική βιομηχανία, προκειμένου να τροποποιηθούν κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά των Taurus και κυρίως να περιοριστεί η εμβέλειά τους.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς «θέλει οπωσδήποτε να αποκλείσει μέσω τεχνικών τροποποιήσεων το ενδεχόμενο οι Taurus να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία για επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος, δεδομένου ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για τυχόν κλιμάκωση του πολέμου», αναφέρει το Spiegel.

spighel.jpg
Πηγή: Der Spiegel

Αλλαγή πλεύσης, παρά τις επιφυλάξεις Σολτς;

Σύμφωνα με το περιοδικό, οι συνομιλίες αυτές σηματοδοτούν αλλαγή στη γερμανική στάση, αν και ο κ. Σολτς παραμένει επιφυλακτικός στην παράδοση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, όπως και οι ΗΠΑ.

«Εμμένω στις αρχικές μου επιφυλάξεις», δήλωσε ο αρμόδιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ραλφ Στέγκνερ. «Ασφαλώς και πρέπει να ενισχύσουμε την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας – αυτό γίνεται επίσης και με τα εξαιρετικά αποτελεσματικά συστήματα αεράμυνας. Αλλά οι πύραυλοι Taurus είναι μεγάλου βεληνεκούς», τόνισε ο Στέγκνερ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου.

«Η καθαρά στρατιωτική προοπτική αποκτά από μόνη της μια επικίνδυνη δυναμική. Δεν αναφερόμαστε πλέον αρκετά σε πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του πολέμου», πρόσθεσε.

Στο ίδιο πνεύμα, ο αρμόδιος του SPD για θέματα Άμυνας, Γιοχάνες Αρλτ, δήλωσε ότι έως τώρα «για καλό λόγο είχαμε αποφασίσει να σταθμίσουμε προσεκτικά τον κίνδυνο και να μη διαθέσουμε ένα οπλικό σύστημα τόσο μεγάλης εμβέλειας» και σημείωσε ότι «όπως και πολλοί άλλοι, ελπίζω να παραμείνουμε εκεί».

«Πράσινο φως» από Φιλελεύθερους και Πράσινους

Διαφορετική στάση τηρούν ωστόσο οι Φιλελεύθεροι (FDP), με τον εκπρόσωπο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ούλι Ρέχτε, να υποστηρίζει ότι η συζήτηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί με την παράδοση των Taurus.

«Η Ευρώπη και η Γερμανία έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν την Ουκρανία στον αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Το σύστημα Taurus είναι ‘pars pro toto’ (ένα αντί του όλου) για τη συνολική ευθύνη που έχουμε όλοι για την ασφάλειά μας», δήλωσε ο Ρέχτε.

Και οι Πράσινοι φαίνεται να τάσσονται υπέρ της παράδοσης των Taurus: «Θα ήταν πολύ καλά νέα για τον λαό της Ουκρανίας εάν η Γερμανία, όπως και οι άλλες χώρες, παραδώσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για την αυτοάμυνά της», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ΚΟ των Πρασίνων, Αγκνιέσκα Μπρούγκερ, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι τώρα οι Ουκρανοί έχουν αποδειχθεί αξιόπιστοι εταίροι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, tanea.grΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ