close search results icon

"Ράπισμα" και από τους αγρότες του Βελβεντού για τη "διαχείριση" των αποζημιώσεων

Όταν το deminimis χάνει την αξία του. 

του Παύλου Νεκτάριου Παπαδόπουλου

Μία ανακοίνωση με χαρακτηριστικά "ιδιαίτερης ωρίμανσης" θα λέγαμε, εξέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Βελβεντού, ως προς το πως κινήθηκαν οι ενισχύσεις/αποζημιώσεις, από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Με προτάσεις, επιχειρήματα και παρόμοια χαρακτηριστικά πλέον όπως φαίνεται, εκδίδονται ανακοινώσεις και όχι ως "οπαδικά" μηνύματα συνδέσμων ποδοσφαιρικών ομάδων. Κι αυτό, κάτι δείχνει, που προφανώς το Υπουργείο δεν έχει αντιληφθεί (ότι ο κόσμος άλλαξε ας πούμε;).

Αναλυτική η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το έργο ‘’αποζημιώσεις de minimis ροδάκινων και νεκταρινιών’’ έλαβε τέλος, Ότι χειρότερο μπορούσε να γίνει έγινε. Τόσες αλλαγές στις αποφάσεις του Υπουργείου δεν έχουμε ξαναδεί και φυσικά όχι προς την σωστή κατεύθυνση. Η πρώτη απόφαση του ΥπΑΑΤ έλεγε για 135 και 150 ευρώ το στρέμμα σε ποικιλίες που έχουν πάθει ζημιά από τις βροχοπτώσεις. Τα 150 ευρώ τελικά έγιναν 80 ευρώ για τις βροχοπτώσεις. 

Οι ποικιλίες που αποζημιώθηκαν είναι βάση των στοιχείων που έδωσε το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Ημαθίας .Γιατί κύριοι του ΥπΑΑΤ τα άλλα υποκαταστήματα δεν έχουν λόγο; Πως μπορεί να αποζημιώνονται οι ίδιες ποικιλίες σε τόσες διαφορετικές περιοχές; Ο ίδιος ο Υπουργός μας διαβεβαίωνε ότι φυσικά οι αποζημιώσεις για την Δυτική Μακεδονία θα είναι για ποικιλίες που υπέδειξε το αρμόδιο υποκατάστημα ΕΛΓΑ Κοζάνης. Αλλά φυσικά και δεν έγινε. Τα 70 ευρώ ανά παραγωγικό στρέμμα θα δοθούν βάση του ΦΕΚ μέσω de minimis «λόγω της απώλειας εισοδήματος που υπέστησαν κατά το έτος 2022, η οποία επιτάθηκε καθότι μέρος της παραγωγής τους οδηγήθηκε σε ψυκτικούς θαλάμους, εξαιτίας του συνδυασμού της εποχής συγκομιδής τους (περιοχές καλλιεργούμενες με μεγάλο ποσοστό όψιμων ποικιλιών) σε συνδυασμό με τη μειωμένη κατανάλωση, με συνέπεια τη μείωση της προσόδου των παραγωγών».

Αυτό καταλαμβάνει όσους παραγωγούς δεν έχουν λάβει από το αποθεματικό ταμείο κρίσης της Ε.Ε τα 72 ευρώ του Οκτωβρίου. Ένα εντελώς διαφορετικό χρηματοδοτικό εργαλείο και για άλλο σκοπό. Δεν είναι δυνατών να αποκλείεις παραγωγούς από αποζημιώσεις από εθνικούς πόρους με την δικαιολογία ότι πήρανε κατι ανάλογο αλλά από πρόγραμμα της ΕΕ.ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟ.

Θα μπορούσαν όπως είχαν δικαίωμα να κάνουν αίτημα προς την ΕΕ για αύξηση του ποσού των 26 εκ. ευρώ που δόθηκε στους παραγωγούς - μέλη οργανώσεων που εκτελούν επιχειρησιακό πρόγραμμα με φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις κατά 200% έτσι ώστε αν ήθελαν θα μπορούσαν να δώσουν αυτά τα λεφτά και στους υπόλοιπους παραγωγούς. κάτι που δεν έκαναν ποιος είναι ο υπαίτιος που χάθηκαν 52 εκατομμύρια ο Υπουργός; Οι συμβουλοί του; Ποιος; Αλλά όχι ας κάνουμε την κωλοτούμπα Θα θέλαμε να μας πει ο κ. Υπουργός ποιος παίρνει αυτές τις αποφάσεις. Όχι κύριοι του ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ αυτό δεν είναι δίκαιη και σωστή αγροτική πολιτική.

Χρόνια πολλά καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση σε όλους.

Αγροτικός Σύλλογος Βελβεντού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ