close search results icon

Ρεύμα: Εισαγωγές ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας την τελευταία εβδομάδα από τις γειτονικές χώρες

Ρεύμα: Εισαγωγές ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας την τελευταία εβδομάδα από τις γειτονικές χώρες

Εξαρτημένη από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό άνω του 35% εμφανίζεται και σήμερα η ελληνική αγορά, ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών χονδρεμπορικής που μας κατατάσσουν στις ακριβότερες αγορές της ΕΕ. Παρά την οριακή μείωση κατά 4% σε σχέση με χθες, οι τιμές παραμένουν στα 239,10 ευρώ η μεγαβατώρα, ως αποτέλεσμα της δομής της αγοράς, η οποία λειτουργεί με το μοντέλο month ahead, αναγκάζοντας τους παραγωγούς να αγοράζουν το αέριο του επόμενου μήνα με τις τιμές του προηγούμενου εξαιτίας της απουσίας spot αγοράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπόλοιπες αγορές της ΕΕ εμφανίζουν τιμές προ κρίσης με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να έχουν σήμερα τιμή χονδρεμπορικής 145 ευρώ/MWh, την Ιταλία 175,79 ευρώ/MWh, τη Γαλλία 51,54 ευρώ/MWh, τη Γερμανία 45,9 ευρώ/ ΜWh και το Βέλγιο 51ευρώ/MWh.

Το ηλεκτρικό σύστημα της Ελλάδας είχε εισαγωγικό χαρακτήρα και την προηγούμενη εβδομάδα, με τις καθαρές εισαγωγές να ανέρχονται στις 215,313 ΜWh, καταγράφοντας υψηλό 35 εβδομάδων, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο report (από 19 έως 25 Δεκεμβρίου) του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Οι αθρόες εισαγωγές, έφτασαν σε πρωτόγνωρο ποσοστό στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου που αντιστοιχούσε στο 24%, εξέλιξη που αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στην ετοιμότητα των γειτονικών χωρών να εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια και στην ανταγωνιστική τιμή ηλεκτρισμού που προσέφεραν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισαγωγές την Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου σκαρφάλωσαν στο 39,1% του μίγματος ενώ σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και τις παραμονές των Χριστουγέννων φτάνοντας στο 37,65% και σήμερα στο 35,23%, φέρνοντας στην δεύτερη θέση το φυσικό αέριο (32,68%) και ακολουθούν οι ΑΠΕ (17,44%), ο λιγνίτης (8,38%) και τα υδροηλεκτρικά (2,10%).

Αξίζει να αναφερθεί ότι η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και ΑΠΕ ανήλθε σε 267,849 MWh και 257,953 MWh αντίστοιχα την περασμένη εβδομάδα, ενώ η παραγωγή ενέργειας από τον λιγνίτη έφτασε τις 133,768 MWh.

Αντίστοιχα, οι συνολικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας ανήλθαν σε 49,788 MWh, εκ των οποίων 18,658 MWh, που αποτελούν την μεγαλύτερη ημερήσια ποσότητα σε εβδομαδιαία βάση, εξήχθησαν την περασμένη Δευτέρα (19/12). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα να χαρακτηριστεί ως καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τις γειτονικές χώρες.

Γιατί υποχωρεί το φυσικό αέριο

Την ίδια στιγμή οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά στον απόηχο της επιβολής του πλαφόν που αποφάσισε πρόσφατα μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις το συμβούλιο των υπουργών ενέργειας αλλά και του συνεχιζόμενου ήπιου κλίματος στην ΕΕ. Έτσι, μετά από αρκετούς μήνες, η τιμή του καυσίμου βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή στα 82.98/MWh, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο ενώ χθες έπεσε ακόμη πιο χαμηλά στα 80,99 ευρώ/MWh.

Οι ημερήσιες απώλειες στην τιμή του καυσίμου ξεπέρασαν το 8.5%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε σε ποσοστό άνω του 20%. Σύμφωνα με το ΙΕΝΕ, η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί με αφορμή την απόφαση για επιβολή του πλαφόν ότι αυτή αναμένεται να λειτουργήσει θετικά στις διεθνείς τιμές, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Όπως πάντως επισημαίνεται, το μεγάλο στοίχημα παραμένει η επόμενη άνοιξη, όταν το πλαφόν θα τεσταριστεί σε συνθήκες αυξημένης ζήτησης, καθώς τότε εκτός από τις τρέχουσες ανάγκες, αναμένεται να ξεκινήσει η προσπάθεια αναπλήρωσης των αποθηκευτικών χώρων της ΕΕ.

Τότε εκτιμάται ότι θα φανεί στην πράξη εάν το πλαφόν θα λειτουργήσει και εάν οι πωλητές θα αποδεχθούν το όριο των 180/MWh που σκοπεύει να διατηρήσει σε λελογισμένα επίπεδα τις τιμές του καυσίμου και να μην επαναληφθούν οι ακραίες διακυμάνσεις του περασμένου Αυγούστου.

Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε σημαντική πτώση το περασμένο επταήμερο και διαμορφώθηκε στα €232.70/MWh, μειωμένη κατά 20.64% από την μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας. Η μεγαλύτερη μέση ΤΕΑ ανά ημέρα, επετεύχθη την περασμένη Πέμπτη (22/12) φτάνοντας τα €265.91/MWh. Οι αντίστοιχες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη κυμάνθηκαν από €47/MWh έως €233/MWh και χθες ήταν μεταξύ των €92/MWh και €249/MWh .

newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ