close search results icon

Ψήφισμα του ΟΗΕ μόνο για επίσπευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Η ψηφοφορία αρχικά είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

Μετά από πολλές καθυστερήσεις και βέτο απ΄την Ουάσιγκτον, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε σήμερα ένα ψήφισμα που ζητά να επιταχυνθούν οι παραδόσεις βοήθειας στους απελπισμένους αμάχους της Γάζας, αλλά όχι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Η ψηφοφορία στο 15μελές συμβούλιο ήταν 13-0 με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να απέχουν. Η ψηφοφορία ακολούθησε το βέτο των ΗΠΑ σε μια ρωσική τροπολογία που θα είχε αποκαταστήσει την έκκληση για αναστολή των εχθροπραξιών. Αυτή η ψηφοφορία ήταν 10 βουλευτές υπέρ, οι ΗΠΑ κατά και τέσσερις αποχές.

Το αναθεωρημένο κείμενο αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια μιάμιση εβδομάδας διπλωματίας υψηλού επιπέδου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξ ονόματος των αραβικών εθνών και άλλων.

Η ψηφοφορία αρχικά είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

Η πρέσβης των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, το υποστήριξαν. Η αποχή των ΗΠΑ απέφυγε ένα δεύτερο βέτο των ΗΠΑ σε ψήφισμα της Γάζας μετά τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο εσωτερικό του Ισραήλ.

Περισσότερα σε λίγο...

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ