close search results icon

Ρόδος: Στάχτη έγιναν όλα τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα στο χωριό Ασκληπειό

Ρόδος: Στάχτη έγιναν όλα τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα στο χωριό Ασκληπειό

Στάχτη έγιναν στην κυριολεξία τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα που βρίσκονταν στην περιοχή «Λαμπρά» της κοινότητας Ασκληπειού

H φωτιά του Ιουλίου κατέκαψε μεγάλες εκτάσεις βλάστησης και δάσους στο νησί προκαλώντας σοβαρές καταστροφές στο χωριό και ανάμεσα σε αυτές ήταν και η απώλεια πολλών ελαιοδένδρων εκατοντάδων ετών.

Οι γεωπόνοι της περιφέρειας που επισκέφθηκαν πρόσφατα την περιοχή διαπίστωσαν με πόνο ψυχής ότι δυστυχώς τα δέντρα αυτά κάηκαν και το μόνο που έμεινε πλέον στο σημείο που βρίσκονταν πριν τη φωτιά είναι… κρατήρες μέσα στους οποίους η φωτιά συνέχιζε να σιγοκαίει για μέρες.

Υπήρχαν κάποιες ελπίδες ότι κάποια δέντρα ίσως να είχαν σωθεί όμως η επιτόπια επίσκεψη έδειξε ότι η περιοχή «Λαμπρά» στην οποία υπήρχε ελαιώνας με τέτοια δέντρα κάηκε εντελώς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι υπεραιωνόβιες ελιές που βρίσκονταν εκεί παραδόθηκαν αμέσως στη φωτιά καθώς το ξύλο τους ήταν ξερό και πολύ εύφλεκτο με αποτέλεσμα ν’ αρπάξουν αμέσως φωτιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα σημεία στα οποία υπήρχαν αυτά τα ελαιόδεντρα, σήμερα υπάρχουν μόνο κρατήρες και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και τα 12 μέτρα σε διάμετρο.

Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι στη διπλανή Κοινότητα, στο Βάτι όπου κι εκεί είχαν εντοπιστεί Υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, τα περισσότερα σώθηκαν, όμως δεν είναι τόσα πολλά συγκριτικά με εκείνα στην περιοχή του Ασκληπειού.

Όπως έχει ήδη γράψει η «Ροδιακής» η περιοχή «Λαμπρά» που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Ασκληπειού, φαίνεται ότι ήταν εκείνη που συγκέντρωνε το μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την ύπαρξη υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων πάνω στο νησί μας και μάλιστα πιθανολογούνταν ότι εκεί υπήρχε δέντρο η ηλικία του οποίου ίσως να υπερέβαινε τα 2.000 έτη.

Εκεί βρισκόταν ένας ελαιώνας με αρκετά Υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, από τα οποία ξεχώριζε ένα για το οποίο υπήρχαν ενδείξεις ότι ίσως να ήταν το αρχαιότερο στην περιοχή αυτή αλλά και σε ολόκληρη τη Ρόδο.

Γεωπόνοι της περιφέρειας που είχαν πάει στο σημείο εκείνο συνέλεξαν στοιχεία που οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι ίσως το δέντρο που αρχικά εντοπίστηκε ήταν τόσο μεγάλης ηλικίας, κάτι το οποίο έμενε όμως να αποδειχτεί επιστημονικά.

Στην περιοχή εκείνη υπήρχαν πολλές ιδιοκτησίες αλλά υπήρχε μία περιοχή περίπου 30 στρεμμάτων που τα ελαιόδεντρα ήταν σκόρπια και ήταν όλα μεγάλης ηλικίας.

Η περιοχή αυτή ίσως ήταν η σημαντικότερη πάνω στο νησί καθώς εκεί εντοπίζονταν τα περισσότερα και τα μεγαλύτερα σε ηλικία ελαιόδεντρα.

Πηγή: rodiaki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ