close search results icon

Ραχήλ Αλεξανδρίδου: Τα τέσσερα μεγάλα προβλήματα και η ψήφος στην Πέλλα

Ραχήλ Αλεξανδρίδου: Τα τέσσερα μεγάλα προβλήματα και η ψήφος στην Πέλλα

Είμαι μαχόμενη δικηγόρος στην Πέλλα, ζω και εργάζομαι με τους ανθρώπους της, αγρότες, παραγωγούς, επαγγελματίες και επιστήμονες. Καταγράφω καθημερινά τα προβλήματά τους, ακούω τις ανάγκες τους και τα όνειρά τους. Γυναίκες και άνδρες, νέοι και πρεσβύτεροι, άνθρωποι που έχουν κοινούς προβληματισμούς μπροστά στην κάλπη της 21ης Μαΐου.

Η αγροτική οικονομία μπροστά

Οι αγρότες στην Πέλλα είναι αγανακτισμένοι. Συνεχείς ζημιές, παγετός και βροχές καταστρέφουν την παραγωγή. Οι αποζημιώσεις είναι πολύ χαμηλές, καθώς ο ΕΛΓΑ προσπαθεί να πετάξει έξω από τους δικαιούχους τους αγρότες που έπαθαν ζημιά "λόγω ακαρπίας" ή άλλων φυσικών καταστροφών. Δεν δικαιούνται αποζημίωση ολόκληρα χωριά! Το αποτέλεσμα είναι οι αγρότες μας να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τα έξοδά τους, χωρίς να συμπεριλάβουμε τον προσωπικό τους κάματο ή τους εργάτες τους. Ζούνε μέσα στην αβεβαιότητα, έχουν χάσει το κουράγιο και τη δύναμή τους να βγουν στο δρόμο, να διεκδικήσουν. Οι νέοι αγρότες, το μέλλον της παραγωγής μας, έχουν χάσει την ελπίδα και ετοιμάζουν βαλίτσες για κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο της χώρας ή για το εξωτερικό.

Τι πρέπει να γίνει; Πρέπει να βάλουμε την αγροτική οικονομία μπροστά! Εδώ και τώρα στήριξη των αγροτών και κίνητρα για να μείνουν οι νέοι αγρότες στην Πέλλα: μείωση κόστους παραγωγής, ενέργειας και μεταφοράς των προιόντων, επιδότηση των αγροτικών εφοδίων, επικαιροποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης ΕΛΓΑ για κάλυψη καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και καθιέρωση του ακατάσχετου και αφορολόγητου, τόσο για τις επιδοτήσεις, όσο και για τις αποζημιώσεις, αξιοπρεπείς συντάξεις στους συνταξιούχους αγρότες μας, μία ελάχιστη αναγνώριση του μόχθου τους και της προσφοράς τους, Για το ΠΑΣΟΚ ο πρωτογενής τομέας είναι - και ήταν πάντα - στο επίκεντρο της ανάπτυξης της χώρας, γιατί ο πραγματικός πλούτος της Ελλάδας είναι στην παραγωγή, με νέες τεχνολογίες, νέα προϊόντα και νέες αγορές.

Προστασία της κύριας κατοικίας

Τα στατιστικά στοιχεία για τον κίνδυνο της πρώτης κατοικίας είναι αμείλικτα, Μία στις τρεις οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι που με εργασία ετών και με μόχθο έφτιαξαν. Καθημερινά περνάνε την πόρτα του δικηγορικού μου γραφείου άνθρωποι κάθε κοινωνικής τάξης, απελπισμένοι, τρομοκρατημένοι, θυμωμένοι με έγγραφα από δικαστικούς επιμελητές για κατασχέσεις. Άνθρωποι με δάκρυα στα μάτια γιατί παρά τις προσπάθειές τους δε θα μπορέσουν να αφήσουν τίποτα στα παιδιά τους. Κάνουμε αγώνα δρόμου με διάφορους νομικούς τρόπους να σταματήσουμε τους πλειστηριασμούς

Τι πρέπει να γίνει; Ισχυρό ΠΑΣΟΚ, σημαίνει κοινωνική μέριμνα και ανάσα στους πολίτες που οδηγούνται σε αδιέξοδο. Σημαίνει προστασία της πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες και προστασία της αγροτικής γης που απειλείται με κατάσχεση. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συναγωνίζονται στην υποκρισία για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Δοκιμάστηκαν και απέτυχαν παταγωδώς. Άφησαν απροστάτευτη την πρώτη κατοικία και επέτρεψαν στα funds να δρουν ασύδοτα. Η προστασία της κύριας κατοικίας είναι κόκκινη γραμμή για το ΠΑΣΟΚ και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στο σχηματισμό κυβέρνησης στις 22 Μαΐου.

Βιώσιμες ρυθμίσεις στις δόσεις των δανείων

Κάθε δεύτερος άνθρωπος που μπαίνει στο δικηγορικό μου γραφείο είναι τρομοκρατημένος δανειολήπτης. Έρχονται με ένα χαρτάκι στο χέρι, ένα όνομα και ένα τηλεφωνικό αριθμό, το τηλεφώνημα που έχουν δεχθεί από την εισπρακτική ή το fund, στο οποίο έχει καταλήξει το δάνειό τους. Προσπαθούν να βρουν συμβιβασμό, να κλείσουν συμφωνία για να ξεχρεώσουν το δάνειό τους με ό,τι έχουν και δεν έχουν και το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο: τους έρχεται ένας πίνακας δόσεων κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των funds.

Τι πρέπει να γίνει; Να μείνουμε μακριά από τον λαϊκισμό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε με τη σεισάχθεια και τα δεν πληρώνω του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με την αναλγησία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Κανένας Έλληνας με το πιστόλι στον κρόταφο, με το άγχος και την ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα. Επιτέλους, να μπουν αυστηροί κανόνες στα funds των τραπεζών και τις εισπρακτικές εταιρείες. Χρειάζονται βιώσιμες ρυθμίσεις για τις δόσεις των δανείων και σοβαρές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τους πραγματικά ευάλωτους Έλληνες. Να το θυμάστε όλοι: Μόνο το ΠΑΣΟΚ προστάτευσε τους δανειολήπτες.

Τέλος στην περιφρόνηση των συνταξιούχων

Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια ροκανίζουν τα πενιχρά εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων. Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ τους εμπαίζει, κάνοντας επικοινωνιακό μπαράζ για δήθεν αυξήσεις, που άφησε εκτός ένα εκατομμύριο συνταξιούχους! Είναι άδικο να χρειάζονται βοήθεια δικηγόρου συνταξιούχοι που τους έχουν κόψει τη σύνταξη γιατί σε κάποιον έλεγχο χρόνια μετά βρέθηκε να λείπει κάποιο έγγραφο. Άνθρωποι που τους λένε ξαφνικά ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις σύνταξης και με αγωνία προσπαθούν να βγάλουν άκρη για να μπορέσουν να αγοράσουν τα τρόφιμα και τα φάρμακά τους.

Τι πρέπει να γίνει; Το ΠΑΣΟΚ προτείνει ουσιαστική και μόνιμη ενίσχυση των συνταξιούχων αντί των επιδομάτων φτώχειας, των προεκλογικών γαλάζιων επιδομάτων και της ολέθριας κατάργησης του ΕΚΑΣ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και καιρό το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, μία πρότασή μετρημένη οικονομικά και βιώσιμη, κοινωνικά δίκαιη και αποτελεσματική. Εδώ και τώρα πλήρης κάλυψη των απωλειών όλων των συνταξιούχων από τον πληθωρισμό για το 2023!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ