close search results icon

Ροδάκινο: Το κόστος του "τρόμου" για ένα κακοπληρωμένο προϊόν που θα "τελειώσει" τον παραγωγό

Αποκαλυπτικοί αριθμοί από τον Πρόεδρο της Ο.Π. του Α.Σ. Επισκοπής Στέφανου Νταούκα.

του Παύλου Νεκτάριου Παπαδόπουλου

Δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, μία φωνή που όχι απλά διαμαρτύρεται αλλά επιχειρηματολογεί για όσα ανέφερε στην απάντηση που έδωσε στον Πρόεδρο της ΕΚΕ Κωνσταντίνο Αποστόλου (δείτε εδώ:  https://www.pellanews.gr/rodakino-o-ntaoykas-fonazei-ftanei-allo-pia-kai-kanei-kalesma-gia-protovoylies-124991) επανέρχεται δριμύτερος.

Ο λόγος για τον Πρόεδρο της Ο.Π. του Α.Σ. Επισκοπής "Αλέξανδρος" Στέφανος Νταούκας, ο οποίος είναι και μέλος της Εθνικής Επιτροπής της ΕΘΕΑΣ βιομηχανικού ροδάκινου, βερίκοκου και αχλαδιού, Στέφανος Νταούκας.

Ο κ. Ντακούκας παρουσιάζει τη σκληρή γλώσσα των αριθμών, οι οποίοι δείχνουν οτι για να ανταπεξέλθει ο αγρότης σήμερα στην καλλιέργεια του, με τις τιμές που δίδονται από τις βιομηχανίες και λοιπούς στους παραγωγούς, πρέπει να είναι και ο ίδιος...βιομήχανος. Ναι, αλλά αν ήταν βιομήχανος, δεν θα χρειαζόταν να είναι αγρότης. Το πολύ πολύ να ασχολούνταν με κάνα αμπελάκι, έτσι για χόμπι και για να κινείται επειδή του το είπε ο γιατρός για την υγεία του...

Καλή η πλάκα, αλλά τα πράγματα σύμφωνα με αυτά που λέει ο κ. Νταούκας, είναι πάρα πολύ σοβαρά. Και πραγματικά δημιουργεί για μία ακόμη φορά απορία, πως και δεν υπάρχουν γενικότερα φωνές διαμαρτυρίας. Ή όλα πάνε καλά και τα "έχει παίξει" ένα μέλος της ΕΘΕΑΣ ή όλοι μαζί ενδόμυχα αποφάσισαν να σιωπήσουν και ότι βγάλουν. Υπάρχει άλλωστε και η διαμαρτυρία στο facebook και στα σόσιαλ μίντια, τα οποία όμως δεν αποτελούν μέσω λύσεων. Αυτές συνήθως, σε όλες τις χώρες, τις δίδουν τα Υπουργεία και οι οργανισμοί, σε συνεννόηση και συζήτηση με τους βιομήχανους και την πολιτική που ακολουθείται.

Να λοιπόν τι αναφέρει, κάνοντας κάτι που προφανώς δεν το έχει κάνει άλλος και προφανέστατα οι περισσότεροι δεν έχουν κάνει το σύνολο για να δουν τον "τρόμο" του πόσο κοστίζει μία παραγωγή σήμερα, εν έτη 2023, σε μια χώρα που υποτίθεται πως ο αγροτικός είναι ο 2ος πυλώνας της:

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΜΙΑ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΣΗ ΕΚΤΑΣΗ 50 ΣΤΡ.

1.ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΚΛΑΔΕΜΑ,ΑΡΑΙΩΜΑ,ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΜΑΖΙΜΕ ΤΑ ΕΡΓΟΣΗΜΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ 14 ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ ΔΗΛΑΔΗ 560 ΕΥΡΩ 560 ΕΥΡΩ

2.ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕ ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΙΑ 16 ΜΕ 17 ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ 200 ΚΑΙ 760 ΕΥΡΩ 

3.ΘΡΕΨΗ, ΛΙΠΑΝΣΗ, ΔΙΑΦΥΛΛΙΚΑ 120 ΚΑΙ 880 ΕΥΡΩ.

4.ΚΑΥΣΙΜΑ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ 60 ΚΑΙ 940 ΕΥΡΩ

5.ΕΛΓΑ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΖΗΜΙΑΣ 30 ΚΑΙ 970 ΕΥΡΩ 

6.ΕΦΚΑ, ΟΓΑ ΓΙΑ 1 ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΚΛΙΜΑΚΑ 40 ΚΑΙ 1010 ΕΥΡΩ.

7.ΑΡΔΕΥΣΗ 20 ΚΑΙ 1030 ΕΥΡΩ

8.ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ [ΔΑΝΕΙΟ, ΠΙΣΤΩΣΗ, ΤΟΚΟΙ, ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΚΛΠ

9.ΕΝΟΙΚΙΟ ΧΩΡΑΦΙΟΥ

10.ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ, ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ

11.ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΤΛ. ΠΑΡΑΒΟΛΑ.

ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ. 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ 4 ΤΟΝΝΟΙ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ.

ΜΕ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΝΤΑΟΥΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ - ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ Α.Σ.ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ "Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ