close search results icon

Reuters: Το ενεργειακό μπλακ άουτ στην Ευρώπη, απειλεί και τα κινητά τηλέφωνα

Αξιωματούχοι του κλάδου των τηλεπικοινωνιών δηλώνουν ότι φοβούνται πως ένας βαρύς χειμώνας θα θέσει σε δοκιμασία τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Ευρώπης.

Reuters: Το ενεργειακό μπλακ άουτ στην Ευρώπη, απειλεί και τα κινητά τηλέφωνα

Τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούσαν να πέσουν στο σκοτάδι σε όλη την Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, εάν οι διακοπές ρεύματος ή ο περιορισμός της ενέργειας θέσουν εκτός λειτουργίας τμήματα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε όλη την περιοχή, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω της βασικής οδού εφοδιασμού της Ευρώπης, μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, έχει αυξήσει τις πιθανότητες έλλειψης ενέργειας. Στη Γαλλία, η κατάσταση επιδεινώνεται και από τη διακοπή λειτουργίας αρκετών πυρηνικών εργοστασίων για λόγους συντήρησης.

Αξιωματούχοι του κλάδου των τηλεπικοινωνιών δηλώνουν ότι φοβούνται πως ένας βαρύς χειμώνας θα θέσει σε δοκιμασία τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Ευρώπης, αναγκάζοντας τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις να ψάχνουν τρόπους για να μετριάσουν τις επιπτώσεις.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αρκετά εφεδρικά συστήματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να αντιμετωπίσουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, δήλωσαν τέσσερα στελέχη των τηλεπικοινωνιών, αυξάνοντας την προοπτική διακοπών της κινητής τηλεφωνίας.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας, προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι επικοινωνίες θα μπορούν να συνεχιστούν ακόμη και αν οι διακοπές ρεύματος εξαντλήσουν τις εφεδρικές μπαταρίες που είναι εγκατεστημένες στις χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είναι διασκορπισμένες στην επικράτειά τους.

Η Ευρώπη διαθέτει σχεδόν μισό εκατομμύριο πύργους τηλεπικοινωνιών και οι περισσότεροι από αυτούς διαθέτουν εφεδρικές μπαταρίες που διαρκούν περίπου 30 λεπτά για τη λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

ΓΑΛΛΙΑ

Στη Γαλλία, ένα σχέδιο που υπέβαλε ο διανομέας ηλεκτρικής ενέργειας Enedis, περιλαμβάνει πιθανές διακοπές ρεύματος έως και δύο ώρες στο χειρότερο σενάριο, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι γενικές διακοπές ρεύματος θα επηρεάσουν τμήματα της χώρας εκ περιτροπής. Βασικές υπηρεσίες όπως τα νοσοκομεία, η αστυνομία και η κυβέρνηση δεν θα επηρεαστούν, δήλωσαν οι πηγές.

Η γαλλική κυβέρνηση, οι φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών και η Enedis, μια μονάδα της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας κοινής ωφέλειας EDF, είχαν συνομιλίες για το θέμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δήλωσαν η γαλλική κυβέρνηση και οι πηγές.

Η Γαλλική Ομοσπονδία Τηλεπικοινωνιών (FFT), μια ομάδα που εκπροσωπεί την Orange, την Bouygues Telecom και την SFR της Altice, έριξε τα φώτα της δημοσιότητας στην Enedis για την αδυναμία της να εξαιρέσει τις κεραίες από τις διακοπές ρεύματος.

Η Enedis αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο των συνομιλιών που διεξήχθησαν με την κυβέρνηση για το θέμα. Η Enedis ανέφερε σε δήλωσή της προς το Reuters σημειώνει ότι όλοι οι τακτικοί πελάτες αντιμετωπίζονταν επί ίσοις όροις σε περίπτωση έκτακτων διακοπών.

Είπε ότι είναι σε θέση να απομονώσει τμήματα του δικτύου για την τροφοδοσία πελατών προτεραιότητας, όπως νοσοκομεία, βασικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις και στον στρατό και ότι εναπόκειται στις τοπικές αρχές να προσθέσουν τις υποδομές των τηλεπικοινωνιακών φορέων στον κατάλογο των πελατών προτεραιότητας.

"Ίσως βελτιώσουμε τις γνώσεις μας επί του θέματος μέχρι το χειμώνα, αλλά δεν είναι εύκολο να απομονώσουμε μια κεραία κινητής τηλεφωνίας από το υπόλοιπο δίκτυο", δήλωσε αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών με γνώση των συνομιλιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ