close search results icon

Ψηφιακοί κλώνοι φωτομοντέλων στις διαφημίσεις

Τα μοντέλα θα διατηρήσουν τα δικαιώματα των ψηφιακών αντιγράφων τους και της χρήσης τους από την εταιρεία για σκοπούς όπως το μάρκετινγκ.

Η εταιρεία ένδυσης H&M θα χρησιμοποιεί ψηφιακούς κλώνους μοντέλων σε διαφημίσεις και μέσα κοινωνικής δικτύωσης γράφει στις στήλες τεχνολογίας το BBC. Επισημαίνει ότι η γνωστή εταιρεία μόδας πρόκειται να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να δημιουργήσει ψηφιακά «δίδυμα» 30 μοντέλων.

Μάλιστα αναφέρει ότι θα χρησιμοποιήσει το AI doppelgangers σε ορισμένες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα αντικαταστήσει με κλώνους τους ανθρώπους εφόσον φυσικά δοθεί η σχετική άδεια από τα εν λόγω μοντέλα.

«Είμαστε περίεργοι να εξερευνήσουμε πώς να αναδείξουμε τη μόδα μας με νέους δημιουργικούς τρόπους και να αγκαλιάσουμε τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας, ενώ παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας στο προσωπικό στιλ», δήλωσε ο επικεφαλής δημιουργικός διευθυντής Γιόργκεν Αντερσον.

Παρά τον ισχυρισμό της H&M ότι δεν θα άλλαζε την «ανθρωποκεντρική προσέγγισή» της, ορισμένοι φοβούνται ότι η κίνηση θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλα μοντέλα, φωτογράφους και καλλιτέχνες μακιγιάζ.

Πάντως η γνωστή Αμερικανίδα influencer Μόργκαν Ριντλ χαρακτήρισε ως «ντροπιαστική» την κίνηση της H&M σε μια ανάρτησή της στο Instagram επισημαίνοντας ότι «θα στερήσει από πολλούς ανθρώπους την εργασία τους».

Η εταιρεία H&M είπε ότι τα μοντέλα θα διατηρήσουν τα δικαιώματα των ψηφιακών αντιγράφων τους και της χρήσης τους από την εταιρεία για σκοπούς όπως το μάρκετινγκ. Διευκρινίζει δε ότι οι εικόνες του είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν αρχικά σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με υδατογραφήματα που θα ενημερώνουν ότι είναι ξεκάθαρη η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ανακοίνωσε επίσης ότι τα μοντέλα θα λάβουν αποζημίωση για τη χρήση των ψηφιακών διδύμων τους με παρόμοιο τρόπο με τις τρέχουσες ρυθμίσεις που τα πληρώνει για τη χρήση των εικόνων τους με βάση τις τιμές που έχουν συμφωνηθεί από τον εκπρόσωπό τους.

Μάλιστα όπως επισήμανε ο Πολ Φλέμινγκ, γενικός γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης Equity -που αντιπροσωπεύει μοντέλα μόδας στο Ηνωμένο Βασίλειο- τα μοντέλα θα έχουν τον πλήρη έλεγχο της ψηφιακών αντιγράφων τους και ότι η δίκαιη αμοιβή για τη χρήση του ΑΙ είναι «ζωτικής σημασίας».

«Ενώ υποστηρίζουμε επωνυμίες που φαίνονται να κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, αυτό πρέπει να υποστηριχθεί από την ευρεία υιοθέτηση των προστασιών AI σε συνδικαλιστικές συμφωνίες και νομοθεσία που προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων», τόνισε στο BBC.

Η Equity, όπως και πολλά άλλα συνδικάτα που εκπροσωπούν καλλιτέχνες και δημιουργούς, έχει αγωνιστεί για καλύτερη προστασία των εργαζομένων εν μέσω μιας έκρηξης περιεχομένου και πρωτοβουλιών που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη στο διαδίκτυο.

«Δυστυχώς, το σημερινό τοπίο έχει ελάχιστες έως καθόλου τέτοιες προστασίες», πρόσθεσε ο κ. Φλέμινγκ, επικαλούμενος τη μαζική, παράνομη «αρπαγή» της δουλειάς των μοντέλων από μεγάλους προγραμματιστές τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Τι είναι όμως η χρήση τεχνητής νοημοσύνης, πώς λειτουργεί και ποιες είναι οι ανησυχίες σχετικά με αυτό το ζήτημα;

Το Generative AI μπορεί να δημιουργήσει φωτορεαλιστικές εικόνες ως απάντηση σε απλά μηνύματα κειμένου με υψηλή ταχύτητα και χαμηλό κόστος.

Εξαιτίας αυτού, έχει αξιοποιηθεί από πολλές βιομηχανίες και εταιρείες ως ένας τρόπος να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις για περιεχόμενο, όπως υλικό μάρκετινγκ.

Πάντως ορισμένοι παράγοντες της αγοράς φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη εργασία για το προσωπικό παραγωγής στις φωτογραφίσεις, συμπεριλαμβανομένων των φωτογράφων, των στιλιστών, των make-up artists και των βοηθών φωτισμού. Η εταιρεία Uncut αναφέρει στον ιστότοπό της ότι «βοηθά τις μεγάλες μάρκες να αποχαιρετήσουν τις απαρχαιωμένες μεθόδους παραγωγής» και ότι κάνει τη δημιουργία περιεχομένου «απλούστερη, πιο έξυπνη και πιο προσιτή».

πηγή: efsyn.gr - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΝΑΡΙΩΤΗΣ - Από τις "Νησίδες" της έντυπης "Εφημερίδας των Συντακτών"

* κεντρική φώτο: Dreamstime.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ