Πρόταση για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο στη Γάζα
Πρώτος, κατά Μακρόν, στόχος είναι η αποστολή φαρμάκων και στήριξης μέσω θαλάσσης και αέρος.
Στο ενδεχόμενο η Κύπρος να αποτελέσει βάση για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Μακρόν, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΦ.ΣΥΝ. στις Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά, ανέφερε πως σε συνέχεια της συζήτησης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή την Πέμπτη, «χτίζουμε επίσης έναν ανθρωπιστικό συνασπισμό με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως την Κύπρο, η οποία θα χρησιμεύσει ως αεροπορική βάση για αυτόν τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο».
«Είχαμε συζητήσεις με τον πρόεδρο για αυτό ακριβώς το θέμα, και έχουμε επίσης στενή σχέση με την Ελλάδα, η οποία είναι έτοιμη να στείλει, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, εξοπλισμό, και με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτές τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις» σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον διάδρομο, ο κ. Μακρόν σημείωσε πως ο πρώτος στόχος είναι η αποστολή φαρμάκων και στήριξης μέσω θαλάσσης και αέρος. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τις ισραηλινές αρχές, τα Ηνωμένα Έθνη και την Αίγυπτο «θα οργανώσουμε τρόπους και μέσα για την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης στην ξηρά, αν είναι δυνατόν κατά μήκος της ακτής, και δεδομένου ότι η Κύπρος είναι το πλησιέστερο έδαφός (της ΕΕ στην περιοχή), για να είμαστε σε θέση είτε να μεταφέρουμε ασθενείς, είτε σε κάθε περίπτωση να κάνουμε τη σύνδεση για να μεταφέρουμε ταχύτερα περίθαλψη, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης».
Η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. ολοκληρώθηκε χωρίς εκπλήξεις και ένα κείμενο συμπερασμάτων με ευχολόγια με τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην φαίνεται να ανησυχούν για την οικονομική κατάσταση, παρά τους δύο πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Το κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρει τα εξής:
- Συζητήσαμε την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση. Οι οικονομίες μας έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα απέναντι σε πολυάριθμους οικονομικούς κλυδωνισμούς και συνεχίζουν να αναπτύσσονται, αν και με μειωμένη δυναμική. Ο πληθωρισμός παραμένει βασικό μέλημα και είναι σημαντικό να συνεχιστεί η διαδικασία αποπληθωρισμού. Παραμένουμε ενωμένοι στη σταθερή μας αποφασιστικότητα να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών μας.
- Λαμβάνοντας υπόψη την επιστολή του Προέδρου του Eurogroup της 20ής Οκτωβρίου 2023, επαναλαμβάνουμε την πρόσκλησή μας στο Eurogroup για να παρακολουθήσουμε στενά τις οικονομικές εξελίξεις. Ο συνεχής στενός συντονισμός των οικονομικών μας πολιτικών παραμένει ουσιαστικός, με στόχο τη σταθερή καθιέρωση βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.
- Οι κανόνες για τον συντονισμό των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών είναι ουσιαστικοί για τον αποτελεσματικό συντονισμό των πολιτικών στην Οικονομική και Νομισματική μας Ένωση και για τη στήριξη της ανθεκτικότητας και της σταθερότητας της οικονομίας της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά.
- Σημειώνουμε τις συνεχιζόμενες εργασίες του Eurogroup σε μορφή χωρίς αποκλεισμούς για το μέλλον των ευρωπαϊκών κεφαλαίων και των χρηματοπιστωτικών αγορών, για την ανανέωση και ενίσχυση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, την απελευθέρωση χρηματοδότησης για κοινές προκλήσεις και τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει ηγετικό ρόλο στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση . Θα εξετάσουμε την πρόοδο στη συνάντησή μας τον Μάρτιο του 2024.
- Η Τραπεζική Ένωση έχει ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ. Ο τραπεζικός τομέας της ΕΕ είναι ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Ζητούμε να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup της 16ης Ιουνίου 2022.
- Λαμβάνουμε υπόψη τη δέσμη μέτρων για το ενιαίο νόμισμα που παρουσίασε η Επιτροπή και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της 18ης Οκτωβρίου 2023 να προχωρήσει στην επόμενη φάση των διερευνητικών εργασιών της για το ψηφιακό ευρώ. Θα εξετάζουμε τακτικά την πρόοδο.
Bαθύτατη ανησυχία
Με τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς να διανύει την 21η ημέρα οι «27» ζήτησαν «ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις για ανθρωπιστικές ανάγκες», αλλά και τη διεξαγωγή μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης σύντομα.
Οι αρχηγοί των κρατών- μελών επαναλαμβάνουν τη βαθύτατη ανησυχία τους για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλούν για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια για να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες.
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει την ανάγκη να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση και να υπάρξει συνεργασία με τους εταίρους από την άποψη αυτή, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Αρχής.
πηγή: efsyn.gr
φώτο: Εμανουέλ Μακρόν | AP Photo/Omar Havana
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
π. Γεώργιος Σχοινάς: Να έχετε θάρρος και να ζητάτε μετάνοια
16 Σεπτεμβρίου 2024 -
Ρυμουλκήθηκε σε ασφαλή περιοχή το MV Sounion
16 Σεπτεμβρίου 2024 -
Νέα συνεδρίαση της Π.Γ. εν μέσω καταγγελιών Νοτοπούλου για bullying
16 Σεπτεμβρίου 2024 -
Ιράν: Ο πρόεδρος υπόσχεται «ελαστικότητα» για την μαντίλα των γυναικών
16 Σεπτεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ